FUNERALIILE LUI LENIN

Piata Rosie, Moscova,1924, funeraliile lui Lenin

21 ianuarie 1924 – moare „tovarășul Vladimir Ilici Lenin” (n. 10 aprilie 1870) – primul premier al Uniunii Sovietice, fondator al Statului Sovietic și al ideologiei leniniste.

foto: In iarna anului 1924, mulțimea adunată în Piața Roșie din Moscova a indurat temperaturi de -37 C, pentru a asista la funeraliile lui Lenin (28 ianuarie).

„Corpul lui Lenin este re-îmbălsămat anual, proces ce presupune scufundarea trupului său în soluții de glicerină, formaldehidă (formol), acetat de potasiu, alcool, peroxid de hidrogen, acid acetic şi acetat de sodiu. Fiecare sesiune durează circa o lună şi jumătate.”

Potrivit Scientific American, „generații de savanți ruși au petrecut aproape un secol punând la punct, în cele mai mici detalii, tehnici de conservare care au menținut aspectul, textura și flexibilitatea corpului lui Lenin”

„Responsabilitatea pentru aspectul corpului lui Lenin revine Centrului pentru Cercetare Ştiinţifică şi Educaţie în Domeniul Tehnologiilor Biochimice din Moscova. Un grup de şase specialişti în anatomie, biochimie şi chirurgie, supranumit „Grupul de la Mausoleu”, are ca responsabilitate principală conservarea în condiţii optime a corpului lui Lenin. Pe lângă corpul fostului lider comunist, specialiştii mai au în grijă şi de liderul vietnamez Ho Chi Min, nord-coreanul Kim Il-sung şi fiul acestuia, Kim Jong-il.” – evz.ro


Citeste si:


2 gânduri despre „FUNERALIILE LUI LENIN

  1. Pingback: FUNERALIILE LIDERILOR COMUNIȘTI | AMINTIRI DIN COMUNISM

  2. Pingback: ISTORIA COMUNISMULUI IN DATE | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu