„OM DE STAT LA NIVEL MONDIAL”

Guvernul britanic acordă o mare însemnătate vizitei președintelui Nicolae Ceaușescu. România joacă un rol tot mai important pe arena internaționala, iar președintele Nicolae Ceaușescu personal a dobândit reputația binemeritată de om de stat la nivel mondial“ – James Callahan, primul ministru al Marii Britanii,într-un interviu acordat agenției Agerpres, in preambulul vizitei lui Nicolae Ceausescu in Anglia, in iunie 1978.

„Faptul că Nicolae Ceaușescu a mers personal în Marea Britanie a fost pentru ca să dea garanție unor contracte“ – a precizat profesorul Cristian Troncotă. Pe baza unui studiu al documentelor Securității, Troncotă afirma că cele două ţări negociaseră cel puțin două contracte economice, iar Romania ar fi urmat să producă motoare pentru Marea Britanie.

„Marea Britanie, la acea vreme, vedea o perspectivă colosală de a se dezvolta cu ajutorul ţărilor din estul Europei” – a spus Troncotă.

În timpul vizitei de lucru s-au semnat contracte cu firmele British Aerospace şi Rolls Royce, privind cooperarea pe termen lung în construirea de avioane BAC-1-11 şi motoare pentru avioane. „Era un fel de offshore. Englezii urmau să construiască la noi motoare. Din păcate, contractul, care ar fi trebuit să fie pe termen lung, nu a mai fost dus la bun sfârșit, dar nu pot să vă spun care au fost cauzele. Cert este faptul că era singurul contract pe care Marea Britanie îl semna cu o ţară din est“, a menționat, pentru evz, Cristian Troncotă.

Cele două guverne au semnat atât memorandumuri privind cooperarea în industria aeronautică cat și în domeniul explorării și exploatării de petrol și gaze. În același timp, „intre organizațiile economice romanești și firme britanice, precum Imperial Chemical Industries, Shell International, Petroleum Company și Consiliul Naţional al Cărbunelui, s-au stabilit mai multe înțelegeri.”

Anglia, 15 iunie 1978 | Nicolae Ceaușescu vizitează fabricile Rolls Royce și British Aerospace, Filton Bristol (Popperfoto, Getty Images)

CA INTRE SPECIALIȘTI

Una dintre personalitățile britanice care, conform presei, a așteptat vizita delegației române cu un „deosebit interes”, a fost Margaret Thatcher, liderul partidului Conservator. Aceasta a declarat că, personal, „se simțea apropiată de Elena Ceaușescu, ambele fiind „specialiste în chimie“”.


Citește și:

Toastul rostit la banchetul oficial oferit de preşedintele Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, şi tovarăşa Elena Ceauşescu, în onoarea reginei Elisabeta a II-a şi a ducelui de Edinburgh -15 iunie 1978
NUMITORUL COMUN INTRE IMPERIALISM ȘI COMUNISM
IN CULISELE UNEI VIZITE ISTORICE: CE CĂUTA CEAUȘESCU LA LONDRA ȘI DE CE A FOST PRIMIT CU FAST DE REGINA ANGLIEI