„Încă o mare victorie!” – de la „Good bye Lenin”(2003), la „Willkommen Lenin!”(2020)

Tribunalul administrativ din Gelsenkirschen/Germania a respins o decizie a municipalității de a bloca înălțarea unui monument în cinstea lui Lenin, „arhitectul revoluției bolșevice” din 1917 – adică al loviturii de stat din Rusia, al cărui regim de teroare a ucis zeci de milioane de oameni nevinovați și a cărui ideologie a impus comunismul vreme de zeci de ani în țările din Blocul Estic, aflate în sfera de influență sovietică.

Municipalitatea refuzase proiectul, argumentând că statuia lui Lenin ar afecta valoarea istorică a clădirii alăturate (în prezent, sediul unei bănci), invocând totodată și crimele pe care Lenin le-a ordonat și le-a girat. Despre dramele provocate, la scara mondială, de Marxism-Leninism, nu s-a discutat, instanța nefiind dispusă la analize ideologie.

În final, tribunalul a socotit ca irelevante argumentele prezentate, informează Deutsche Welle, astfel încât atrocitățile săvârșite de personajul statuar vor putea fi rememorate cu duioșie de locuitorii orașului german, în timp ce autorul acestora va fi admirat de contemporani, în toată plenitudinea sa.

O statuie a lui Lenin ar fi o rușine pentru Gelsenkirschen. Lenin reprezintă crimele în masă și totalitarismul.” – a declarat Marco Buschmann, parlamentar din partea Democraților Liberi (FDP), originar din oraș, criticând decizia instanței.

La polul opus, Partidul Marxist-Leninist din Germania a salutat hotărârea, considerând astfel „că numai cu câteva săptămâni înainte de aniversarea a 150 de ani de la naștere Vladimir Ilici Lenin ((n. 22 aprilie 1870) a obținut încă o mare victorie”.

Statuia „marelui vizionar”, Lenin, a fost dezvelită de germani în plină pandemie de Covid-19, în ovațiile mulțimii și în fâlfâitul de aripi al „porumbeilor păcii”, lansați special pentru acest moment, dând aparent senzația că Lenin ar fi fost vreun promotor al „păcii”, iar participanții, deși au purtat măști de protecție, au aplaudat cu entuziasm și au fluturat drapele roșii.


| Citește și:

Identitatea lui Lenin

CÂȚI OAMENI A UCIS REGIMUL COMUNIST ?

LENIN, în opinia ruşilor, sau de ce bate astăzi comunismul la ușă

“LENIN A FOST TRIMIS IN RUSIA DE NEMȚI CA O FIOLA CU BACILI”

CINE A FINANȚAT „REVOLUȚIA BOLȘEVICĂ”?

V. I. Lenin – Tezele din aprilie

V. I. LENIN – SARCINILE UNIUNILOR TINERETULUI

MAȘINA LUI LENIN – „reprezentativă” pentru proletariat – un model unicat, Rolls-Royce Silver Ghost


2 gânduri despre „„Încă o mare victorie!” – de la „Good bye Lenin”(2003), la „Willkommen Lenin!”(2020)

  1. Pingback: MARX – „UN FILOSOF VIZIONAR CU ASPIRAȚII CREATIVE” | AMINTIRI DIN COMUNISM

  2. Pingback: FUNERALIILE LUI LENIN | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu