„Prima doamnă a opoziției” ruse, soția lui Navalnîi, anunță că va continua lupta împotriva lui Putin

Într-un anunț video emoționant, la patru zile după moartea lui Alexei Navalnîi, văduva sa, Iulia Navalnîia, a promis că va continua munca soțului ei și va conduce lupta împotriva președintelui rus, Vladimir Putin.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi (c), împreună cu soția sa Iulia, (d), fiica lor, Daria și fiul Zakhar, la Moscova în 2019. (Andrew Lubimov/AP)

De-a lungul a peste 23 de ani de căsnicie, Navalnîia (n. Abrosimova, la 24 iulie 1976), a evitat constant atenția presei, în timp ce soțul ei a fost un pilon de rezistență împotriva corupției ruse, a construit o mașinărie politică, a făcut campanie pentru primarul Moscovei, a încercat să-l provoace pe Putin pentru președinție în 2018 și și-a cultivat adepții la nivel mondial, cu videoclipuri postate pe YouTube, care au adunat zeci de milioane de vizualizări. Soția sa a preferat să lucreze din culise, oferind sfaturi liniștite și sprijin neclintit soțului ei, protejând, totodată, intimitatea celor doi copii ai lor, Daria și Zakhar.

Însă, după moartea subită a lui Navalnîi, ea a preluat imediat rolul de succesor, ținând două discursuri elocvente, condamnându-l atât pe Putin, cât și pe susținătorii acestuia, drept ucigași și lași, și jurând că va lupta pentru visul soțului ei, pentru o Rusie normală, democratică și fericită.

Putin nu a comentat în mod public moartea lui Navalnîi, dar Kremlinul a respins ferm orice implicare și acuzație, afirmând că circumstanțele decesului sunt, momentan, investigate.

„Nu ar fi trebuit să fiu aici”, a declarat ea, într-o postare video, luni. „Nu ar fi trebuit să înregistrez acest videoclip. Ar trebui să fie o altă persoană în locul meu, dar această persoană a fost ucisă de Vladimir Putin”.

„Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei, Putin mi-a luat cel mai prețios lucru pe care l-am avut, cea mai apropiată și mai iubită persoană – dar Putin ți l-a luat și ție pe Navalnîi”, a continuat ea.

După ce Navalnîi a fost otrăvit, în august 2020, și apoi arestat, la întoarcerea sa în Rusia, în ianuarie 2021, Navalnîia și-a asumat un rol mai public – mai întâi făcând apel personal la Putin pentru ca acesta să-i permită soțului ei să fie transportat cu avionul în Germania, pentru tratament medical, și apoi participând la interviuri. Cea mai notabilă apariție publică a ei a fost cu ocazia unui discurs de acceptare la premiile Oscar, în 2023, când filmul „Navalny” a câștigat titlul pentru „cel mai bun documentar”.

În 2021, după arestarea lui Navalnîi, ea a părăsit Rusia și, potrivit presei, a locuit în Germania. Ultima oară când și-a revăzut soțul a fost în urmă cu doi ani, la o procedură judecătorească, în februarie 2022. Vara trecută, postul de televiziune rus, RT, a anunțat că Navalnîia ar fi arestată pe aeroport, la fel ca și soțul ei, dacă ar încerca să intre din nou în țară.

Alexei Navalnii cu soția sa, Iulia, în timp ce se afla în arest, în februarie 2022. A fost ultima dată când cei doi s-au văzut personal. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Navalnîia are deja experiență cu provocările și pericolele cu care este de așteptat că se va confrunta, în noul său rol de lider al opoziției. Ea a fost arestată la proteste împreună cu soțul ei, iar în iulie 2020, în timp ce cuplul se afla în vacanță la Kaliningrad, se pare că ea însăși a fost otrăvită, probabil cu același agent chimic folosit pentru Navalnîi, într-un atac aproape sigur destinat soțului ei.

Casa lor a fost percheziționată frecvent, familia a fost supravegheată constant de agenți de securitate, iar Navalnîi a fost adesea fie în închisoare, fie în arest la domiciliu.

„Sarcina mea principală este să mă asigur că, indiferent de ce, nimic din familia noastră nu se schimbă”, a spus ea anterior, într-un interviu, „astfel încât copiii să rămână copii și casa să rămână acasă”.

Familia locuia, în principal, într-un apartament modest dintr-un cartier situat la marginea de sud a Moscovei, și, pentru scurt timp, în orașul Kirov, în timp ce Navalnîi a fost consilier informal al guvernatorului, în perioada 2009-2010, apoi la New Haven, Connecticut, cu o bursă la Yale, în 2010, și ulterior în Germania, la sfârșitul anului 2020, când Navalnîi s-a recuperat după otrăvire.

Cu o diplomă în economie, de la Universitatea de Economie Plekhanov, Iulia a fost, la fel ca Navalnîi, membră a Yabloko, un partid politic de centru-stânga, progresist. A lucrat pentru scurt timp la o bancă din Moscova, apoi la o companie de comerț exterior.

Ea l-a întâlnit prima oară pe Alexei Navalnîi în vara anului 1998, în timpul unei vacanțe, într-o stațiune din Turcia, și au descoperit că aveau un interes comun pentru politică. S-au căsătorit în august 2000 și au avut doi copii — o fiică, Daria, născută în 2001, și un fiu, Zakhar, născut în 2008.

„Îmi amintesc că m-a uimit la primele întâlniri: blondă, frumoasă și chiar știe numele tuturor miniștrilor”, a spus odată Navalnîi.

„M-ai criticat pentru că sunt radical; Mi-aș dori să o auziți pe Iulia vorbind despre politică”, i-a declarat Navalnîi jurnalistului rus, Yuri Dud, în timpul unui interviu, în timp ce încă se recupera în Germania. „Ți-ai fi dat seama că sunt foarte moderat”, a adăugat el.

Indiferent de reticența pe care ar fi avut-o în legătură cu viața sa publică, Navalnîia a fost rapid etichetată ca „prima doamnă a opoziției ruse”, iar relația, evident, apropiată și afectuoasă cu soțul ei, și aparițiile lor frecvente, alături de copiii lor, au fost o sursă de fascinație şi încântare pentru susținători. 

Cei doi s-au îmbrățișat adesea în timpul proceselor fără sfârșit ale lui Navalnîi, dar poate cel mai cunoscut moment delicat a avut loc atunci când s-au întors în Rusia, în 2021, și el a sărutat-o ​chiar ​când a fost arestat, pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo. Din închisoare, Navalnîi i-a trimis Iuliei scrisori de dragoste, postând mesaje și pe rețelele de socializare.

„Întotdeauna au fost un cuplu atât de uimitor. În primul rând, nu au ascuns niciodată nimic. În politica rusă, nu știm mare lucru despre politicienii noștri; ascund totul”, a spus Tanya (37 de ani), care lucrează la o editură din Moscova, și care, potrivit The Washington Post, nu a dorit să-și dea numele de familie de teama repercusiunilor. „Nu este numai faptul că ea (Iulia) a fost mereu alături de el și că nimeni nu a văzut vreodată vreo slăbiciune la ea, dar, de asemenea, ea nu l-a convins niciodată să renunțe la nimic. Sprijinul și curajul ei au fost mereu constante”.

Familia lor a oferit, de asemenea, imaginea unui contrast puternic cu liderul rus, Vladimir Putin, ale cărui fiice trăiau sub nume de familie diferite și care, după ce a divorțat de soția sa, Lyudmila, a dus o viață personală secretă, existând zvonuri că ar mai fi avut copii cu cel puțin alte două femei.

Iulia Navalnîia a numit, cândva, absența soțiilor politicienilor ruși în public ca fiind rezultatul unei societăți patriarhale și corupte. „Soțiile oficialilor nu stau mână în mână cu ei la mitinguri; ele sunt folosite pentru a legaliza venituri uriașe”, a declarat ea, într-un interviu pentru Afisha.

Luni, comentând anunțul video făcut de Navalnîia, jurnalista rusă, Yevgenia Albats, a remarcat: „M-am gândit întotdeauna la politicianul Alexei Navalnîi ca la doi oameni: Iulia și Alexei Navalnîi. După cum a spus Iulia, jumătate din ea a fost ucisă. Și acest lucru este foarte precis: Alioșa a fost ucis. Și dacă cineva îi poate continua munca, aceasta este Iulia. Dumnezeu să o binecuvânteze.”



Lasă un comentariu