„Nimeni nu are dreptul să distrugă securitatea alimentară a vreunei națiuni”, spune Zelenski, după ce Rusia a refuzat prelungirea acordului cerealelor

Președintele Ucrainei a criticat, luni, decizia Rusiei de a se retrage din acordul cu cereale la Marea Neagră, „Nimeni nu are dreptul să distrugă securitatea alimentară a vreunei națiuni”, a declarat Zelenski, afirmând că acordul ar trebui să continue să funcționeze fără Rusia.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, blocând porturile și accesul maritim, a anunțat că își suspendă participarea la un acord crucial care a permis exportul naval de cereale ucrainene, stârnind, încă o dată, temeri cu privire la aprovizionarea globală cu alimente.

Acordul avea, ca scop, reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, care au fost oprite ca urmare a războiului Rusia-Ucraina. Acordul a fost reînnoit de mai multe ori de atunci și a fost prelungit cu încă două luni, pe 18 mai.

„Acordurile de la Marea Neagră nu mai sunt în vigoare. Termenul, după cum a spus mai devreme președintele rus, este 17 iulie. Din păcate, partea din acordul de la Marea Neagră care privește Rusia nu a fost încă îndeplinită. În consecință, acordul a expirat”, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a cerut să se îndepărteze obstacolele din calea exporturilor sale de îngrășăminte, pentru a fi de acord cu o nouă extindere a acordului cu cereale, inclusiv includerea Băncii Agricole Ruse de stat în sistemul internațional de plăți SWIFT.

„Dacă o grămadă de oameni undeva, la Kremlin, cred că se presupune că au dreptul de a decide dacă mâncarea va fi pe masă în diferite țări, Egipt sau Sudan, Yemen sau Bangladesh, China sau India, Turcia sau Indonezia… lumea are ocazia să arate că șantajul nu este permis nimănui”, a spus Zelenski, în discursul său de noapte.

Acordul – negociat inițial de Turcia și Națiunile Unite în urmă cu un an – a asigurat trecerea în siguranță a navelor care transportau cereale din porturile ucrainene în mijlocul invaziei Rusiei. Până acum, acordul a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone metrice de alimente prin porturile ucrainene, potrivit datelor ONU .

Zelenski a mai declarat că, pe parcursul războiului, Rusia „a distrus libertatea de navigație în Marea Neagră și Azov” și a atacat porturile și terminalele de cereale ucrainene.

„Singura consecință posibilă a acestui fapt este destabilizarea piețelor alimentare și haosul social în țările extrem de dependente de importurile de alimente. Mâncarea ucraineană reprezintă securitatea de bază pentru patru sute de milioane de oameni”, a spus președintele ucrainean.

Acordul ar trebui să continue să funcționeze fără Rusia, spune Zelenski 

„Chiar și fără Rusia, trebuie să facem tot posibilul pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre”, a afirmat el, potrivit purtătorului său de cuvânt, Sergiy Nykyforov. 

„Nu ne este frică. Am fost abordați de companii care dețin nave”, a subliniat Zelenski. „Ele au spus că sunt gata să continue livrările de cereale, dacă Ucraina va expedia și Turcia le permite să treacă.”

În retragerea din acordul cerealelor, Ministerul rus de Externe a declarat, luni, că guvernul său înlătură garanțiile pentru navigația sigură în Marea Neagră.

Zelenski a mai spus că a trimis scrisori oficiale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, și secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, cu o propunere de continuare a inițiativei, fără Rusia.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei a susținut, marți, că retragerea Rusiei din acord a expus obiectivul Moscovei „de a pune în pericol viața a 400 de milioane de oameni… care depind de exporturile de alimente ucrainene”.

„Lumea trebuie să realizeze că scopul Rusiei este foamea și uciderea oamenilor”, a susținut consilierul prezidențial ucrainean, Andri Yermak, într-o postare, pe Telegram. „Au nevoie de valuri de refugiați. Așa vor ei să slăbească Occidentul”.

Prețurile grâului și porumbului de pe piețele globale de mărfuri au crescut luni, după ce Rusia s-a retras din acord. 

Prăbușirea pactului amenință să crească prețurile alimentelor pentru consumatorii din întreaga lume. Pe lângă exporturile de grâu, Ucraina este printre primii trei exportatori mondiali de orz , porumb și ulei de rapiță, potrivit companiei de date agricole Gro Intelligence. De asemenea, este de departe cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui, potrivit Națiunilor Unite.

Ucraina poate exporta cereale fără Rusia, dacă i se oferă sprijin internațional

Comunitatea internațională trebuie să „găsească pârghia” pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața globală fără Rusia, a declarat luni șeful Asociației Ucrainene pentru Cereale. 

Nikolai Gorbaciov a spus că este „sigur că Ucraina poate exporta cereale fără Rusia” dacă i se oferă „sprijin internațional”. Comentariul său vine după ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră.

„Comunitatea internațională, țările dezvoltate trebuie să găsească pârghia pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața mondială”, a declarat președintele CNN. Potrivit lui Gorbaciov, acest sprijin ar putea veni din flota turcă sau garanții de asigurare de la companii.

Gorbaciov a respins afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin conform cărora Ucraina nu a îndeplinit o parte vitală a acordului cu cereale pentru a se asigura că cerealele sunt exportate în țările mai sărace, numind-o „manipulare”. 

 Deși 60% din cerealele exportate din Ucraina se deplasează prin porturi europene, aceasta „nu înseamnă că Europa absoarbe aceste cereale ca consumator final”, a spus el, adăugând că cerealele ucrainene hrănesc aproximativ 200 de milioane de oameni din afara țării.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că organizează „consultări urgente” la Națiunile Unite după retragerea Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră.

„La instrucțiunea [președintelui ucrainean Volodimir Zelenski], țin consultări urgente cu partenerii de la ONU la New York cu privire la următorii pași pe care ii avem de făcut, după retragerea Rusiei din Inițiativa pentru cereale”, a scris Kuleba, luni, pe Twitter. „Rusia pune în pericol securitatea alimentară globală. Facem tot posibilul pentru a păstra coridorul de cereale al Mării Negre.”

La rândul său, ministrul de externe ucrainean a acuzat Rusia că „pune în pericol securitatea alimentară globală”, după ce Moscova s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră, care a permis Ucrainei să exporte zeci de milioane de tone de cereale în ultimul an.

„Este o mișcare iresponsabilă”, a declarat Dmitro Kuleba reporterilor, la sediul ONU, înaintea reuniunii Consiliului de Securitate privind Ucraina. „De asemenea, Rusia face acest lucru în timp ce își crește propriile exporturi către piețele globale”, a spus Kuleba.

Acuzând Rusia că pune multe națiuni din Asia și Africa în pericolul creșterii prețurilor la alimente și al foametei, el a subliniat că „Acest lucru trebuie să înceteze acum. Pe toți ne doare capul. Trebuie să rezolvăm mereu alt conflict creat de Rusia.”

„Rusia trebuie să înceteze să joace jocurile foamei cu oamenii din întreaga lume”, a declarat Kuleba Consiliului de Securitate al ONU. „Facem apel la toate statele membre ONU să ceară cu fermitate Rusiei să-și reia participarea la acord cu bună-credință și să-și oprească jocurile foamei. Rusia trebuie să țină politica departe de securitatea alimentară globală”.

Kuleba a mai declarat că Rusia nu garantează siguranța oricărei nave care ar putea încerca să transporte cereale ucrainene din porturile ucrainene la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul sau invers, după ce Moscova s-a retras din acord. „Vom conduce consultări cu Organizația Maritimă Internațională”, a spus el.

Reacții internaţionale

ONU, SUA, Marea Britanie, Franța, NATO și UE au criticat Moscova pentru ieșirea din acordul cu cereale, semnat în iulie anul trecut la Istanbul, de Turcia, ONU, Rusia și Ucraina. China a susținut, de asemenea, continuarea acordului de cereale „echilibrat și pe deplin implementat”.

SUA: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a calificat, luni, retragerea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră ca fiind „de neconceput” și „inadmisibilă” și a spus că acordul ar trebui „restabilit cât mai repede posibil”.

„Sper că fiecare țară urmărește acest lucru îndeaproape. Ei vor vedea că Rusia este responsabilă pentru refuzul de a se livra hrană oamenilor care au nevoie disperată de ea în întreaga lume și pentru a contribui la creșterea prețurilor, într-un moment în care multe țări continuă să se confrunte cu o inflație foarte dificilă”, a spus el, luni, la Departamentul de Stat.

Blinken a declarat luni că, în primul rând, acordul nu ar fi trebuit să fie necesar, și a devenit astfel abia după ce Rusia și-a lansat războiul în Ucraina.

Blinken a spus că ucrainenii, SUA și alții vor căuta să vadă dacă există „alte opțiuni” pentru a transporta cerealele în siguranță prin Marea Neagră pe piață, cum ar fi pe calea ferată și infrastructura terestra, dar a spus că există provocări în încercarea de a găsi alternative.

„Provocarea este următoarea: dacă Rusia pune capăt acestei inițiative și trimite un mesaj că cerealele și alte produse alimentare nu pot părăsi Ucraina nestingherite, chiar dacă există alte opțiuni, cred că va avea probabil un efect profund de îngrijorare. Toți, alte țări, companii, expeditori etc., vor fi foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă cu navele lor și cu personalul lor dacă Rusia se opune oricărui export de produse alimentare din Ucraina”, a spus Blinken.

„Întregul scop a fost să existe un acord voluntar, care să implice toate părțile relevante. A fost aprobat de Națiunile Unite, pentru a se asigura că există siguranță, securitate,

Acordul – negociat inițial de Turcia și Națiunile Unite în urmă cu un an – a asigurat trecerea în siguranță a navelor care transportau cereale din porturile ucrainene în mijlocul invaziei Rusiei. Până acum, acordul a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone metrice de alimente prin porturile ucrainene, potrivit datelor ONU.

Franţa: Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că liderul rus, Vladimir Putin, a făcut o „greșeală uriașă” cu decizia sa de a „arma” alimentele, renunțând la acordul critic cu cereale de la Marea Neagră.  

Adresându-se, marți, reporterilor, la Consiliul Uniunii Europene de la Bruxelles, Macron a spus că Rusia și-a asumat „o responsabilitate uriașă” față de numeroase țări prin participarea la acordul de cereale intermediat de ONU.  

„Țările din Orientul Mijlociu, Africa și chiar Asia sunt foarte dependente de aceste acorduri, care vor fi afectate de decizia unilaterală a Rusiei”, a spus Macron.  

Finlanda: Decizia Rusiei de a renunța la acordul cu cereale de la Marea Neagră a fost „foarte deplorabilă”; va crește insecuritatea alimentară în întreaga lume, a declarat, marți, ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, pentru CNN. 

„Trebuie să găsim modalități alternative de a scoate cerealele din Ucraina și pe piețe pentru cei care au cea mai mare nevoie”, a spus ea.

Australia: Australia s-a alăturat mai multor alte națiuni, marți, pentru a îndemna Rusia să revină la acordul cu cereale de la Marea Neagră.

„Decizia Rusiei de a pune capăt Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră va răni pe cei mai nevoiași”, a declarat Penny Wong, ministrul de externe al Australiei, pe Twitter.

Acordul cu cereale a fost „esențial pentru asigurarea aprovizionării previzibile cu alimente, inclusiv pentru partenerii noștri din Indo-Pacific și Africa”, a spus ea. „Solicităm Rusiei să revină la masa negocierilor. Australia rămâne angajată să lucreze cu partenerii pentru a-și construi rezistența alimentară pe termen lung”, a adăugat Wong.

Reacția Rusiei

Moscova își va îndeplini obligațiile de a furniza cereale clienților, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Națiunile Unite, Dmitri Polanski, la o ședință a Consiliului de Securitate, comentând rezilierea acordului de export de cereale.

„Ne angajăm să îndeplinim toate obligațiile contractuale privind aprovizionarea cu cereale rusești către clienți și să continuăm să oferim asistență celor care au nevoie din țările în curs de dezvoltare, în ciuda tuturor obstacolelor”, a menționat el.

„Lăudăm eforturile secretarului general [ONU] și ale echipei sale, care au continuat să încerce să convingă țările occidentale să își îndeplinească obligațiile față de Rusia care decurg din memorandumul Rusia-ONU”, a spus Polianski. „Cu toate acestea, (eforturile ONU – n.r.) nu au produs decât fum și ceață”.

Separat, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că decizia țării sale de a suspenda acordul este „adecvată situației”.

Ca răspuns la acuzațiile secretarului de stat american, Antony Blinken, potrivit căruia Rusia „refuză hrana oamenilor” și „contribuie la creșterea prețurilor”, Antonov a îndemnat Washingtonul „să nu mai conducă restul lumii după nas”.

Ambasadorul rus a mai subliniat că Moscova este pregătită să ia în considerare restabilirea acordului, însă doar atunci când va fi „convinsă nu în cuvinte, ci în fapte, de operabilitatea și eficacitatea pachetului de acorduri de la Istanbul”.

Antonov a pus sub semnul întrebării ceea ce a făcut însuși guvernul SUA pentru a asigura implementarea efectivă a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.

„Washingtonul nu a ridicat un deget pentru a elimina distorsiunile pe care le-a creat în funcționarea acordurilor agricole. În același timp, a transformat Inițiativa Mării Negre, concepută, inițial, ca o inițiativă umanitară, într-un proiect comercial de îmbogățire. Timp de aproape un an, produsele agricole au fost trimise nu celor nevoiași, ci mai ales statului bine hrănit”, a acuzat el.

MAE rus a declarat, de asemenea, că Rusia nu mai intenționează să aibă încredere în nicio promisiune a țărilor occidentale și nici a ONU cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră. Totuşi, Rusia ar putea lua în considerare revenirea la acord, dar numai după ce va vedea rezultate concrete, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unei emisiuni de televiziune pe Channel One.

„Am pornit de la faptul că am oferit toate oportunitățile Secretarului General al ONU [Antonio Guterres], am fost gata să lucrăm cu el și am făcut tot ce ne stă în putere pentru a debloca situația. Nu vom mai accepta nicio asigurare și promisiuni, sau ceva inițiative cavalier de ultimă oră menite doar să ne facă să spunem „da”. Doar rezultate concrete. Și când sunt prezentate astfel de rezultate concrete, abia atunci, poate, ar fi posibil [pentru noi] să ne gândim să revenim la această înțelegere”, a spus Zaharova, potrivit TASS.

Zaharova a mai subliniat că partea rusă a făcut totul pentru ca „țările cu adevărat nevoiașe să poată folosi produsele [alimentare] care ar putea fi transmise prin canalele prevăzute în acest pachet de acord”.

„Dar, din păcate, jocul Occidentului a mers prea departe”, a adăugat ea.

Rusia ar fi pregătită să revină la acordul cu cereale de la Marea Neagră, dacă cererile Moscovei sunt îndeplinite de partenerii internaționali, a susținut și reprezentantul permanent al Rusiei la sediul Națiunilor Unite, Ghenadi Gatilov.

În declarațiile publicate marți, pe canalul de Telegram al Ministerului de Externe al Rusiei, el a răspuns la o întrebare adresată de Reuters, acuzând că acordul se îndepărtează de „scopurile umanitare intenționate”.

„Implementarea uneia dintre cele două componente ale Acordurilor de la Istanbul – Memorandumul Rusia-ONU – nu a reușit să facă niciun progres semnificativ din cauza poziției perturbatoare a țărilor occidentale”, a spus Gatilov. 

„Au continuat să-și sporească presiunea de sancțiuni asupra țării noastre, ceea ce a constrâns exporturile agricole rusești prin blocarea totală a tranzacțiilor bancare, asigurărilor, logisticii, activelor străine și aprovizionării cu piese de schimb”.

Gatilov a remarcat că ONU „a încercat, din partea sa, să îndemne guvernele occidentale și structurile de afaceri să implementeze Memorandumul Ruso-ONU”.

„Totuși, în ciuda eforturilor, conducerea Secretariatului ONU nu a putut învinge rezistența țărilor occidentale și a companiilor private, de care depindea îndeplinirea cerințelor noastre”, a spus el.

Gatilov a mai susținut că Ucraina „a folosit, în mod repetat, ruta umanitară a Mării Negre pentru provocări și atacuri împotriva navelor civile și militare ruse, precum și asupra infrastructurii”.

Kievul a folosit coridoarele maritime pentru cereale în scopuri militare, susţine Kremlinul

Ucraina a folosit coridoarele înființate în cadrul acordului de cereale în scopuri militare, a declarat reporterilor, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Kievul ar fi putut folosi aceste rute pentru a ataca Podul Crimeei, pe 17 iulie.

Peskov, a caracterizat, de asemenea, poziția țărilor europene cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră ca fiind „de neconceput”.

„În acest caz, [cred] că ar fi mai potrivit să numim poziția țărilor europene inadmisibilă”, a spus el, răspunzând comentariilor secretarului de stat american, Antony Blinken, care a numit decizia Rusiei de a renunța la acordul cu cereale „inadmisibilă”.

Peskov a mai spus că Kremlinul „nu este categoric de acord” cu declarația lui Blinken. 

„Rusia și-a îndeplinit obligațiile și a extins acordul de mai multe ori, în ciuda faptului că prevederile acordului legate de Rusia nu au fost niciodată implementate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a adăugat că Moscova acordă o mare atenție eforturilor și încercărilor secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a convinge țările europene să-și îndeplinească obligațiile, în temeiul acordului de cereale. 

„Apreciem foarte mult rolul domnului Guterres în încheierea acestui acord; evaluăm foarte mult eforturile domnului Guterres de a încerca să convingă țările europene să își îndeplinească obligațiile pe care și le-au asumat. Cu toate acestea, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus Dmitri Polanski

Acordul Inițiativa privind cerealele Mării Negre a încetat să mai funcționeze pe 17 iulie.

Rusia a refuzat să accepte o nouă prelungire a acordului, deoarece, potrivit Kremlinului, prevederile acordului pentru eliminarea obstacolelor din calea exportului de produse agricole rusești nu au fost niciodată implementate. 

În plus, Moscova a subliniat, în mod repetat, că cea mai mare parte a exporturilor de cereale ucrainene au ajuns să fie expediate în țările occidentale, mai degrabă decât în ​​cele mai nevoiașe state din Sudul Global, așa cum se prevedea inițial prin acord. 

Peskov a adaogat că Moscova este pregătită „să reînvie acordul”, dar numai după ce prevederile referitoare la exporturile rusești vor fi puse în aplicare, în mod corespunzător.


Lasă un comentariu