CRIZA RACHETELOR CUBANEZE – Kennedy către Hrușciov: „Sper că vom putea ajunge rapid la un acord”, 27 octombrie 1962

| VEZI SI CRIZA RACHETELOR CUBANZE – CRONOLOGIA EVENIMENTELOR


Telegrama de răspuns a președintelui Kennedy la scrisoarea președintelui Hrușciov din 26 octombrie 1962

Washington, 27 octombrie 1962, ora 8:05 p.m.

  1. Următorul mesaj al Președintelui către Hrușciov trebuie transmis cât mai curând posibil celui mai înalt oficial sovietic disponibil. Textul a fost înmânat Ambasadei sovietice din Washington și a fost transmis presei:

„Stimate domnule Președinte:

Am citit cu mare atenție scrisoarea dumneavoastră din 26 octombrie și am salutat afirmația privind dorința dumneavoastră de a căuta o soluție rapidă la această problemă. Totuși, primul lucru care trebuie făcut este ca lucrările la bazele de rachete ofensive din Cuba să înceteze și ca toate sistemele de armament din Cuba capabile să fie folosite în scopuri ofensive să fie scoase din funcțiune, în conformitate cu aranjamentele eficiente ale Națiunilor Unite.

Presupunând că acest lucru se va face cu promptitudine, am dat reprezentanților mei din New York instrucțiuni care le vor permite să elaboreze în acest weekend – în cooperare cu Secretarul General interimar și cu reprezentantul dumneavoastră – un aranjament pentru o soluție permanentă la problema cubaneză, în conformitate cu liniile sugerate în scrisoarea dumneavoastră din 26 octombrie. După cum am citit scrisoarea dumneavoastră, elementele cheie ale propunerilor dumneavoastră – care par în general acceptabile, după cum le înțeleg eu – sunt următoarele:

1) Ați fi de acord să scoateți aceste sisteme de armament din Cuba sub observarea și supravegherea corespunzătoare a Națiunilor Unite; și să vă angajați, cu garanții adecvate, să opriți introducerea ulterioară a acestor sisteme de armament în Cuba.

2) Noi, din partea noastră, am fi de acord – în urma stabilirii unor aranjamente adecvate prin intermediul Națiunilor Unite pentru a asigura îndeplinirea și continuarea acestor angajamente – (a) să eliminăm cu promptitudine măsurile de carantină aflate în vigoare în prezent și (b) să dăm asigurări împotriva unei invazii în Cuba. Sunt convins că și alte națiuni din emisfera vestică vor fi pregătite să facă același lucru.

Dacă îi veți da instrucțiuni similare reprezentantului dumneavoastră, nu există niciun motiv pentru care să nu putem finaliza aceste aranjamente și să le anunțăm lumii în câteva zile. Efectul unei astfel de înțelegeri asupra diminuării tensiunilor mondiale ne-ar permite să lucrăm la un aranjament mai general privind „alte tipuri de armament”, așa cum ați propus în cea de-a doua scrisoare pe care ați făcut-o publică. Aș dori să spun din nou că Statele Unite sunt foarte interesate de reducerea tensiunilor și de oprirea cursei înarmărilor; și dacă scrisoarea dvs. semnifică faptul că sunteți pregătit să discutați o detensionare care să afecteze NATO și Pactul de la Varșovia, suntem absolut pregătiți să luăm în considerare împreună cu aliații noștri orice propuneri utile.

Dar primul element, permiteți-mi să subliniez, este încetarea lucrărilor la amplasamentele de rachete din Cuba și luarea măsurilor pentru a face ca aceste arme să devină inoperabile, sub garanții internaționale eficiente. Continuarea acestei amenințări sau o prelungire a acestei discuții referitoare la Cuba, legând aceste probleme de chestiunile mai largi ale securității europene și mondiale, ar duce cu siguranță la o intensificare a crizei cubaneze și la un risc grav pentru pacea lumii. Din acest motiv, sper că vom putea ajunge rapid la un acord în conformitate cu cele menționate în această scrisoare și în scrisoarea dumneavoastră din 26 octombrie.

/John F. Kennedy”

Rusk


CRIZA RACHETELOR CUBANZE- Hrușciov catre Kennedy, 27 octombrie 1962

| VEZI SI CRIZA RACHETELOR CUBANZE – CRONOLOGIA EVENIMENTELO

Lasă un comentariu