„O CORTINĂ DE FIER A COBORÂT PE CONTINENT” – W. Churchill, 5 martie 1946


„De la Stettin în Marea Baltică la Trieste în Marea Adriatică, o cortină de fier a coborât pe continent. În spatele ei se află toate capitalele vechilor state din Europa Centrală și de Est. Varșovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, București și Sofia, toate aceste orașe celebre iar populațiile din jurul lor se află în ceea ce trebuie să numesc sfera sovietică și toate sunt supuse, într-o formă sau alta, nu numai influenței sovietice, ci unei măsuri de control foarte ridicate și, în multe cazuri, din ce în ce mai mari, de la Moscova” – Winston Churchill, 5 martie 1946


Discursul lui Wilson Churchill, Westminster College, Fulton, Missouri, SUA | marți, 5 martie 1946

[ro] | [eng]


PRINCIPIILE PĂCII

Discursul lui Wilson Churchill, M.P., la Westminster College, Fulton, Missouri

marți, 5 martie 1946


Mă bucur că am venit la Westminster College în această după-amiază și mă bucur că mi-ați acordat o diplomă. Numele „Westminster” îmi este cumva familiar. Mi se pare că am mai auzit de el. Într-adevăr, la Westminster am primit o mare parte din educația mea în politică, dialectică, retorică și încă un lucru sau două.

Este, de asemenea, o onoare, doamnelor și domnilor, poate aproape unică, ca un vizitator privat să fie prezentat unei audiențe academice de către președintele Statelor Unite. În mijlocul sarcinilor, îndatoririlor și responsabilităților sale grele – pe care nu le-a cerut, dar cu care nu s-a împăcat – președintele a călătorit o mie de kilometri pentru a onora și a amplifica întâlnirea noastră de astăzi aici și pentru a-mi oferi ocazia de a mă adresa acestei națiuni înrudite, precum și compatrioților mei de peste ocean și poate și altor țări.

Președintele v-a spus că este dorința sa, și sunt sigur că este și a dumneavoastră, ca eu să am libertatea deplină de a-mi oferi sfaturile mele adevărate și credincioase în aceste vremuri anevoioase și dificile. Cu siguranță mă voi folosi de această libertate și mă simt cu atât mai îndreptățit să fac acest lucru cu cât orice ambiții personale pe care le-aș fi nutrit în tinerețe au fost satisfăcute dincolo de cele mai nebunești vise ale mele.

Permiteți-mi totuși să clarific faptul că nu am nicio misiune oficială sau statut de niciun fel și că vorbesc doar în nume propriu. Prin urmare, îmi pot permite ca mintea mea, cu experiența unei vieți, să se joace cu problemele care ne așteaptă a doua zi după victoria noastră absolută în luptă; și să încerc să mă asigur că ceea ce a fost obținut cu atâtea sacrificii și suferințe va fi păstrat pentru gloria și siguranța viitoare a omenirii.

Statele Unite se află în acest moment la vârful puterii mondiale. Este un moment solemn pentru democrația americană. La supremația puterii se adaugă și o responsabilitate impresionantă față de viitor. Când priviți în jurul vostru, trebuie să simțiți nu doar sentimentul datoriei împlinite, ci și anxietate pentru a nu cădea sub nivelul realizărilor. Oportunitatea este acum aici, clară și strălucitoare, pentru ambele noastre țări. Respingerea ei, ignorarea sau irosirea ei vor aduce asupra noastră toate reproșurile îndelungate ale vremurilor de apoi. Este necesar ca stăruința minții, perseverența scopului și marea simplitate a deciziei să ghideze și să guverneze comportamentul popoarelor vorbitoare de limbă engleză în pace, așa cum au făcut-o în război. Trebuie și cred că ne vom dovedi că suntem la înălțimea acestei cerințe grave.

[…]

O umbră a căzut pe scenele atât de recent luminate de victoria aliaților. Nimeni nu știe ce intenționează să facă Rusia sovietică și organizația sa comunistă internațională în viitorul imediat sau care sunt limitele, dacă există, ale tendințelor lor de expansiune și prozelitism.

Am o mare admirație și respect pentru bravul popor rus și pentru camaradul meu din timpul războiului, mareșalul Stalin.


| citește și


Există simpatie și bunăvoință în Marea Britanie – și nu mă îndoiesc că și aici – față de popoarele Rusiei, precum și o hotărâre de a trece peste multe diferențe și obstacole în stabilirea unor prietenii durabile. Înțelegem nevoia Rusiei de a fi în siguranță la frontierele sale vestice prin eliminarea oricărei posibilități de agresiune germană. Salutăm Rusia la locul ei de drept printre națiunile de frunte ale lumii. Mai presus de toate, salutăm contactele constante, frecvente și crescânde între poporul rus și poporul nostru de pe ambele maluri ale Atlanticului. Cu toate acestea, este de datoria mea, pentru că sunt sigur că ați dori să vă prezint faptele așa cum le văd, să vă prezint anumite aspecte legate de poziția actuală din Europa.

De la Stettin, în Marea Baltică, până la Trieste, în Marea Adriatică, o cortină de fier a coborât peste continent.

În spatele acestei cortine se află toate capitalele vechilor state din Europa Centrală și de Est. Varșovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, București și Sofia, toate aceste orașe faimoase și populațiile din jurul lor se află în ceea ce trebuie să numesc sfera sovietică și toate sunt supuse, într-o formă sau alta, nu numai influenței sovietice, ci și unui control foarte mare și, în unele cazuri, din ce în ce mai mare din partea Moscovei. Doar Atena, cu gloriile sale nemuritoare, este liberă să-și decidă viitorul în cadrul unor alegeri sub observație britanică, americană și franceză.


| citește și

O „AFACERE BUNĂ” – cum au împărțit lumea Winston Churchill și Stalin


Guvernul polonez dominat de ruși a fost încurajat să facă incursiuni enorme și nedrepte în Germania, iar acum au loc expulzări în masă a milioane de germani la o scară gravă și de neimaginat.

Partidele comuniste, care erau foarte mici în toate aceste state din estul Europei, au ajuns la o preeminență și la o putere cu mult peste numărul lor și încearcă peste tot să obțină un control totalitar.

Guvernele polițienești prevalează în aproape toate cazurile și, până în prezent, cu excepția Cehoslovaciei, nu există o democrație adevărată. Atât Turcia, cât și Persia sunt profund alarmate și deranjate de pretențiile care le sunt adresate și de presiunile exercitate de guvernul de la Moscova.

Rușii de la Berlin încearcă să creeze un partid cvasi-comunist în zona lor din Germania ocupată, acordând favoruri speciale unor grupuri de lideri germani de stânga. La sfârșitul luptelor din iunie anul trecut, armatele americane și britanice s-au retras spre vest, în conformitate cu un acord anterior, până la o adâncime de 150 de mile pe un front de aproape 400 de mile, pentru a le permite rușilor să ocupe această mare întindere de teritoriu cucerită de democrațiile occidentale.

Dacă acum guvernul sovietic încearcă, prin acțiuni separate, să construiască o Germanie pro-comunistă în zonele lor, acest lucru va provoca noi dificultăți serioase în zonele britanice și americane și le va da germanilor învinși puterea de a se vinde la licitație între sovietici și democrațiile occidentale.

Oricare ar fi concluziile care pot fi trase din aceste fapte – și fapte sunt – aceasta nu este cu siguranță Europa Liberată pentru care am luptat să o clădim. Și nici nu este una care să conțină elementele esențiale ale unei păci permanente.

Din ceea ce am văzut de la prietenii și aliații noștri ruși în timpul războiului, sunt convins că nu există nimic pe care aceștia să-l admire atât de mult ca puterea și nu există nimic pentru care să aibă mai puțin respect decât pentru slăbiciune, în special slăbiciunea militară. Din acest motiv, vechea doctrină a echilibrului de putere nu este solidă.

Nu ne putem permite, dacă ne putem stăpâni, să lucrăm pe margini înguste, oferind tentații la o încercare de putere. Dacă democrațiile occidentale vor fi unite și vor adera cu strictețe la principiile Cartei Națiunilor Unite, influența lor pentru promovarea acestor principii va fi imensă și nimeni nu le va molesta. Dacă, totuși, vor deveni divizate sau vor șovăi în datoria lor și dacă acești ani extrem de importanți vor fi lăsați să se scurgă, atunci, într-adevăr, o catastrofă ne poate copleși pe toți.

^


| citește și

„Stalin și liderii sovietici doresc să trăiască într-o prietenie onorabilă și în condiții de egalitate cu democrațiile occidentale” – Winston Churchill, declarația in fata Camera Comunelor (27 februarie 1945)


SINEWS OF PEACE

Following IS THE Text of an address prepared for delivery by The Right Honorable Winston Churchill, M.P., at Westminster College, Fulton, Missouri, Tuesday,

March 5, 1946

I am glad to come to Westminster College this afternoon and am complimented that you should give me a Degree. The name “Westminster” is somehow familiar to me. I seem to have heard of it before. Indeed it was at Westminster that I received a very large part of my education in politics, dialectic, rhetoric and one or two other things.”I am glad to come to Westminster College this afternoon and am complimented that you should give me a Degree. The name “Westminster” is somehow familiar to me. I seem to have heard of it before. Indeed it was at Westminster that I received a very large part of my education in politics, dialectic, rhetoric and one or two other things.

It is also an honour, ladies and gentlemen, perhaps almost unique, for a private visitor to be introduced to an academic audience by the President of the United States. Amid his heavy burdens, duties and responsibilities-unsought but not reconciled from- the President has travelled a thousand miles to dignify and magnify our meeting here today and give me an opportunity of addressing this kindred nation, as well as my own countrymen across the ocean and perhaps some other countries too.

The President has told you that it is his wish, as I am sure it is yours, that I should have full liberty to give my true and faithful counsel in these anxious and baffling times. I shall certainly avail myself of this freedom and feel the more right to do so because any private ambitions I may have cherished in my younger days have been satisfied beyond my wildest dreams.

Let me however make it clear that I have no official mission or status of any kind, and that I speak only for myself. I can therefore allow my mind, with the experience of a lifetime, to play over the problems which beset us on the morrow of our absolute victory in arms; and try to make sure that what has been gained with so much sacrifice and suffering shall be preserved for the future glory and safety of mankind.

The United States stands at this time at the pinnacle of world power. It is a solemn moment for the American democracy. With primacy in power is also joined an awe-inspiring accountability to the future. As you look around you, you must feel not only the sense of duty done but also feel anxiety lest you fall below the level of achievement. Opportunity is here now, clear and shining, for both our countries. To reject it or ignore it or fritter it away will bring upon us all the long reproaches of the after-time. It is necessary that constancy of mind, persistency of purpose and the grand simplicity of decision shall guide and rule the conduct of the English-speaking peoples in peace as they did in war. We must and I believe we shall prove ourselves equal to this severe requirement.

[…]

A shadow has fallen upon the scenes so lately lighted by the Allied victory. Nobody knows what Soviet Russia and its Communist international organization intends to do in the immediate future or what are the limits if any to their expansive and proselytizing tendencies.

I have a strong admiration and regards for the valiant Russian people and for my wartime comrade, Marshal Stalin.


| citește și


There is sympathy and goodwill in Britain- and I doubt not here also- towards the peoples of all the Russias and a resolve to preserve through many differences and rebuffs in establishing lasting friendships. We understand the Russian need to be secure on her western frontiers by the removal of all possibility of German aggression. We welcome Russia to her rightful place among the leading nations of the world. Above all we welcome constant, frequent and growing contacts between the Russian people and our own people on both sides of the Atlantic. It is my duty however, for I am sure you would wish me to state the facts as I see them to you, to place before you certain facts about the present position in Europe.

From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic an iron curtain has descended across the Continent.

Behind that line lie all the capitals of the ancient states of Central and Eastern Europe. Warsaw, Berlin, Prague, Vienna, Budapest, Belgrade, Bucharest and Sofia, all these famous cities and the populations around them lie in what I must call the Soviet sphere, and all are subject in one form or another, not only to Soviet influence but to a very high and, in some cases, increasing measure of control from Moscow. Athens alone, with its immortal glories, is free to decide its future at an election under British, American and French observation.


| citește și

O „AFACERE BUNĂ” – cum au împărțit lumea Winston Churchill și Stalin


The Russian-dominated Polish Government has been encouraged to make enormous and wrongful inroads upon Germany, and mass expulsions of millions of Germans on a scale grievous and undreamed-of are now taking place.

The Communist parties, which were very small in all these Eastern States of Europe, have been raised to pre-eminence and power far beyond their numbers and are seeking everywhere to obtain totalitarian control.

Police governments are prevailing in nearly every case, and so far, except in Czechoslovakia, there is no true democracy. Turkey and Persia are both profoundly alarmed and disturbed at the claims which are being made upon them and at the pressure being exerted by the Moscow Government.

An attempt is being made by the Russians in Berlin to build up a quasi-Communist party in their zone of occupied Germany by showing special favors to groups of left-wing German leaders.  At the end of the fighting last June, the American and British Armies withdrew \westwards, in accordance with an earlier agreement, to a depth at some points of 150 miles on a front of nearly 400 miles to allow the Russians to occupy this vast expanse of territory which the Western Democracies had conquered.

If now the Soviet Government tries, by separate action, to build up a pro-Communist Germany in their areas this will cause new serious difficulties in the British and American zones, and will give the defeated Germans the power of putting themselves up to auction between the Soviets and the Western Democracies.

Whatever conclusions may be from from these facts- and facts they are-this is certainly not the Liberated Europe we fought to build up. Nor is this one which contains the essentials of permanent peace.

From what I have seen of our Russian friends and Allies during the war, I am convinced that there is nothing they admire so much as strength, and there is nothing for which they have less respect than for weakness, especially military weakness. For that reason the old doctrine of a balance of power is unsound.

We cannot afford, if we can help it, to work on narrow margins, offering temptations to a trial of strength. If the Western Democracies stand together in strict adherence to the principles of the United Nations charter, their influence for furthering these principles will be immense and no one is likely to molest them. If however they become divided or falter in their duty and if these all-important years are allowed to slip away then indeed catastrophe may overwhelm us all.


| citește și

„Stalin și liderii sovietici doresc să trăiască într-o prietenie onorabilă și în condiții de egalitate cu democrațiile occidentale” – Winston Churchill, declarația in fata Camera Comunelor (27 februarie 1945)


^


Lasă un comentariu