ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Decretului–Lege nr. 118/1990

privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri

Având în vedere prevederile Legii nr.130/2020 prin care se introduc noi categorii de beneficiari în cuprinsul Decretului – Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, respectiv copiii celor decedați sau a celor supuși opresiunilor și persecuțiilor;

Ținând cont de faptul că aceste persoane au fost greu încercate de-a lungul vieții;

Luând în considerare că actul normativ nu conține reglementări cu privire la indemnizația părintelui/părinților care se ia în considerare pentru stabilirea drepturilor pentru copii, fie nivelul acestei indemnizații de la data decesului fie de la data acordării drepturilor copilului îndreptățit,

Ținând cont că, între cele două date susmenționate pot fi intervale de timp foarte mari, în care indemnizația lunară corespunzătoare fiecărui tip de persecuție a fost majorată substanțial, conform actelor normative aplicabile în perioada 1990-2020, în lipsa unei astfel de reglementări s-ar crea discriminări majore în cadrul aceleiași categorii de beneficiari, în sensul că un copil al cărui părinte a beneficiat de indemnizație în 1993, ar fi îndreptățit la o indemnizație în cuantum nesemnificativ comparativ cu cea a unui copil al cărui părinte a decedat în 2019;

Având în vedere modificările legislative succesive aduse Decretului – Lege nr.118/1990, în principal urmare inițiativelor legislative promovate de Parlamentul României, au generat, în timp, dificultăți în aplicarea acestui act normativ, raportat la competențele instituționale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și ale Casei Naționale de Pensii Publice.

În acest context, pentru a nu prejudicia beneficiarii actului normativ în acordarea unor drepturi stabilite de lege se impune adoptarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional care să asigure cadrul legal cu referire la instituțiile competente în stabilirea și plata drepturilor bănești;

Având în vedere că, de la intrarea în vigoare a Legii nr.130/2020 și până în prezent au fost înregistrate, la nivelul Agențiilor teritoriale pentru plăți și inspecție socială peste 11.000 solicitări pentru care, în termen de 30 de zile trebuie să fie stabilite drepturile;

Luând în considerare că, neadoptarea unor reglementări care să clarifice condițiile în care aceste drepturi se stabilesc ar putea conduce la blocarea aplicării legii și, implicit a accesului acestor persoane la drepturile astfel instituite;

Aceste elemente vizează un interes public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată şi impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. IDecretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările și completările ulterioare, republicat În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 631 din 23 septembrie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează, după cum urmează:

Alineatele(6) – (9) ale articolului 5, vor avea următorul cuprins:

”(6) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o îndemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, conform prevederilor art. 4, la data depunerii cererii de către copil.

(7) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, conform prevederilor art. 4, la data depunerii cererii de către copil. ”

(8) Copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin.(5) – (7), cât și în una din dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai avantajos..

(9) La stabilirea indemnizației prevăzute la alin.(5), (51), (6) sau (7), în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au suferit persecuții din cele prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) se acordă îndemnizația al cărei cuantum este mai mare.

  1. După alineatul (5) al articolului 5, se introduce un nou alineat (51) cu următorul cuprins:

(51) De aceleași drepturi prevăzute la alin. (5) beneficiază și copilul celui decedat după luptele cu organele de represiune comunistă, ori după eliberarea din detenție, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, deportare, strămutare, prizonierat sau după ridicarea măsurii de domiciliu obligatoriu, dacă acesta nu a beneficiat de prevederile prezentului Decret-Lege.”

  1. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 6 – Persoanele care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) nu beneficiază şi de drepturile prevăzute la art. 5 alin.(1), (2) și (4).”

  1. La alineatul (2) al articolului 8, litera d1) va avea următorul cuprins :

”d1) în cadrul numărului de călătorii stabilit pentru titulari conform lit. b) şi c), aceştia le pot folosi şi pentru însoțitori, care să îi însoțească şi să îi ajute pe timpul călătoriei.”

  1. La articolul 12, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

”(2) Stabilirea calității de beneficiar al acestui act normativ și cuantumul indemnizației se face de către comisia din cadrul agenţiilor pentru plăți şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului București pe baza cererii și a actelor doveditoare ale persoanei care solicită drepturile prevăzute de prezentul decret-lege .”

  1. La articolul 12, după alineatul (2) se introduc două alineate noi, alin. (21) și alin. (22) cu următorul cuprins:

”(21) Pentru stabilirea situațiilor prevăzute la art. 1 și 5 se înființează, în cadrul fiecărei agenții pentru plăți şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului București, o comisie alcătuită din directorul executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială judeţeană, respectiv a municipiului București în calitate de președinte şi 4 membrii, din care un membru desemnat de casa teritorială de pensii. Unul dintre membrii trebuie să fie jurist. În luarea hotărârilor referitoare la stabilirea drepturilor prevăzute de prezentul decret-lege, comisia solicită sprijinul, după caz, a filialelor județene ale Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Comisia lucrează în prezenţa a două treimi din numărul total al persoanelor care o alcătuiesc şi propune, cu acordul majorităţii membrilor prezenţi, admiterea sau respingerea cererii, prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială judeţeană, respectiv a municipiului București.

(22) Membrii comisiei, precum și președintele acesteia, beneficiază de o indemnizație lunară de 150 lei. Plata indemnizațiilor pentru membrii comisiei se face de agențiile pentru plăți şi inspecţie socială județene, respectiv a municipiului București, din bugetul de stat.”

  1. Alineatul (3) al articolului 12, va avea următorul cuprins:

”(3) Agenţiile pentru plăți şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului București sunt obligate să se pronunţe asupra cererii de stabilire a calității prevăzute de prezentul decret-lege, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, printr-o decizie motivată.”

  1. După alin. (3) al articolului 12 se introduc trei noi alineate, alin. (31) – (33) cu următorul cuprins:

”(31) Cererea de acordare a dreptului, în copie, însoțită de un exemplar al deciziei de stabilire a calității de persoană persecutată politic emise de către comisia prevăzută la art. 12 alin. (21) va fi transmisă casei teritoriale/ sectoriale de pensii competente sau, după caz, casei sectoriale de pensii.

(32) Stabilirea cuantumului și plata drepturilor prevăzute de prezentul decret-lege se face de către casa teritorială de pensii, competentă, în a cărei rază domiciliază persoana sau, după caz, de casa sectorială de pensii.”

(33) În anul 2020 termenul de soluționare a cererii, prevăzut la alin. (3), este de 60 de zile de la data înregistrării cererii.

  1. La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

”(1) Agenţiile pentru plăți şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului București, atunci când sunt sesizate sau din oficiu, verifică legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor prezentului decret-lege.”

  1. Articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 15 – (1) Drepturile prevăzute în prezentul decret-lege se acordă de la data de 1 a lunii următoare depunerii cererii și se suportă din bugetul de stat.”

  1. După articolul 15, se introduce un nou articol, art. 16 cu următorul cuprins:

”Art. 16 – În aplicarea prezentului decret-lege, pot fi emise instrucțiuni aprobate prin decizia comună a directorului general al Agenției Naționale pentru plăți și Inspecție Socială și a președintelui Casei Naționale de Pensii Publice.”

ART. II – Cererile depuse în temeiul Legii nr. 130/2020 pentru completarea art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri se soluționează conform dispozițiilor prezentei ordonanțe.

PRIM MINISTRU

LUDOVIC ORBAN


citește si DECRET-LEGE nr. 118 din 30 martie 1990

Lasă un comentariu