Zelenski plănuiește să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie, atrăgând astfel NATO în conflict, spune un oficial rus

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, plănuiește să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie (ZNPP) în perioada premergătoare summitului NATO, care va avea loc in iulie și apoi să pună atacul terorist asupra Rusiei, atrăgând astfel alianța în conflict, a declarat, miercuri, Leonid Slutsky, liderul LDPR și președinte al Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale.

„Totul indică faptul că Zelenski intenționează să pună pe masă „ultima lui carte”, înainte de summitul NATO și să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie. Obiectivul este monstruos – să folosească un atac terorist nuclear pentru a da vina pe Rusia și pentru a forța Occidentul colectiv să se implice direct în conflictul din Ucraina”, a scris Slutsky, pe Telegram.

Deputatul a adăugat că tensiunile referitoare la ZNPP „se creează, inclusiv în capitalele europene”.

„Potrivit Rosenergoatom, o serie de lideri europeni au fost în contact intens cu Zelenski aseară. Motivul este clar precum cristalul – să-l convingă pe Führer-ul ucrainean care și-a pierdut mințile după ce „contraofensiva” s-a blocat, să-și abandoneze planurile. Implicațiile generale pentru toată Europa sunt, de asemenea, clare”, afirmă deputatul senior.

Slutsky a mai declarat că „renunțarea (de către Occident) la sprijinul militar pentru junta de la Kiev”, care încearcă să declanșeze un dezastru nuclear, „ar fi mult mai eficientă decât orice cuvânt”.

„Bruxellesul și Washingtonul au toate șansele să se regăsească printre sponsorii teroriștilor nucleari și vor fi responsabili pentru repercusiunile exploziei ZNPP”, a susţinut parlamentarul.

Summitul NATO va avea loc la Vilnius, în perioada 11-12 iulie.

Situația de la CNE Zaporojie

Pe 22 iunie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susținut, înainte de vizita directorului general al AIEA, Rafael Grossi, în Rusia, că Moscova ar fi pus la cale un atac terorist la centrala nucleară Zaporojie. 

El a informat Statele Unite, Brazilia, India și China, precum și țările din Europa, Orientul Mijlociu și Africa despre acest presupus complot, dar nu a vreo dovadă care să susțină acuzațiile sale. 

Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a declarat că Ucraina va organiza exerciții și va înființa centre de criză „în cazul unei posibile scurgeri de radiații din ZNPP”. Exercițiile au fost organizate în special în regiunile Dnepropetrovsk și Nikolayev, precum și în zonele controlate de Kiev, din regiunile Zaporojie și Herson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmația lui Zelenski ca fiind „încă o minciună”. Miercuri, Peskov a subliniat, adresându-se presei, că „situația din jurul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) este tensionată pe fondul unui risc ridicat de acte de sabotaj din partea regimului de la Kiev”, potrivit TASS.

Comentând remarcile lui Zelenski potrivit cărora Rusia ar fi pus la cale un atac terorist la CNE Zaporojie, consilierul directorului general al operatorului rus de centrale nucleare Rosenergoatom, Renat Karchaa, a spus că declarația liderului ucrainean ar putea servi drept dovadă a pregătirilor efectuate de Kiev pentru un atac asupra ZNPP, care, în cele din urmă, ar avea ca scop atragerea NATO în conflictul din Ucraina.

Karchaa a revenit miercuri, declarând, potrivit TASS, că forțele ruse vor împiedica Ucraina să organizeze un atac cu steag fals la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP).

Marți, el a avertizat că forțele armate ucrainene plănuiesc să atace ZNPP în noaptea de 5 iulie.

„Amenințarea de care am menționat ieri este încă acolo. Acestea fiind spuse, trupele noastre rămân în alertă maximă. Avem toate motivele să avem încredere în ele și să ne bazăm pe ele, pentru a-i împiedica pe cei de dincolo de râu, ca să nu mai vorbim de stăpânii lor de dincolo de Canalul Mânecii, de a realiza schema pe care au pregătit-o”, a declarat Karchaa, pentru televiziunea rusă Channel One.

El a spus, mai devreme, că armata ucraineană intenționează să atace centrala electrică cu arme și drone cu rază lungă de acțiune, de înaltă precizie. Forțele armate ucrainene pot folosi muniții umplute cu deșeuri radioactive, scoase, pe 3 iulie, din Centrala Nucleară din Ucraina de Sud, a susţinut el. Un plan de rezervă, care implică utilizarea unei rachete Tochka-U de înaltă precizie, înarmată cu un focosul umplut cu deșeuri radioactive, poate fi, de asemenea, pus în aplicare, a afirmat Karchaa, citat de TASS.

Pe 23 iunie, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, că Moscova este „extrem de îngrijorată de acuzațiile din ce în ce mai stridente ale Kievului”, conform cărora Rusia pune la cale o capcană la ZNPP. Potrivit lui Nebenzia, AIEA, care a vizitat recent centrala, „ar putea constata ea însăși absurditatea totală a unor astfel de acuzații”.

Miercuri, 5 iulie, organismul de supraveghere nuclear al ONU, AIEA, a declarat că nu există indicii vizibile de mine sau explozivi la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.

„Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) prezenți la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) din Ucraina au inspectat în ultimele zile și săptămâni părți ale instalației – inclusiv unele secțiuni din perimetrul iazului mare de răcire – și au efectuat, de asemenea, deplasări regulate în întreaga zonă. amplasamentul, fără a observa, până în prezent, nicio indicație vizibilă de mine sau explozivi”, a afirmat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Grossi, a declarat anterior, in luna mai, pentru CNN, că el consideră că Rusia și Ucraina „se angajează” să respecte cele cinci principii ale organizației pentru evitarea unui accident nuclear la centrala Zaporojie.

Imaginile din satelit, realizate de compania americană Planet Labs, nu au arătat niciun dispozitiv exploziv pe acoperișurile a două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, a informat, miercuri, Sky News.

„Am comparat vizual imaginile din satelit, realizate astăzi, cu imaginile mai vechi, de la începutul lunii iunie. Nu există diferențe evidente pe acoperișurile reactoarelor trei și patru, dar dispozitivele explozive pot fi suficient de mici pentru a nu fi vizibile pe aceste imagini”, a spus Adam Parker. editor OSINT la Sky News.

Canalul de televiziune, care a publicat imaginile prin satelit, a declarat că nu a putut verifica afirmația din 4 iulie a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, conform căruia Rusia a plasat dispozitive explozive, sau obiecte asemănătoare cu explozivii, pe acoperișurile reactoarelor de la ZNPP.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în Energodar, este cea mai mare instalație nucleară din Europa. Capacitatea totală a celor șase reactoare ale sale este de aproximativ 6.000 de megawați. 

La sfârșitul lunii februarie 2022, centrala a fost ocupată de forțele ruse. De atunci, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri în zonă, Kremlinul susținând că „armata ucraineană bombardează periodic, atât cartierele rezidențiale Energodar, cât și zona ZNPP, folosind drone, artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS)”.


| vezi şi:


Lasă un comentariu