Putin, către UE: „Plătiți în ruble sau oprim gazul”. Decretul gazelor

31 martie 2022 | Războiul din Ucraina

 Vladimir Putin decretează că gazele ruseşti trebuie plătite în ruble. Măsura se va aplica începând din 1 aprilie 2022.


Putin a semnat un decret care prevede că, de la 1 aprilie 2022, cumpărătorii străini („neprietenoși”) trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, iar dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, contractele vor fi oprite, informează Reuters.

„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de tranzacționare a gazelor naturale rusești cu așa-numitele state neprietenoase. Sugerăm contra-părților din aceste țări să folosească o schemă foarte simplă și transparentă, pentru a cumpăra gaz rusesc, acestea trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat începând de mâine”, a spus Putin, joi, în declarații televizate.

El a adăugat că, „dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi oprite.”

Putin a mai afirmat că sancțiunile occidentale au fost „pregătite dinainte”, iar „războiul economic împotriva Rusiei a început cu ani în urmă”.

In opinia sa, Occidentul va încerca din răsputeri să găsească motive pentru noi sancțiuni. Scopul, a spus Putin, „a fost de a submina dezvoltarea Rusiei”.

El a acuzat, totodată, că SUA vor să obțină profituri de pe urma instabilității globale și să-și rezolve problemele pe seama altora.

Potrivit Reuters, Putin a „prezis” că faptul că Europa va trece la cumpărarea de gaze naturale lichide din SUA va duce la pierderea a milioane de locuri de muncă în Europa.

Gazprombank a fost desemnată ca bancă autorizată, care va deschide conturi speciale în ruble pentru cumpărătorii de gaz din „țări neprietenoase”, și va vinde valută, pentru a fi convertită în ruble pentru plata gazului, la licitațiile de la Bursa de la Moscova, a anunțat, joi, agenția rusă de știri de stat, TASS.

Potrivit TASS, Banca Rusiei trebuie să stabilească, în termen de 10 zile, procedura de deschidere a conturilor speciale în valută, pentru cumpărătorii străini de gaze.

„În situația în care sistemele financiare ale țărilor occidentale sunt înarmate, iar companiile din aceste țări refuză să își îndeplinească contractele cu băncile, companiile și persoanele fizice din Rusia, și când activele în dolari și euro sunt înghețate, nu are rost să folosim monedele acestor țări”, a declarat Putin, în timpul discursului său.

Aceste acțiuni vor consolida suveranitatea financiară a Rusiei, a spus Putin. „Vom continua să ne mișcăm, în mod constant și sistemic, în această direcție, ca parte a unui plan pe termen lung”, a precizat el.

Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei reuniuni virtuale, pe care o prezida pentru a discuta măsurile de sprijinire a companiilor aeriene rusești afectate de sancțiunile occidentale.

REACȚIILE ȚĂRILOR „NEPRIETENOASE”

Măsura luată de președintele rus, Vladimir Putin, care cere cumpărătorilor străini să plătească gazul rusesc în ruble, începând de vineri -, în caz contrar Rusia amenințând că livrările vor fi întrerupte =, a fost respinsă de capitalele europene, și etichetă, de Germania drept „șantaj”.

Decretul de joi al lui Putin lasă Europa în fața perspectivei de a pierde mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaz.

Nu a fost imediat clar dacă, în practică, ar putea exista o modalitate pentru firmele străine de a continua plățile fără a utiliza ruble, ceea ce Uniunea Europeană și G7 au exclus.

Germania, țara cea mai dependentă de Rusia, a activat deja un plan de urgență care ar putea duce la raționalizare, în cea mai mare economie europeană.

Exporturile de energie sunt cea mai puternică pârghie a lui Putin, care încearcă să riposteze la sancțiunile occidentale drastice impuse băncilor, companiilor, oamenilor de afaceri și asociaților Kremlinului din Rusia, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.


| vezi și: RAZBOIUL DIN UCRAINA | CRONOLOGIA EVENIMENTELOR


Lasă un comentariu