PROCESUL LUI NICOLAE CEAUȘESCU – SENTINȚA DE CONDAMNARE LA MOARTE

Ședința a început pe 25 decembrie 1989, la ora 13:20, în UM 01417, Târgoviște.

Completul de judecată a fost compus din colonelul de justiție Popa Gica [1] – în calitate de președinte, colonelul de justiție Nistor Ioan – judecător, și trei asesori populari: cpt. Sorescu Corneliu, lt. maj. Condrea Daniel, lt. Zamfir Ion. Grefier: plut. maj. Tanasa Jan.

Inculpați: Nicolae și Elena Ceaușescu

APĂRAREA: Avocații din oficiu ai inculpaților au fost Nicolae Teodorescu și Constantin Lucescu, ambii din baroul avocaților București.

ACUZAREA: Procuror militar Dan Voinea, maior de justiție la Direcția Procuraturii Militare


Domnule președinte și onorată instanță, vă cer condamnarea acestora la moarte pentru săvârșirea următoarelor fapte penale:

1. Infracțiune de genocid, prevăzută de articolul 357, aliniatul 1, Cod Penal, litera c;

2. Subminarea puterii de stat prevăzută de articolul 162, Cod Penal, pentru organizarea de acțiuni armate de natură să slăbească puterea de stat;

3. Infracțiunea de acte de diversiune prevăzute de articolul 163, Cod Penal, pentru distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare, în întregime sau în parte, prin explozii sau orice alt mod al instalațiilor industriale sau a altor bunuri de natură. să aducă în orice mod atingere securității statului, și

4. Pentru infracțiunea de subminare a economiei naționale, prevăzută de articolul 165, Cod Penal, prin faptul că au folosit o organizație din cele prevăzute de articolul 145, Cod Penal, ori de a împiedica activitatea normală a acestora de natură să submineze economia naționala a poporului român.”

VIDEO: PROCESUL SI EXECUȚIA SOȚILOR CEAUSESCU, 25 decembrie 1989


| Citește și:


Sentința de condamnare la moarte a inculpaților Elena şi Nicolae Ceaușescu

Sentința nr. 1 din 25 decembrie 1989

Sentința de condamnare la moarte a inculpaților Elena şi Nicolae Ceaușescu, dată de Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, la 25 decembrie 1989, ora 14:45

ROMÂNIA
TRIBUNALUL MILITAR TERITORIAL BUCUREȘTI
DISPOZITIVUL
Sentinței nr. 1 din 25 decembrie 1989

Cu unanimitate de voturi condamnă pe inculpații:

Ceaușescu Nicolae, fiul lui Andruţă şi Maria, născut la data de 26 ianuarie 1918, în comuna Scornicești, județul Olt, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, Bulevardul Primăverii nr. 50, sectorul 1, în prezent arestat

şi

Ceauşescu Elena, fiica lui Nae şi Alexandrina, născută la data de 6 ianuarie 1916, în comuna Petreşti, judeţul Dîmboviţa, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, Bulevardul Primăverii, nr. 50, sectorul 1,

la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii pentru săvîrşirea următoarelor infracțiuni:

  • genocid, prev. de art. 357 alin. 1 lit. a-c C. Pen.
  • subminarea puterii de stat prev. de art. 162 alin. 1 C. Pen.
  • acte de diversiune prev. de art. 163 C. Pen.
  • subminarea economiei naţionale prev. de art. 165 alin. 2 C. Pen.. toate cu aplicarea art. 33-34 şi 41 alin. 2 C. Pen.

În baza art. 998 C. civil și art. 14 alin. 3 lit. A din Codul de Procedură Penală obligă pe inculpații să restituie statului român toate sumele de bani, metale prețioase și orice alte valori depuse de aceștia, sub orice nume, la bănci străine sau la alte instituții ori persoane din străinătate sau, potrivit art. 14 alin. 3 lit. B din Codul de Procedură Penală şi art. 998 din Codul Civil, să plătească statului, în solidar. echivalentul acestor bunuri în dolari S.U.A.

Potrivit art. 163 şi art. 357 alin. 2 lit. C. din Codul de Procedură Penală, menține măsurile asigurării luate de Direcția Procuraturilor Militare asupra tuturor bunurilor aparţinînd inculpaților.

Cu drept de recurs.

Pronunțată astăzi, 25 decembrie 1989, în ședință publică, în prezența inculpaților, în garnizoana Tîrgovişte.

Hotărîrea este rămasă definitivă prin nerecurare şi executorie.


Nicolae Ceaușescu a refuzat recursul, deoarece nu a recunoscut valabilitatea instanței de judecată.


| Citește și:


Procesul medico-legal de constatare a sentinței de condamnare la moarte a soților Ceaușescu

Proces verbal din 25 XII 1989

Subsemnații: Dr. Verdeş Liviu şi Dr. Olteanu Florin atestăm prin prezenta că sentința de condamnare la pedeapsa capitală, pronunțată împotriva inculpaților Ceaușescu Nicolae şi Ceaușescu Elena, de către un Tribunal Militar legal constituit, a fost adusă la îndeplinire azi, 25-XII-89 ora 14.45, constatîndu-se moartea lor clinică şi biologică.
Dr. Olteanu Fl. Dr. Verdeş Liviu


| Citește și:


„CEAUȘESCU A FOST CONDAMNAT LA MOARTE ÎNAINTE DE PROCES”

Execuția soților Nicolae si Elena Ceaușescu, 25 decembrie 1989

„Condamnarea la moarte a lui Ceaușescu s-a stabilit în clădirea Ministerului Apărării Naționale, în cabinetul generalului Stănculescu, de către Ion Iliescu, generalul Atanasie Stănculescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Ion Bârlădeanu, Silviu Brucan. Și el a fost sacrificat de comuniști pentru comunism.” – a declarat Dan Voinea, pe 23 martie 2015, într-un interviu cu Dan Andronic.

Asta am aflat „mai târziu, când Petre Roman și-a scris memoriile și a mărturisit acolo cum au stabilit ei că, dacă se merge la Târgoviște la proces, să nu se mai continue procesul. Asta a fost hotărârea luată politic de ei, iar Stănculescu s-a ocupat din punct de vedere tehnic de organizarea acestui proces”, a precizat Dan Voinea.

„NU-MI REPROȘEZ NIMIC”

Dan Andronic: „Vă reproșați ceva pentru condamnarea la moarte a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu?”

Dan Voinea: „Nu-mi reproșez nimic, pentru că eu am cerut-o. Nu pot să revin și să fiu perfid și să spun că nu-i așa”.

LOCUL EXECUȚIEI A FOST STABILIT ÎNAINTE DE PROCES

Imediat după aterizarea pe platoul unității militare din Târgoviște, căpitanul de parașutiști Ionel Boeru, a asistat la discuția referitoare la locul execuției.

”S-a stabilit locul unde trebuiau să fie executați, au apărut discuții pe această temă între generalul Stănculescu şi Kemenici. Fostul C.I-st al unități şi ofițerul de securitate Dinu erau pe culoare, Stănculescu mi-a cerut să pun un om să-i supravegheze pe cei doi. Generalul a mai cerut doi oameni, care să-l însoțească tot timpul”, a spus Boeru.

„Apoi s-a desemnat plutonul de execuție din trei oameni, eu şi încă doi, cei doi desemnați pentru însoțirea lui Stănculescu. Apoi Stănculescu m-a trimis să-i preiau, pe rînd, pe cei doi Ceaușescu din transportor, să-i duc în sala medicală şi apoi în sala unde se ținea procesul, să fiu politicos cu ei, să nu-i bruschez, să nu-i lovesc. În timpul procesului eram în sală, în spatele avocaților”, a adăugat el.


| Citește și:

TESTIMONIALE – PROCESUL ȘI EXECUȚIA SOȚILOR CEAUȘESCU

DECRETUL CFSN, PENTRU INSTITUIREA TRIBUNALULUI MILITAR, IN PROCESUL SOȚILOR CEAUȘESCU – 24 decembrie, 1989

SINUCIDEREA UNUI MAGISTRAT – MOARTEA CONTROVERSATA A LUI GICA POPA


[1] magistratul Giga Popa s-a sinucis „prin împușcare”, pe 1 martie 1990, conform probelor din dosarul morţii acestuia.