Moscova nu încalcă niciodată „nimic”, spune Putin

Potrivit TASS, în timpul întâlnirii sale, vineri, cu președintele belarus, Aleksandr Lukașenko., președintele rus, Vladimir Putin, a făcut o serie de afirmații, vizând, în mod special, situația din Ucraina, rolul SUA în acest conflict şi relația Rusiei cu Coreea de Nord.

Ideile că Rusia ar fi cerut Coreei de Nord voluntari pentru operațiunea militară specială sunt „prostii totale”

Aproximativ 300.000 de voluntari au semnat contracte cu armata rusă de la începutul acestui an, astfel încât Rusia nu are nevoie să recruteze mercenari străini, a declarat, vineri, Vladimir Putin, în timpul întâlnirii sale cu Aleksandr Lukașenko.

Acești oameni „sunt gata să-și sacrifice viața în interesul patriei lor, protejând interesele Rusiei”, a spus Putin. 

„Și, în primul rând, oamenii noștri, care semnează aceste contracte (cu Ministerul rus al Apărării – n.r.), sunt conduși de cele mai înalte sentimente patriotice. Asta este demn de respect”, a precizat el.

Putin a mai declarat că acuzațiile conform cărora Rusia a cerut Coreei de Nord voluntari pentru a lua parte la operațiunea militară specială sunt „prostii totale”. 

Rusia „nu are nevoie să recurgă la externalizarea operațiunii militare [speciale] şi de nimeni altcineva din exterior”, a susţinut el.

„Ucraina sã nu danseze pe muzica altora”

Putin a reiterat disponibilitatea Moscovei pentru discuții cu Ucraina și a sugerat autorităților de la Kiev „să nu mai danseze pe muzica celorlalți”.

Moscova „nu a refuzat niciodată să aibă discuții” cu Kievul. „Deci, vă rog – dacă cealaltă parte este dispusă, lăsați-i să afirme asta deschis.”

„Dar, de cealaltă parte nu auzim nimic”, a adăugat el.

„Tangoul este un dans frumos, desigur”, a remarcat Putin, comentând cuvintele secretarului american de stat, Antony Blinken, care a afirmat anterior, într-un interviu pentru ABC, că, în ceea ce privește negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, „este nevoie de doi pentru a dansa tango”, dar „nu vedem niciun indiciu că Vladimir Putin are vreun interes în vreo diplomație semnificativă”.

„Dar cred că este important ca Ucraina să nu uite cum să danseze „gopak” (dansul popular tradițional ucrainean – n.r.).
Asta este ceea ce este important. În caz contrar, (ucrainenii – n.r.) vor trebui să danseze mereu pe muzica celorlalți”, a declarat Putin, citat de TASS.

Gopak, sau, în ucraineană, hopak, cunoscut și drept Dansul cazacilor, este un dans popular ucrainean, apărut pentru prima dată în secolul XVI. Pe atunci era interpretat exclusiv de bărbați şi le oferea acestora posibilitatea de a-şi demonstra puterea şi abilitățile de luptă.

„SUA folosesc muniții cu dispersie, cu mâinile ucrainenilor”

Munițiile cu dispersie sunt folosite de partea ucraineană „în cel mai larg mod posibil”, a declarat liderul rus, vineri, potrivit TASS.

„Există o țară care se crede excepțională – America”, a afirmat Putin.

„Ei (americanii – n.r.) își iau, singuri, libertatea de a face chiar și ceea ce se consideră a fi o crimă. De fapt, SUA folosesc muniții cu dispersie, în acest caz, cu mâinile ucrainenilor”, a susţinut Putin, citat de TASS.

„Statele Unite caută să rezolve toate problemele dintr-o poziție de forță”

Putin a mai spus că „Statele Unite caută să rezolve toate problemele dintr-o poziție de forță, fie prin utilizarea sancțiunilor economice sau a restricțiilor financiare, fie prin amenințarea cu folosirea forței militare sau prin forțarea forței”.

„Ei încearcă să învețe pe altcineva, în timp ce ei înșiși sunt neștiutori și nu sunt dispuși să învețe”, a afirmat Putin.

Rusia dorește cooperarea cu Coreea de Nord, „fără să încalce nimic”

„Coreea de Nord este vecinul nostru. Într-un fel sau altul, trebuie să stabilim relații de bună vecinătate. Da, există anumite particularități legate de Peninsula Coreeană, despre care se discută deschis”, a precizat liderul rus. 

Moscova nu încalcă niciodată „nimic și nici în acest caz nu vom încălca nimic”, a adăugat el.

„Dar, desigur, vom căuta oportunități de dezvoltare a relațiilor Rusia-Coreea de Nord”, a concluzionat Putin.


Lasă un comentariu