RUSIA AZI: LENIN „A AVUT UN ROL POZITIV IN ISTORIE”

Potrivit unui sondaj efectuat de Levada Center în 2017, opinia generală a rușilor despre Lenin s-a îmbunătățit considerabil, comparativ cu anii precedenți.

Sondajul (citat de Radio Free Europe-Radio Liberty), relevă că, in Rusia, 56% dintre cei chestionați consideră că Lenin a avut un rol pozitiv in istorie, în vreme ce doar 22% cred contrariul. Numărul rușilor care au o părere bună despre Lenin este in continuă creștere, fata de luna decembrie 2006, concluzionează Levada.

79% DINTRE RUSI NU VOR CA MONUMENTELE DEDICATE LUI LENIN Să FIE DEMOLATE

In 2017, 23% dintre participanții la sondaj afirmau că Lenin a dus țara pe calea progresului, 21% că ideile sale au fost greșit interpretate de urmașii săi și 19% că a condus Rusia spre un viitor luminos.
La polul opus, doar 15% că Vladimir Ilici Ulianov a dus țara pe calea „nenorocirilor”, și 5% că rolul lui Lenin în istorie a fost unul total negativ.

Mai mult, 79% dintre participanții la sondaj au fost împotriva demolării monumentelor dedicate tovarășului Lenin (TV Rain)

„NIMENI NU TREBUIE Să SE ATINGĂ DE LENIN”

De la moartea lui Lenin, pe 21 ianuarie 1924, trupul său este in continuare perfect conservat, și expus ca a opta minune a lumii, în mausoleul din Piața Roșie din Moscova, fapt ce a creat o suita de controverse, după căderea comunismului, în 1991.

In 2009, sondajele de opinie realizate in Rusia de All-Russian Public Opinion Research Center, arătau că doua treimi dintre rusi s-au exprimat pentru îngroparea lui Lenin. La acea dată, 38% dintre aceștia susțineau decizia trebuie luată cat mai urgent, in timp ce alți 28% afirmau că acest lucru ar trebui făcut numai după ce moare „generația Lenin”.

De asemeni, 41% dintre ruși au spus ca păstrarea trupului lui Lenin in mausoleu este „o greșeala și o chestie ne-naturala”, în vreme ce 37% au declarat ca asta nu este o problemă, ci doar „o atracție turistica obișnuită”.

In 2018, guvernul rus anunța ca va cheltui 13 milioane de ruble, aproximativ 200.000 USD, pentru conservarea trupului îmbălsămat al lui Vladimir Lenin, in pofida faptului ca un alt sondaj online, care a interogat peste 8.000 de persoane, arata ca 62% sunt in favoarea înmormântării fostului lider.

In același timp, pe site-ul publicației Komsomolskaya Pravda, unii comentatori acuzau costurile ridicate pentru menținerea „mumiei” lui Lenin, in timp ce alții afirmau ca Lenin însuși și-ar fi dorit sa nu fie tratat astfel.

Președintele rus Vladimir Putin, care, in 2016, l-a denunțat pe Lenin și guvernul său bolșevic pentru represiunile brutale și l-a acuzat că a plasat o „bombă cu ceas” sub Rusia, a revenit la câțiva ani distanță afirmând ca Lenin trebuie să rămână unde e. „Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin” – a spus Putin, în 2019, tranșând ferm problema.


Nota: Sondajul a avut loc în 48 de regiuni din Rusia, pe un eșantion de 1.600 de oameni.

| citește și:



Un gând despre „RUSIA AZI: LENIN „A AVUT UN ROL POZITIV IN ISTORIE”

  1. Pingback: FUNERALIILE LUI LENIN | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu