„Am onoarea să vă raportez”

10 IANUARIE 1941

REFERAT

„Am onoarea a vă raporta că supravegherea exercitată asupra numitului N. D. Cocea prevăzut în alăturatele acte(*), în zilele de 24, 25, 26 şi 27 Decembrie a dat următorul rezultat.Numitul în aceste zile a stat mai mult la domiciliul din str.C.A.Rosetti, nr.14, apt.32, unde locuiește fiica sa artista Dina Cocea.În oraş a ieşit în ziua de 24 după cumpărături, când nu a luat contact cu nimeni şi în ziua de 25, împreună cu fiica sa Dina, când s-a plimbat o jumătate de oră, după care s-au reîntors acasă. La locuință nu a fost vizitat de nimeni.În ziua de 28 Decembrie a plecat cu rapidul nr.31 la Sighişoara, ducându-se direct la vila sa unde supravegherea este continuată de organele poliţiei locale.Se anexează o notă de supraveghere şi raportul telefonic Jurnal 145751 al poliţiei Sighişoara, rugându-vă să binevoiţi a dispune”.

SECRETAR DE POLIȚIE

Arhivele Statului, Fd 95, D/10/vol II

–––––––––––––––––––––––-
RAPORT DE SUPRAVEGHERE AL LUI N. D. COCEA
POLIŢIA ORAŞULUI SIGHIŞOARA
CONFIDENŢIALNR.940.S9.IANUARIE 1941SUPRAVEGHEREA LUI N.D.COCEAOPERAT CĂTRE DIRECŢIUNEA GENERALĂ A POLITIEI

„La ordinul Dumneavoastră nr. 98851 din 19 Decembrie 1940, raportăm următoarele: N.D.Cocea s-a născut în Bârlad la 29 noiembrie 1880, fiul lui Dumitru şi al Cleopatrei. N. Nicorescu, de profesiune avocat şi scriitor cu domiciliu actual în Sighişoara , str. Mihail Albert, nr.10, în care oraş a domiciliat din anul 1923 până în anul 1935, a avut strânse legături cu avocatul Maurer Ion, fost procuror la Parchetul Tribunalului Târnava Mare, care în prezent se află la Bucureşti.Acesta din urmă a luat parte ca apărător în procesul comunistei Ana Pauker şi alţii, la Cosiliu de Răsboiu al C.I.A.-Craiova şi era bănuit de noi a fi comunist, însă nu s-a manifestat pe faţă niciodată, tot timpul cât a stat în acest oraş.N.D. Cocea, scriitor umoristic şi chiar obscenic, a fost bănuit de noi a fi comunist, încă de pe timpul cînd era în legătură de prietenie cu avocatul Maurer Ion, dar din toată supravegherea asupra sa nu s-a putut constata că ar milita în această direcţie. S-a constatat însă că, susnumitul este homosexual şi ademenitor de minore pentru cari i s-au intentat mai multe procese, de către părinţii victimelor sale.Numitul chiar în prezent, trăieşte în concubinaj cu minora Ioana Mosora, de 19 ani, fată de ţărani săraci.Prin anul 1934-1935, N.D.Cocea întreţinând legături de dragoste cu tânăra Manolescu Lili fiica fostului ministru de Domenii naţional-liberal, Manolescu Strungă, au fugit împreună, trăind în concubinaj circa 2 ani.Prima soție legitimă a lui N.D.Cocea al cărui nume ne scapă a devenit soția lui Maurer Ion.Din supravegherea făcută până în prezent asupra susnumitului rezultă că nu întreține legături şi nici nu are contact cu vre-o persoană în acest oraş.Nu desfăşoară în acest oraş vre-o activitate suspectă şi nici nu s-a putut constata că la domiciliul fiicei sale din București, Tanţi Cocea, ar ţine şedinţe în fiecare săptămână.Numitul a fost văzut plecând la Bucureşti dar nu se poate precize de câte ori.Supravegherea continuă”
Şeful Poliţiei Şeful Dir. De Sig.Lene Vespasian Comisar D.Panait

Arhivele Statului, Fd 95, D/10vol II, Fila: 97


MINISTERUL INTERNELOR
DIRECŢIUNEA GENERALĂ A POLIŢIEI

CORPUL DETECTIVILOR
23 Decembrie 1940 GRUPA II-a
Nr. 3040
REFERAT

„În alăturata notă(*) cu data de 18.12.1940, ni se semnalează că N.D. Cocea vine de la Sighişoara în fiecare săptămână şi ţine şedinţe la fiica lui Tanţi Cocea, şi că ar avea o tipografie.
Potrivit delegaţiunei primite am făcut informaţiuni discrete şi rezultatul este următorul”:
NICOLAE DUMITRU COCEA, în vîrstă de 59-61 de ani, originar din Bârlad, de cetăţenie română este fiul generalului Nicolae Cocea, decedat, şi al Cleopatrei, de profesie publicist şi ziarist. Posedă din moştenire o vilă la Sighişoara, unde are domiciliul. Este autorul romanelor: „ Fecior de Slugă” şi „Pentru un petec de negreaţă””.
„În publicistică şi ziaristică s-a manifestat adeptul ideii şi doctrinelor politice socialiste, comuniste şi chiar revoluţionare, activitatea sa fiind cunoscută la Direcţiunea Generală a Poliţiei din dosarul Nr.10(F.I şi 2) A.S”.
„În anul 1923 ca redactor al revistei Facla din Bucureşti a fost dat în judecată şi condamnat la un an şi jumătate închisoare corecţională şi 10.000 de lei amendă pentru crima de Lese Majestate. Pedeapsa a executat-o”.
„În anul 1938 a fost directorul ziarului săptămânal Reporter, care a avut în jurul său grupaţi pe colaboratorii: Constantin Trandafirescu, Alexandru Antohi, Juju Grinberg cu pseudonimul Ilie Zaharia, D. Trost, Miron Radu Paraschivescu, Ştefan Foriş, Lucreţiu Pătrăşcanu, Ilie Pintilie, Emil Husar, şi alţii, toţi membri ai Partidului Comunist; iar ziarul a fost suprimat după vreo 2 luni de la apariţie de Preşedinţia Consiliului de Miniştri, pentru tendinţele comuniste şi articole alarmiste”.
„Numitul a fost căsătorit de mai multe ori. Ultima soție i-a fost Gina Manolescu- Strunga fiica fostului ministru, de care s-a despărțit de mai bine de un an de zile”.
„Filofteia Constanţa Ionescu Cocea zisă Tanţy Cocea, artistă la teatrul „Comedia” şi proprietară a apartamentului 8 din blocul situat în Strada Melodiei Nr.1, locuieşte împreună cu mama sa, Maria Grigorescu, şi este fiica numitului N.D.Cocea”.
„În iarna anului acesta N. D. Cocea a vizitat pe fiica sa Tanţy Cocea o singură dată, la 6 Decembrie 1940, de Sf.Nicolae, cu ocazia zilei sale onomastice când a primit cadou din partea fiicei un pulover, iar de atunci nu a mai fost văzut venind aici”.
„Deşi are domiciliul la vila din Sighişoara, locuieşte în București de 4 luni de zile, în blocul din str. C.A. Rosetti, nr. 14, et. 7, apt.32, la Dina Cocea, artistă la teatrul „Regina Maria”, care îi este rudă(**). Între 9-19 decembrie 1940 a fost lipsă de la locuinţa sus menţionată”.
„În apartamentul 32 la Dina Cocea vin mai multe prietene, însă N. D. Cocea nu este vizitat de nimeni”.
„În apartamentele numitelor Tanţy Cocea şi Dina Cocea credem că nu ar fi posibil să fie instalată o tipografie. Asupra activităţii din ultimul tip al lui N. D.Cocea am aflat că în luna august 1940 a expediat o telegramă la Londra, conţinut scurt care n-a putut fi aflat precum şi nici persoana căreia i-a fost adresată. La susnumitele apartamente nu s-a primit nici o scrisoare pe numele N.D.Cocea. Susnumitele artiste însă primesc scrisori”.
„N. D. Cocea obişnuieşte să iasă din casă aproape zilnic, cam pe la orele 11 dimineaţa şi se reîntoarce seara.”
„Faţă de constatările făcute opinăm să fie pus în supraveghere pentru a se stabili legăturile cu persoanele cu care vine în contact.”

Arhivele Statului, Fd 95, D/10/vol II, Filele: 83
–-
(*) nota la care se face referire a fost un act atașat in original la acest Referat înaintat MI, realizat ca urmare a supravegherii declanșate in urma notei respective
(**) fiica sa, Maria Constantina (Dina) Cocea, actrița


citeste si Nicolae. D. Cocea, comunistul care a vegheat „trecerea în adormire” a Masoneriei române și trezirea presei de stânga din România

Lasă un comentariu