ULTIMUL 1 MAI AL FAMILIEI CEAUSESCU – 1 mai 1989

Întreaga națiune română serbează cu mândrie glorioasa, măreața Zi a Muncii” (avea să fie ultima din România comunistă), când muncitorul român omagiază entuziast socialismul, Partidul Comunist Român (adică Partidul) și,în primul rând, pe “primul om al țării, tovarășul Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit conducător”.

În acest sens, în toate județele țării au loc o serie de „manifestări politico-educative și cultural-artistice” menite să sublinieze importanța momentului.

1 MAI, ALBA IULIA

Muzeul de istorie al RSR organizează, în București, ample simpozioane, conferințe și mese-rotunde care se desfășoară în școli, la centrul de creație și cultură socialistă “Cântarea României” cât și circa 30 de întreprinderi din capitală, precum Timpuri Noi, Dâmbovița, Flacăra Roșie, institutele Victor Babeș și Ion Cantacuzino (sursa: Agerpres) – pentru a evidenția „tradițiile revoluționare ale mișcării muncitorești din România, aspecte ale luptei maselor populare, sub conducerea Partidului Comunist Român, pentru unitate, libertate și independență națională.”

1 MAI – MOMENT DE SEAMA IN VIATA POLITICA A TARII

Muzeul Literaturii Române organizează, la Întreprinderea de Transport București, simpozionul „1 Mai 1989 – moment de seamă în viața politică a țării”, urmat de un recital literar-muzical. Manifestarea se desfășoară și la Întreprinderea de Utilaj Chimic „Grivița Roșie.”

LAUDA MUNCII

Teatrul Național din București dedică anume oamenilor muncii spectacolul „Laudă muncii” – un „strălucit colaj al creațiilor literare” semnate de Zaharia Stancu, Nicolae Labiș, Tiberiu Utan, Nicolae Dragoș, Alexandru Andrițoiu și Ion Horea, în interpretarea unor „actori de frunte ai țării.””

BUCUREȘTIUL, IN EPOCA NICOLAE CEAUȘESCU

O serie de simpozioane pe tema „Bucureștiul în Epoca Nicolae Ceaușescu” sunt găzduite de centrele de cultură și creație socialistă bucureștene “Cântarea României”, sub genericul „Simbol al eroismului muncitoresc”.

„TINEREȚEA REVOLUȚIONARA A TOVARĂȘULUI NICOLAE CEAUȘESCU”

La Brăila și în toate comunele județului au loc expuneri care marchează „importanța covârșitoare a zilei de 1 Mai„. Muncitorii de la Șantierul au prilejul deosebit de a asista la expunerea „Tinerețea revoluționară a tovarășului Nicolae Ceaușescu, exemplu strălucit de muncă și viață pentru tânăra generație”.

Totodată, se deschide expoziția de carte cu tema „Din gândirea social-politică a președintelui Nicolae Ceaușescu.”

Avându-l atât pe Nicolae Ceaușescu în centrul atenției, cât și pe “prima mamă a țării”, Elena Ceaușescu, la cabinetul județean pentru activitatea ideologică și politico-educativă are loc manifestarea „Contribuția determinantă a tovarășului Nicolae Ceaușescu, a tovarășei Elena Ceaușescu în organizarea și desfășurarea marii demonstrații patriotice, antifasciste și antirăzboinice de la 1 Mai 1939”.

Vâlcea este și ea scena unor manifestări și simpozioane dedicate tematicii, derulate la Combinatul Chimic, la Întreprinderea de utilaj chimic și forjă, la Antrepriza de construcții hidroenergetice Olt-Superior, dar și în localitățile Drăgășani, Băile Govora, Horezu, Brezoi, Băbeni, Berbești sau Costești.


„TRĂIASCĂ 1 MAI”

Ca ostași credincioși și devotați până la sacrificiul suprem, patriei, partidului și poporului, trăim din plin satisfacția și mândria că tot ce a înfăptui națiunea noastră în timpul eroic inaugurat de Congresul IX al PCR își află izvorul în prestigioasa și vasta dumneavoastră activitate teoretică și practică ce a deschis orizonturi noi”.- Scînteia, 1 mai 1989, pagina dedicata „celui care, de aproape șase decenii, și-a contopit munca și viața cu eroica luptă a gloriosului nostru partid comunist, militant neînfricat pentru victoria revoluției socialiste și pentru clasa muncitoare„.

TRAIASCA 1 MAI, SCANTEIA, 1MAI 1989

De ziua “solidarității internaționale”, organul de presă al comuniștilor români – Scînteia, alături de ziarele vremii, publică articole și nenumărate telegrame adresate “celui mai iubit fiu al țării”, comandantul suprem, tovarășul Nicolae Ceaușescu – omagiat de popor și felicitat de întreaga suflare, în frunte cu Ministerul Apărării, de Interne, Consiliului politic superior al armatei și Departamentul Securității Statului, de toate organizațiile județene și locale, la care se alătură CC al UGSR, CC al UTC, Consiliul Național al Femeilor, Asociația studenților comuniști, Organizația Pionierilor, BNR, Consiliul de stat și ministerele, Banca de investiții Direcția de Statistică șamd.

Tovarășa Elena Ceaușescu este și ea omagiată cu adânc respect, pentru devotamentul ei „neabătut față de patrie și popor„.


Citește și Prognoza meteo, luni, 1 mai 1989 | Programul Televiziunii Române cu ocazia zilei “oamenilor muncii”, 1 mai 1989 | 1 mai 1939 – ISTORIA UNEI FALSIFICĂRI