IN CULISELE UNEI VIZITE ISTORICE: CE CĂUTA CEAUȘESCU LA LONDRA ȘI DE CE A FOST PRIMIT CU FAST DE REGINA ANGLIEI

Robert Hardman, istoric englez (și unul dintre cei mai importanți biografi ai Casei Regale britanice), menționează, printre altele, la capitolul „vizite diplomatice” (in cartea sa „Queen of the World” („Regina lumii”), despre viata și activitatea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii) și episodul venirii la Palatul Buckingham a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, în iunie 1978.
Vizita, care a surprins lumea occidentală, este explicată de Hardman prin prisma interesului economic – se spera că Romania va încheia contracte în valoare de 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie.

„ROMANII AU PLECAT DIN APARTAMENTE CU ORICE PUTEA FI DEȘURUBAT”

Potrivit lui Hardman, Casa Regală Britanică ar fi fost sfătuită în prealabil, de însuși președintele Franţei, Valéry Giscard d’Estaing, să ascundă bunurile de valoare din apartamentele Palatului unde urma să fie găzduită delegația română.

Conform aceluiași autor, Giscard d’Estaing ar fi comunicat Reginei Angliei că personalul din anturajul lui Ceaușescu ar fi devastat camerele puse la dispoziția delegației la Paris, în timpul unei vizite a președintelui român, petrecută cu câteva luni în urmă.

„Românii au plecat din apartamente cu orice putea fi deșurubat, inclusiv vaze, lămpi, scrumiere sau obiecte de igienă din baie”, relatează Robert Hardman (citând opinia francezilor despre vizita la nivel înalt, efectuată de Ceausescu in Franța).
In consecință, afirmă autorul, oficialii Palatului Buckingham ar fi ascuns, la indicațiile Reginei, periile de argint din Apartamentul Belgian, destinat delegației române.

„OMULEȚUL ACELA ÎNSPĂIMÂNTĂTOR”

La masa oficială, dezvăluie Hardman, Regina i-ar fi oferit oaspetelui (n.r. Ceaușescu) doar un vin alb banal, și nu unul provenit din soiurile rare, depozitate in pivnițele palatului.
Totodata, Regina Elisabeta a II-a s-ar fi referit la Ceaușescu, într-un cerc restrâns de prieteni, cu sintagma „omulețul acela înspăimântător”, iar a doua zi ar fi decis să-l evite (*).

„REGINA S-A ASCUNS IN TUFIȘ”

Relatarea lui Hardman dezvăluie și o situație inedită: Regina Elisabeta a II-a, care ieșise la o plimbare în grădina Palatului, l-ar fi văzut pe Nicolae Ceaușescu apropiindu-se „amenințător” de ea și, in mod salvator și spontan, ar fi optat să se ascundă brusc după un tufiș, ca să nu dea „nas in nas” cu „dictatorul român”.

Cu toate acestea (cu excepția presupuselor escapade prin boscheti și tufișuri), evenimentul s-a desfășurat timp de trei zile cu mare pompă: britanicii au primit delegația română cu surle și trâmbițe, respectiv cu urale și steaguri tricolore, iar presa a avut numai cuvinte de laudă la adresa musafirilor comuniști. Ca bonus princiar, Regina Elisabeta a II-a l-a plimbat pe Nicolae Ceaușescu și cu caleașca prin Londra


(*) In baza protocolului vizitei, convenit intre parți, programul era stabilit cu exactitate pe ore și zile – deci „evitarea” nu putea fi posibilă, decât dacă ar fi fost planificată cu mult înainte.


Citește și:

Toastul tovarășului Nicolae Ceaușescu la banchetul de stat oferit de regina Elisabeta a II-a și ducele de Edinburgh – Palatul Buckingham, 13 iunie 1978