Igor Dodon, reținut in Republica Moldova

24 mai 2022 | Igor Dodon, fostul preşedinte pro-rus al Republicii Moldova, a fost reținut pentru 72 de ore, după o zi întreagă de percheziții la locuința sa.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a confirmat reținerea pentru 72 de ore a fostului președinte moldovean Igor Dodon.

„Procurorii au descins în mai multe locații, fiind efectuate 10 percheziții în mai multe imobile și trei automobile, în așa numitul dosar „Kuliok”. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțare ilegală a partidului care au avut loc în perioada 2014 până în prezent, inclusiv evenimente ce au fost date publicității în sursele mass-media. Subiecții anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse ai acestuia și alte persoane ce au tangență la faptele instrumentate. În rezultatul perchezițiilor au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești, contracte, recipise care au fost ridicate și urmează a fi examinate. Una din persoane a încercat să distrugă probele prin nimicire. Persoanele investigate au ascuns unele bunuri și documente relevante pentru cauza investigată. În una dintre locațiile percheziționate au fost depistați peste 600 mii de lei, peste 17 mii de euro și o mie de dolari.  Au fost dispuse măsuri de reține pentru 72 de ore în privința a 2 persoane”, au anunțat procurorii într-un comunicat citat de TVR Moldova.


Procurorii anticorupție de la Chișinău, împreuna cu ofițerii SIS și CNA au făcut percheziții la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova și președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, transmite TVR Moldova.

Dodon a fost etichetat ca „omul Moscovei”, după ce în toamna lui 2014 şi-a promovat formațiunea cu poze în care apărea alături de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Perchezițiile acasă la fostul președinte al Republicii Moldova au început de la prima oră. Igor Dodon este cercetat într-un dosar penal cu mai multe capete de acuzare, potrivit informaţiilor oficiale.

Au fost percheziționate și alte imobile deținute prin intermediul unor persoane interpuse, dar și la casa părintească din Sadova. Dodon este acuzat de șase infracțiuni, printre care trădare de țară, corupție și îmbogățire ilicită.

Cercetarea penală a început după apariția unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, i-ar fi dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani. Acum e reținut și omul de încredere al lui Plahotniuc.

Procurorii anticorupție au găsit probe pentru dosarul cunoscut sub numele „Sacoșa”, în care Dodon e acuzat de corupție, îmbogățire ilicită și trădare de patrie.

Imagini cu Igor Dodon, pe atunci şef al statului, oligarhul Vlad Plahotniuc și omul lui de încredere, Serghei Iaralov, au apărut în spațiul public în iunie 2019. Moment după care a fost deschis dosarul „Sacoșa”, în care Dodon este acuzat că ar fi luat o pungă de bani de la Plahotniuc, chiar la sediul Partidului Democrat din Moldova. Săptămâna trecută, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în așa-numitul dosar „Kuliok”.

La scurt timp după descinderea acasă la Dodon, colegi de partid ai fostului președinte au ieșit într-o conferință de presă pentru a contesta acțiunea anchetatorilor. În fața casei lui Dodon s-au strâns zeci de persoane. Unele au venit cu şampanie şi flori, altele au cerut dreptate pentru fostul șef de stat.

Kremlinul este „alarmat” de „persecutarea” fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, susținător al „dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a transmis purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Interfax.

„În primul rând, vorbim despre o chestiune internă a Republicii Moldova. Desigur că suntem alarmați de faptul că astfel de practici și persecuții sunt folosite din nou împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a precizat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a mai declarat că speră și ar vrea să fie sigur că toate drepturile legale ale lui Igor Dodon vor fi respectate.

Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova din 2016 până în 2020, timp în care s-a întâlnit de cel puțin 14 ori cu președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Pe lângă întrevederile cu Putin, Dodon a avut şi zeci de întâlniri cu diferiți oameni de afaceri şi oficiali ruşi, mulţi dintre ei vizaţi în scheme dubioase.


Lasă un comentariu