Vladimir Putin s-a întâlnit, la Soci, cu președintele belarus, Alexandr Lukașenko

Soci, 23 mai 2022 | Extrase din dialogul celor doi lideri, Vladimir Putin şi Alexandr Lukaşenko, potrivit site-ului oficial al Kremlinului

Președintele Rusiei Vladimir Putin: Domnule Lukașenko,

Dvs. și cu mine ne-am întâlnit la Moscova nu cu mult timp în urmă și am convenit să organizăm o întâlnire separată aici, la Soci, pentru că, într-adevăr, circumstanțele necesită o conversație serioasă și profundă. Mă refer la tot ce are legătură cu problemele de securitate regională, securitatea țărilor noastre și, de asemenea, cele legate de economie.

În ciuda tuturor dificultăților, aș dori să remarc că economia rusă rezistă destul de bine loviturilor sancțiunilor, așa cum o demonstrează toți indicatorii macroeconomici cheie. Nu le voi enumera acum, dar vă voi spune ce se întâmplă în timpul conversației noastre.

Da, desigur, lucrurile nu sunt atât de ușoare și tot ceea ce se întâmplă necesită o atenție deosebită și eforturi speciale din partea blocului economic al Guvernului. În general, aș dori să remarc că aceste eforturi au un impact pozitiv. Acest lucru se reflectă în volumele comerciale dintre țările noastre. Anul trecut, am atins un maxim istoric – aproape 38,5 miliarde de dolari SUA. De altfel, conversia la moneda națională / plățile în ruble în comerțul cu partenerii noștri se face, de asemenea, simțită. Ați remarcat, în repetate rânduri, necesitatea de a face acest lucru în trecut.

Situația a evoluat în mod obiectiv în așa fel încât am făcut acest lucru – și, în general, acest lucru nu a fost în detrimentul partenerilor noștri, deoarece ne îndeplinim toate obligațiile. Facem conversia plăților în moneda națională/rubla în comerțul cu anumite categorii de mărfuri, iar acest lucru contribuie la întărirea rublei. Rusia și Belarus nu văd nimic nou aici, facem comerț în monede naționale de mult timp, iar aceste volume sunt în creștere.

Desigur, o altă chestiune cheie – și probabil că toată lumea se așteaptă să spun „energie” – este adevărat, este importantă, dar cooperarea industrială este pe primul loc. De asemenea, ați ridicat în mod repetat problema de a face pași suplimentari în acest sens.

Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko: În ceea ce privește cooperarea.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin: În ceea ce privește cooperarea industrială.

Bineînțeles, acest lucru implică energia și agricultura în ansamblu. Avem foarte multe sfere de lucru comun și avem multe de discutat. Nu mă refer la procesele ulterioare legate de construirea statului Uniunii. Așa cum am convenit, facem totul cu calm și coordonăm fiecare pas, astfel încât fiecare pas să ne facă pe noi și sistemele noastre politice mai puternici, atât în interior, cât și în exterior, creând o bază fundamentală, adecvată și solidă pentru dezvoltarea economică.

Mă bucur să vă văd, bine ați venit.

Alexander Lukașenko: Vă mulțumesc foarte mult. Acesta nu este un tribut adus modei. Vă sunt cu adevărat recunoscător pentru această oportunitate de a face o baie în mare și de a mă întâlni cu dumneavoastră și de a discuta probleme urgente.

Știți, acesta este un punct foarte important. Ați remarcat o dată că economia din Rusia și, în general, din uniunea noastră [statul Uniunii] nu doar se întărește – în mod neașteptat, creșterea sa devine intensă – luați inflația care este mai mică decât se aștepta sau luați șomajul care scade.

Vladimir Putin: Mai mică decât se aștepta.

Alexander Lukașenko: Este bine. Rubla se întărește într-un ritm nebunesc. Nu ar trebui să exagerăm aici. Prin urmare, există multe surprize, dar acestea sunt surprize pentru ei. Ne-am așteptat la ele. Acesta este un moment de oportunități. Neștiind acest lucru, țările occidentale ne-au îndemnat să lucrăm mai intens la economia noastră.

Am identificat, adică guvernele noastre au identificat, la indicația noastră, principalele domenii de substituire a importurilor. Au calculat chiar și foarte provizoriu care ar putea fi costurile. Nu este vorba de foarte mult. Nu vreau să exprim aceste cifre în public, deoarece sunt aproximative, dar sunt „alune”. Dar vom realiza o bună substituire a importurilor în principalele domenii în care avem deficit de piese de schimb și așa mai departe.

Nici măcar nu mă refer la securitate. Facem o treabă bună în domeniul securității în ceea ce privește producerea a ceea ce are nevoie armata noastră comună, armata care operează aici.

Prin urmare, ar trebui să le mulțumim pentru că ne-au dat un impuls pentru a ne dezvolta propria economie. Avem o piață enormă și avem resurse și tehnologie. Și ce se întâmplă cu ele? Este evident că au subestimat acest lucru. Au trăit citindu-și mass-media și au inflație și alte lucruri. „Putin este de vină”, spun ei. Îl acuză pe Putin pentru orice.

Vladimir Putin: Vom avea o discuție serioasă cu el.

Alexander Lukașenko: Da. (Râde.) De aceea facem bine ce facem aici. Am făcut ceea ce trebuia când am convenit la Moscova să avem o întâlnire separată pentru a discuta un pachet de probleme de înlocuire a importurilor și domenii și securitate. Nu am ascuns că aveam lucruri de discutat, mai ales acum că NATO își concentrează trupele la granițele vestice.

Sunt câteva surprize interesante în Ucraina, după cum știți foarte bine. Suntem îngrijorați, și cred că și dvs. sunteți, de pașii pe care politicienii îi fac deja pentru a diviza Ucraina. Suntem îngrijorați că sunt pregătiți – polonezii și NATO – să ia Ucraina de Vest, așa cum era înainte de 1939. Dar suntem îngrijorați nu numai din cauza securității, ci și pentru că aceasta este strategia pentru Belarusul de Vest. Prin urmare, ținem ochii deschiși și, așa cum am spus deja, ucrainenii vor trebui totuși să ne ceară să împiedicăm separarea vestului și a altor părți ale Ucrainei. Aceasta este poziția mea, dar cu siguranță o știi. Știu asta.

Prin urmare, avem multe probleme în acest context, dar nu sunt tocmai problemele noastre – sunt problemele lor pe care va trebui să le rezolvăm. Luați, de exemplu, conduita de neînțeles a președintelui Duda de ieri la Kiev. Apropo, el nu decide practic nimic în Polonia, ci doar vine cu aceste falsuri.

Prin urmare, în ceea ce privește securitatea, avem multe probleme. Aveți dreptate aici și vă susțin. Dar le vom rezolva. Nu ne este teamă de nimic. Așa cum obișnuiam să spunem pe vremuri, cauza noastră este dreaptă și vom învinge oricum, indiferent de situație.

Vă mulțumesc încă o dată pentru oportunitatea de a discuta aceste probleme mai în detaliu și de a monitoriza îndeplinirea angajamentelor și instrucțiunilor pe care le-am dat guvernelor noastre.

Vladimir Putin: Mă bucur foarte mult să vă văd.


| vezi si RAZBOIUL DIN UCRAINA | CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Lasă un comentariu