CITATE CELEBRE: Lenin

| Vezi și: CITATE CELEBRE DIN „CLASICII COMUNISMULUI”


CE ÎNSEAMNĂ COMUNISM?

Ce înseamnă comunist? Comunist este un cuvînt latin. Comunist înseamnă comun. Societatea comunistă înseamnă că totul e comun: pămîntul, fabricile, munca în comun, – iată ce înseamnă comunism. (V. I. Lenin, Opere alese, 1970, Editura Politică, p. 673-695, 2 octombrie 1920)

Delegates to the second congress of the Comintern at the Uritsky Palace in Petrograd | Magazine Krasnay Panorama (Red Panorama) issue 8 Apr 24, 1924

Nu am fi rezistat (n. r. noi, comuniștii) nici două zile, dacă nu am fi fost fără milă.”


„CEA MAI MARE CRIMA

Am comis nenumărate erori și crima cea mai mare ar fi să nu înțelegem că am depășit măsura.”


DESPRE SISTEMUL BANCAR

Sistemul bancar trebuie restaurat. Încercarea de a restabili comerțul fără serviciile bancare este la fel ca încercarea de a restabili activitatea musculară fără restabilirea circulației sângelui” (1921)

Dintre toate dizertațiile retoricii bolșevice, acest adevăr evident a fost cel mai dureros de exprimat Industria și comerțul ar putea - cel puțin superficial - să fie tratate ca munca proletară „manuală”, dar banca a avut întotdeauna conotații „capitaliste”.

„JOS CU LITERAȚII FĂRĂ PARTID”

Problema literară (…) nu poate fi, in general, o chestiune individuală, independentă de cauza generală a proletariatului. Deci, jos cu literații fără partid! Jos cu literații supraoameni! (…) Chestiunea literară trebuie să devină parte integrantă a muncii de partid social-democratic, organizată, planificată și unitară. (V. I. Lenin, 1905)


Învățătura lui Marx este atotputernică pentru că este justă. Ea este completă și armonioasă, oferind oamenilor o concepție unitară despre lume, o concepție care nu se împacă cu nici un fel de superstiții, cu nici un fel de idei reacționare, cu nici un fel de apărare a asupririi burgheze. Ea este moștenitoarea legitimă a tot ce a creat mai bun omenirea în secolul al XIX-lea: filozofia germană, economia politică engleză și socialismul francez. (V. I. Lenin, Trei izvoare şi trei părţi constitutive ale marxismului, 1913)


„… Odată ce s-a ajuns la război, totul trebuie să fie subordonat intereselor războiului, întreaga viață internă a țării trebuie să fie subordonată războiului, cea mai mică ezitare asupra acestui scop este inacceptabilă …” (V.I. Lenin)


Sub stindardul marelui Lenin, sub conducerea marelui Stalin, vom câștiga! | Afiș al Departamentului de propagandă și agitație al Comitetului orașului Tjumen al PCUS (B.): Numărul ziarului Comitetului orașului Tiuman al PCUS (B.) și al sovieticului oraș al deputaților muncitorilor „Banner roșu” , Tiumen, 7 mai 1942, Nr. 32 Si articolul: „Mai mult ajutor pentru front. În orașul nostru, la fabrica „Mecanică”, a început mișcarea eroilor muncii – mii de Stakhanovisti îndeplinind normele pentru o mie sau mai multe procente …”

„DEMOCRAȚIA ÎNSEAMNĂ EGALITATE

Democrație înseamnă egalitate. Se înțelege deci ce uriașă însemnătate are lupta proletariatului pentru egalitate și lozinca egalității, dacă aceasta este just înțeleasă, în sensul desființării claselor. Dar democrația înseamnă numai o egalitate formală. Şi, de îndată ce a fost înfăptuită egalitatea tuturor membrilor societății în ceea ce privește stăpânirea mijloacelor de producție, adică egalitatea muncii, egalitatea salariului, se va pune în mod inevitabil în faţa omenirii problema de a păși mai departe, de la egalitatea formală la cea de fapt, adică la înfăptuirea principiului: „de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi. (V. I. Lenin, Statul și revoluția, 1917)

Ordinul Imperial din 1886 cu privire la atribuirea drepturilor nobilimii ereditare membrilor familiei lui Vladimir Ulyanov (Lenin)