Războiul din Ucraina – 17 septembrie 2023, ZIUA 571

| VEZI SI RAZBOIUL DIN UCRAINA 2022

< | >

Duminică, 17 septembrie 2023 | RĂZBOIUL DIN UCRAINA – ZIUA 571


Volodimir Zelenski se va adresa senatorilor SUA, în timpul vizitei sale la Capitol Hill

Duminică, 17 septembrie 2023

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze, joi, la ora 10 dimineața ET, senatorilor Statelor Unite, în timpul vizitei sale la Capitol Hill, a declarat un consilier din conducere, potrivit CNN.

Vizita sa are loc în timp ce Congresul cântărește o solicitare a Casei Albe de ajutor suplimentar pentru Ucraina, dar aprobarea acesteia rămâne sub semnul întrebării, GOP-ul fiind puternic divizat în această problemă.

Zelenski se va întâlni și cu președintele Joe Biden, la Casa Albă.

El a călătorit ultima dată în Statele Unite în decembrie, anul trecut, fiind și prima dată când a părăsit Ucraina, de la începutul invaziei Rusiei.

Pe lângă călătoria sa la Washington, DC, Zelenski plănuiește mai multe întâlniri cu alți lideri mondiali la New York, în jurul reuniunilor Adunării Generale a Națiunilor Unite, potrivit unor surse citate de CNN.

Printre obiectivele preşedintelui Ucrainei, va fi încercarea de a convinge națiunile care nu au luat încă o poziție fermă împotriva războiului să fie mai puternice în condamnarea Rusiei.

Liderii mondiali se întâlnesc la New York începând de luni, pentru reuniunile Adunării Generale a Națiunilor Unite.

^


SUA duce un război cu Rusia, prin furnizarea de arme către Kiev, spune Lavrov

Duminică, 17 septembrie 2023

SUA controlează acțiunile militare din Ucraina, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un comentariu pentru programul intitulat „Moscova. Kremlin. Putin”, pe postul de televiziune Rossiya-1, adăugând că Washingtonul, de fapt, duce un război împotriva Rusiei, prin furnizarea de arme către Kiev.

„Indiferent de ceea ce spun, (SUA – n.r.) controlează acest război, furnizează arme, muniție, informații, date de la sateliți, duce un război împotriva noastră”, a afirmat L:avrov, în timp ce a comentat declarațiile SUA cu privire la disponibilitatea de a furniza Ucrainei obuze cu rază lungă de acțiune cu uraniu sărăcit. 

Un fragment din comentariul lui Lavrov a fost postat de jurnalistul Pavel Zarubin pe canalul său Telegram.

Eventualele livrări de rachete cu rază mai mare de acțiune către Kiev, de către țările occidentale, nu vor schimba esența a ceea ce se întâmplă în Ucraina, a precizat Lavrov.

 „Nu pot să comentez declarațiile lor <…>, dar faptul că nu va schimba esența a ceea ce se întâmplă în Ucraina este evident. Ceea ce se întâmplă este că Ucraina a fost pregătită, a fost de mult pregătită (de Occident – n.r.), pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei, folosind mâinile și corpurile sale”, a spus ministrul.

Anterior, Pentagonul a anunțat o asistență suplimentară de securitate pentru Kiev, în valoare de 175 de milioane de dolari.

Cel mai recent pachet al SUA pentru Ucraina include, pentru prima dată, runde de uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams.

^


Consilierul american pentru securitate națională discută cu ministrul de externe al Chinei, despre războiul din Ucraina

Duminică, 17 septembrie 2023

Consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, s-a întâlnit, în weekend, cu ministrul de externe al Chinei Wang Yi, la Malta.

Ei au discutat o serie de probleme, inclusiv despre războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe. „Cele două părți au avut discuții sincere, de fond și constructive” și s-au angajat să comunice mai mult în viitor, se adaugă în declarație.

Liderii occidentali vor China în terenul lor, când vine vorba de conflictul din Ucraina, dar Beijingul nu pare dispus să îşi reducă legăturile cu Moscova.

China a participat la un summit la Jeddah, în Arabia Saudită, la începutul lunii trecute, cu scopul de a găsi o soluție pașnică la război. Însă, după întâlniri, principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, reiterând „imparțialitatea” Beijingului în conflict.

Armatele Chinei şi Rusiei au continuat exercițiile comune pe tot parcursul războiului, inclusiv organizând o patrulă navală în largul coastei Alaska, în august.

Putin este, de asemenea, așteptat să viziteze China în octombrie, potrivit presei ruse, după ce l-a invitat pe Xi Jinping la Moscova, în martie.

^


Sosirea soldaților americani în Armenia, pentru un exercițiu de antrenament, irită Rusia

Duminică, 17 septembrie 2023

Sosirea soldaților americani în Armenia, pentru un exercițiu de antrenament pentru menținerea păcii, a tulburat guvernul rus, care, vreme de zeci de ani a acționat ca singurul garant al securității fostei republici sovietice.

Exercițiul de 10 zile „Eagle Partner”, care a început luni, implică 85 de soldați americani și 175 de soldaţi armeni, pe care își propune să-i pregătească pentru a participa la misiunile internaționale de menținere a păcii.

Exercițiul, deși de mică amploare, este cel mai recent dintr-o serie de schimburi de experiență, pe care Ministerul de Externe al Rusiei le-a considerat „acțiuni neprietenoase” întreprinse de aliatul său tradițional, Armenia.

Armenia a trimis recent, pentru prima dată, ajutor umanitar Ucraine, iar parlamentul său urmează să ratifice Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale – ceea ce înseamnă că Armenia ar fi obligată să-l aresteze pe președintele rus, Vladimir Putin, dacă acesta ar pune piciorul în țara pe care Rusia a considerat-o. mult timp, ca pe propria sa curte din spate.

Colaborarea Armeniei cu noii parteneri internaționali a fost stimulat de faptul că Rusia nu a putut, sau nu a dorit, să o apere împotriva a ceea ce Armenia percepe ca fiind o agresiune din partea Azerbaidjanului, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a-și păstra controlul asupra țărilor și conflictelor din fostul imperiul sovietic.

Președintele armean, Nikol Pashinyan, a declarat că țara sa începe să guste „fructele amare” ale „greșelii strategice” de a ceda Rusiei responsabilitatea, aproape exclusivă, privind apărarea țării sale.

„Arhitectura de securitate a Armeniei în proporție de 99,999% a fost legată de Rusia”, a declarat el, la începutul acestei luni, pentru ziarul italian La Repubblica.

„Dar astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme… Chiar dacă dorește acest lucru, Federația Rusă nu poate satisface nevoile Armeniei”.

Un conflict de 44 de zile din toamna anului 2020 a scos la iveală inferioritatea militară a Armeniei. Azerbaidjanul, înarmat cu drone și avioane de luptă F-16 furnizate de Turcia, a câștigat o victorie zdrobitoare, revendicând aproximativ o treime din teritoriul Nagorno-Karabah, precum și atacând efectiv Armenia.

Rusia a fost un intermediar între Armenia și Azerbaidjan, dar unii analiști atribuie invaziei din Ucrainei eșecul Rusiei de a respecta termenii acordului.

^


Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a fost impresionat de spectacolul „Frumoasa Adormită”

Duminică, 17 septembrie 2023

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat, în Rusia, la o reprezentație a baletului din spectacolul „Frumoasa adormită”, a lui Piotr Ceaikovski, și a fost impresionat, a informat postul de radio Voice of Korea, potrivit TASS.

„Kim Jong Un a lăudat spectacolul, care a arătat, în mod viu, puterea baletului, prin imagini artistice frumoase și rafinate, și și-a exprimat aprecierea profundă față de interpreți și personalul teatrului”, a informat postul de radio.

Spectacolul a avut loc sâmbătă, la filiala Teatrului Mariinsky, din portul rus din Pacificul Vladivostok.

Ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, a declarat anterior că Kim și-a exprimat dorința de a participa la spectacol, deoarece „îi place foarte mult arta”.

„Frumoasa adormită” a avut premiera la filiala din Vladivostok a Teatrului Mariinsky, în 2017.

Sâmbătă, mai devreme, Kim s-a alăturat ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, pe aerodromul Knevichy, de lângă Vladivostok, unde au inspectat avioane militare ruse moderne.

După aceea, liderul nord-coreean a vizitat fregata Mareșalul Shaposhnikov, din Flota Pacificului.

Kim se află în Rusia la invitația președintelui rus, Vladimir Putin.

Pe 13 septembrie, cei doi lideri au purtat discuții la Cosmodromul Vostohnîi, implicând și delegațiile din țările lor și, de asemenea, s-au întâlnit unu-la-unu.

^


Kim Jong Un își încheie călătoria în Rusia

Duminică, 17 septembrie 2023

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a încheiat călătoria în Rusia duminică, a informat agenția de știri rusă RIA Novosti. 

Într-un videoclip publicat de RIA, Kim este văzut urcându-se în trenul său blindat personal. 

Oficialii ruși sunt văzuți făcând cu mâna, în timp ce trenul părăsește gara. Trenul a plecat din stația Artyom-Primorsky 1, din regiunea Primorie a Rusiei, în direcția graniței din sudul regiunii, relatează TASS.

Înainte de a pleca, liderul nord-coreean a primit cadou, de la guvernatorul local, Oleg Kozhemyako, o vestă antiglonț și un set de drone produse în regiunea Primorie, a informat presa rusă de stat, TASS.

Trenul a părăsit gara Artyom în urma unei ceremonii de adio, care a inclus covorul roșu și gărzi de onoare, a spus RIA.

Trenul liderului nord-coreean s-a îndreptat apoi către punctul de control al frontierei Khasan, la aproximativ 250 km de stația Artyom-Primorsky 1, a informat TASS.

Kim Jong Un a sosit în Primorie sâmbătă devreme. El a vizitat aeroportul Knevichi, unde a fost întâmpinat de Ministerul rus al Apărării, Serghei Şoigu, pentru a viziona aeronavele operaționale-tactice moderne ale Forțelor Aerospațiale Ruse.

În timp ce se afla în Vladivostok, Kim a inspectat și fregata Marshal Shaposhnikov și armamentul acesteia, cum ar fi sistemele de rachete antinavă Uran și sistemele de rachete de croazieră multifuncționale Kalibr, precum și sistemul de artilerie automată A-190 de 100 mm.

De asemenea, lui Kim i s-au prezentat cinci drone kamikaze produse în Primorie, precum și o dronă de recunoaștere de tipul aeronavei Geranium-25, a raportat TASS, adăugând că un set de îmbrăcăminte specială, care este invizibil pentru camerele termice, a fost, de asemenea, un cadou suplimentar pentru Kim.

^


Trebuie să „ne pregătim pentru un război lung” în Ucraina, avertizează șeful NATO

Duminică, 17 septembrie 2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că trebuie să „ne pregătim pentru un război lung” în Ucraina, întrucât contraofensiva Kievului împotriva Rusiei continuă să obțină doar câștiguri marginale.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se așteaptă, atunci când încep. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a declarat Stoltenberg, într-un interviu pentru ziarul german Berliner Morgenpost, publicat duminică.

„Cu toții ne dorim o pace rapidă. Dar, în același timp, trebuie să recunoaștem: dacă președintele Zelenski și ucrainenii renunță la luptă, țara lor nu ar mai exista. Dacă președintele Putin și Rusia și-ar depune armele, am avea pace”, a spus șeful NATO.

„Cea mai ușoară cale de a pune capăt acestui război ar fi dacă Putin și-ar retrage trupele”, a adăugat el.

In acest interviu, Stoltenberg a reiterat că este doar o chestiune de timp până când Ucraina aderă la NATO.

„Ucraina va deveni membră a NATO – toți aliații au precizat acest lucru”, a afirmat el, adăugând că Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate atunci când războiul se va termina, altfel „istoria s-ar putea repeta”.

Abordând ideea unei posibile amenințări nucleare din partea rușilor, Stoltenberg a subliniat că „Moscova trebuie să înțeleagă că utilizarea armelor nucleare este inacceptabilă”.

„Observăm foarte îndeaproape ce face armata rusă. Până acum nu am văzut nicio modificare a forțelor nucleare ale Rusiei, care să ne determine să reacționăm”, a adăugat el.

^


Ucraina a recucerit un sat cheie din regiunea Donețk

Duminică, 17 septembrie 2023

Biroul lui Zelenski a postat o poză pe rețelele de socializare, mai devreme, în cursul zilei, indicând că Ucraina a eliberat o zonă cheie, considerată critică pentru contraofensiva Ucrainei în est, respectiv satul Klișchiivka.

Într-un videoclip separat, filmat în fața bisericii satului, un grup de șase soldați ucraineni declară că eliberarea lui Klishchiivka a fost încheiată. Zgomotul exploziilor de artilerie se aude pe tot parcursul filmării, iar un soldat se aude spunând: „inamicul nu renunță la încercările de a recaptura [satul], folosind toate mijloacele de foc posibile. Dar suntem fermi și încrezători.”

Zelenski a apreciat acest efort.

„Astăzi aș dori să remarc, în mod special, războinicii noștri care reiau, treptat, teritoriul Ucrainei, în zona Bahmut”, a spus Zelenski, în discursul său de noapte.

Zona de la sud-vest de Bahmut este un punct central pentru contraofensiva Ucrainei, iar Zelenski va dori să evidențieze acest succes aparent, în viitoarea sa călătorie în SUA, atunci când se va întâlni cu lideri mondiali, printre care se numără și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, având în vedere că Ucraina a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a-şi convinge partenerii occidentali că forțele ruse pot fi respinse.

Anunțul că satul Klișchiivka a fost recucerit a venit la două zile după ce forțele ucrainene au revendicat Andriivka, un mic cătun situat imediat la sud.

^


Lasă un comentariu