CONGRESUL XIV – ULTIMUL CONGRES AL PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN

al XIV-lea Congres al PCR

Denumit şi „Congresul marilor victorii socialiste„, cel de al XIV-lea Congres al PCR – și ultimul din istoria Partidului -, s-a desfășurat în perioada 20-24 noiembrie 1989, cu participarea unui număr de 3.326 de delegați, 927 de invitați și 250 de diplomați și gazetari (în total 4500 de persoane).

Pentru lucrările Congresului – informează europalibera – „au fost necesare 100 de topuri de hârtie pentru multiplicat, alte cincizeci de hârtie de scris, plus încă 50 de topuri pentru decrete și hotărâri; două mii patru sute de mape de diverse modele; 300 de bloc-notesuri pentru diverșii secretari, stenografi și băgători de seamă […]; 6500 de plicuri de diferite mărimi, 75 de cutii de indigo; 200 de panglici pentru mașina de scris; 5 kg de cleme nichelate mici, 25 de kg de hârtie de ambalaj și multe altele” – conform unei note de la Cancelarie, semnată de Gheorghe Iamandi.

„CEAUȘESCU REALES LA AL XIV-LEA CONGRES”

al XIV-lea Congres al PCR

Tot pentru ultima dată, în cadrul Congresului, Nicolae Ceaușescu este reales secretar general al PCR.

Practic, „realegerea” sa, ca secretar general, era doar o simplă formalitate consumatoare de resurse uriașe dedicate unei inutile propagande acerbe, având în vedere ca Nicolae Ceaușescu era singurul candidat la aceasta funcție.

Pe de alta parte, decizia fusese deja luată la începutul lunii iulie, imediat după Plenara CC din iunie 1989.

Tot atunci, au fost stabilite sarcinile și comisiile însărcinate cu organizarea Congresului XIV, cat și planul de măsuri ce urma sa fie aplicat. Acesta prevedea, în esență, ca întreaga activitate politico-organizatorică sã fie „îndreptată spre studierea, dezbaterea și însușirea de către comuniști, de către întregul nostru partid și popor a proiectelor de documente pentru Congresul partidului, a ideilor și orientărilor de inestimabilă însemnătate teoretică și practică cuprinse în magistrala cuvântare a tov. Ceaușescu (…)”, la Plenara CC din iunie.

„DA!”

În cadrul dezbaterilor Partidului, se înregistrase un impresionant „consens național reprezentativ în cel mai înalt grad, un ferm și puternic DA pentru politica profund științifică a partidului de edificarea a socialismului și comunismului pe pământul patriei.”

Desigur, toate organizațiile PCR, și-au anunțat sprijinul „nemijlocit” pentru reînvestirea în fruntea partidului a tovarășului Nicolae Ceaușescu – eminent militant comunist și patriot înflăcărat, ilustru gânditor revoluționar, (…) genial făuritor al noului destin al țării și al celei mai luminoase epoci din istoria patriei -, această decizie fiind „garanția edificării cu succes a societății socialiste multilateral dezvoltate”.

citește si CONGRESELE PCR – ISTORIC


20 noiembrie 1989 – PRIMA ZI A ULTIMULUI CONGRES AL PCR

In Agenda sa, Nicolae Ceaușescu menționa activitățile prevăzute pentru ziua de 20 noiembrie 1989:

  • Deschiderea lucrărilor Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român (Sala Palatului) 9.00-15.40
  • Continuarea lucrărilor Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român (Sala Palatului) 17.50-19.55)
  • Primirea șefilor delegațiilor participante la Congresul al XIV-lea al PCR (la Consiliul de stat) 17.30-17.50.
  • Masa și odihna între 15.45 și 16.45.

Au fost primiți în audiență (sau convocați) Curticeanu Silviu (de două ori), Ion Coman, Constantin Olteanu, C. Mitea și Eugen Florescu (în legătură cu interviurile apărute în presa).

In aceeași zi, Elena Ceaușescu l-a vizitat pe Nicolae Ceausescu de două ori: dimineața și înainte de runda 2 a Congresului. In Agenda ei, Elenei Ceaușescu notează succint: Deschiderea lucrărilor Congresului XIV al PCR 9.00-16.50.

Potrivit documentelor care circulaseră deja la nivelul partidului încă din iunie 1989, de la organizația de bază și până la organizațiile de județ, Congresul „va deschide noi perspective însuflețitoare înaintării patriei pe drumul făuririi societății socialiste multilateral dezvoltate și al comunismului.


„SUCCES DEPLIN”

Ultimul Congres al PCR beneficiaza, ca de obicei, de toata atentia presei:

Succes deplin lucrărilor Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român!” „Un forum pentru viitor”, titrează Informația, care subliniază evenimentul și in rime: „Suntem popor de faptă, de vis și țel sublim,/Partidul ne e far, îndemn cutezător./ Ne este călăuză în tot ce împlinim/ Al patriei iubit și dârz Conducător.”

Trăiască unitatea de neclintit a poporului în jurul partidului, al secretarului său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu!”; „Succes deplin celui de-al XIV-lea Congres al partidului, spre gloria și măreția României socialiste!” – anunță Scânteia, alături de un portret al lui Ceaușescu.

Congresul al XIV-lea al PCR, Congresul marilor victorii socialiste: Cu legitimă mândrie patriotică pentru mărețele împliniri ale poporului, dând expresie aprobării depline față de tezele și orientările cuprinse în Raportul prezentat de tovarășul Nicolae Ceaușescu, marele forum al comuniștilor își continuă spiritul înaltei răspunderi pentru prezentul și viitorul României socialiste,” – Scânteia 22 noiembrie 1989.

Flacăra, 26 noiembrie 1989

„EVENIMENT EPOCAL”

Eveniment epocal in milenara istorie a patriei al XIV-lea CONGRES AL PARTIDULUI COMUNIST ROMAN – CONGRESUL MARILOR VICTORII SOCIALISTE; – săptămânalul Flacăra, 26 noiembrie 1989

Eveniment epocal” -„Congresul marilor victorii socialiste” – precizează, la unison cu restul presei, pe prima pagină, (cu tiraj roșu), și ziarul România liberă, din 27 noiembrie 1989.

România liberă, din 27 noiembrie 1989.

„AL XIV-LEA CONGRES ESTE LUMINA”

Al XIV-lea Congres este lumina/ Ce visurilor noastre dă temei,/ Prin tot ce hotărăște el înseamnă/ Drum larg deschis către mileniul trei.// (…) În frunte, reales de-ntreg poporul/ Este chezaș spre marile victorii/ Eroul NICOLAE CEAUȘESCU/ Din Epoca de Aur și de glorii.” – cu privire la însemnătatea Congresului, in versuri, poetul Viorel Cozma

„AL PARTIDULUI CONGRES”

Te regăsesc mereu, o scumpă Țară,/ În tot ce-nseamnă chipu-ți mândru, viu,/ Ca într-un basm știut pe dinafară/ Transmis, în dulce grai, din tată-n fiu.//(…) Te regăsesc cu dor și demnitate/ În cutezări, izbânzi fără de număr,/ În oamenii cu frunțile-nstelate/ Ce-ți poartă, dârz, istoria pe umăr.// Te regăsesc cu-ardoare, mai ales,/ În patosul acesta-nălțător/Adus de al partidului Congres/ De-al nostru brav, slăvit Conducător...” – Ion Segărceanu

„CRESCUȚI IN SOCIALISM, UNIȚI IN GÂND”

Dăruitori și tineri l-am urmat/ Ne-au însoțit victorii pas cu pas/ Slăvind Conducătorul într-un glas.// Crescuți în socialism, uniți în gând,/ Partidul din tăria lui ne-a dat/ Să fim, biruitori, în primul rând!” – Al. Jebeleanu, In România literară.

Creația este însoțită de un amplu articol semnat de Nicolae Dragoș, despre Expunerea la Plenara din octombrie, datorie, muncă, socialism științific, programe de edificare economică, socială și politică.

Nicolae Dragoș revine cu elogii, de data aceasta în versuri, și in Scânteia: „Ne e, în drumul spre victorii, Partidul marele strateg/ Și Nicolae Ceaușescu ne e cârmaci, simbol suprem,/ Prin El se-nfățișează lumii cu cinste un popor întreg/ Voința noastră unanimă-i mereu în frunte să-l avem.” – și încheie apoteotic: „Partidul Comunist trăiască! Trăiască veșnic România!/ Cât Patria, în fruntea ei, Eroul țării să trăiască!

„UN SENTIMENT ÎNĂLȚĂTOR”

Nicolae Ceausescu la Congresul XIV al PCR, 24 noiembrie 1989

Înălțător este sentimentul spiritului revoluționar ce reverberează din plin, la cea mai mare intensitate, în sala marelui forum al comuniștilor români. Este sentimentul patriotic al mândriei de a trăi într-o țară mai liberă și mai înfloritoare decât oricând (…) Este sentimentul demnității generate de apartenența la un popor cu rădăcini multimilenare în această glie (…) Este sentimentul că țara se va ridica pe cote nemaiatinse de progres și bunăstare, având pe mai departe în fruntea sa (…) pe cel mai iubit fiu al neamului, căruia îi datorăm chipul luminos al României de azi, tovarășul Nicolae Ceaușescu.” – Florin Antonescu, în Scânteia tineretului

„UN TEL ÎNĂLȚĂTOR”

Congresul XIV al PCR, Nicolae Ceausescu si copiii (20-24 noiembrie 1989)

Ni-s visele și zborul nimbate de lumină/ Și-n suflete purtăm un țel înălțător/ Trăind un timp de florii în dragoste deplină,/ Slăvim Partidul, Țara și-al său Conducător.” – Ion Nichita, Scânteia Tineretului, Duminica 19 noiembrie 1989

„IN MUNCA, IN PARTID, IN CEAUȘESCU”

Epoca Ceaușescu în aur toarnă vrerea/ De-a făuri și dăinui rodind;/ În muncă, în partid, în Ceaușescu ni-e puterea/ Ce face să-nflorească al patriei pământ.”- poetul Ion Crânguleanu

Corului de versificatori li se alătura și alți exponenți ai societății socialiste multi-lateral dezvoltate – precum muncitori, țărani, profesori universitari, primari de comune, șefi de CAP și întreprinderi agricole de stat, care, inspirați de documentele primite de la secția de propagandă, ii scriu personal lui Ceaușescu, lăudându-i viziunea, obiectivele, indicațiile și tezele.

IN ONOAREA CONGRESULUI

Congresul XIV-lea a fost precedat de o serie de evenimente „culturale deosebite„, spectacole și concerte.

Astfel, la Ateneul Român (informează Agerpres) duminică 19 noiembrie, a avut loc concertul vocal-simfonic „Sub steagul gloriosului partid”, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din RSR, Comitetul de Cultură și Educație Socialistă al municipiului București și Inspectoratul general al muzicilor militare. Spectatorii s-au putut delecta cu ultimele creații patriotice și revoluționare – cântece și compoziții ce „au constituit un fierbinte omagiu adus eroicului nostru partid comunist, secretarului său general, tov. Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al națiunii, Eroul între eroii neamului, ctitorul României socialiste moderne”.

La Casa Armatei din Tg Mureș s-a deschis o expoziție de carte politică, cu opere semnate de Nicolae Ceaușescu și a Elena Ceaușescu.

La Teatrul popular din Călărași s-a desfășurat spectacolul „Ani de împliniri, ani de lumină”, cu participarea unor formații laureate ale Festivalului național Cântarea României.

La Clubul tineretului din Oltenița a fost prezentat montajul literar-muzical „Înaltă recunoștință ctitorului României socialiste, tovarășul Nicolae Ceaușescu”.

Alte spectacole marcante, precum „Trăim decenii de împliniri mărețe”; „Cu inima vibrând, cinstim patria și partidul”; ”Se-naltă țara pe trepte de lumină” , au fost prezentate în școlile din Budești, Plătărești, Luica, Mitreni, Vasilați, dar și în centrele de creație și cultură socialistă din Ulmu, Dor Mărunt, Fundulea, Dragalina.

În ultima zi a Congresului XIV, la București are loc o mare adunare populară, transmisă în direct la TV şi radio, la care au luat parte peste 150.000 de oameni – a fost și ultimul prilej de manifestare exacerbată a cultului personalității soților Ceaușescu.


Citește și:


Un gând despre „CONGRESUL XIV – ULTIMUL CONGRES AL PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN

  1. Pingback: CONGRESELE PCR – ISTORIC | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu