Zelenski propune un Plan de pace pentru încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Marți, 15 noiembrie 2022 | RĂZBOIUL DIN UCRAINA 

Adresându-se marţi, prin transmisie video, liderilor G20 reuniți la Summitul de la Bali, Indonezia, Zelenski a ținut un discurs și a propus un plan de pace în zece puncte.

De asemenea, Zelenski s-a referit la G20, ca fiind G19, excluzând astfel Rusia, în mod simbolic, din componența acestuia.

El a cerut, printre altele, să se restabilească siguranța la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, prelungirea acordului de cereale pe termen nedeterminat, pentru stabilitatea securitizații alimentare mondiale, a pledat pentru securitatea energetică a Ucrainei, pentru eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, pentru retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților, cât și pentru punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale.

Totodată, Zelenski a spus că vrea dreptate pentru Ucraina, anunţând că pregătește o rezoluție privind un Tribunal Special pentru crimele de război comise de Rusia, de la declanșarea invaziei sale, în februarie 2022.

În plus, deoarece Ucraina nu este membră a niciunei alianțe, Kievul dorește garanții pentru oprirea escaladării. În acest sens, a subliniat Zelenski, Ucraina a prezentat aliaților un proiect de acord, care ar trebui finalizat cât mai curând posibil, printr-un pact de securitate – Pactul de securitate de la Kiev.

Cel de-al zecelea şi ultimul punct al planului de pace propus de Zelenski s-a referit la confirmarea sfârșitului războiului.


Dragă președinte Widodo!

Dragi colegi! Majoritatea lumii, care ne este alături!

Vă adresez în ucraineană, dar în fața fiecăruia dintre voi de pe masă veți găsi propunerile noastre. In limba ta. În dovadă de respect pentru tine. 

Tocmai m-am întors în capitala noastră. Întors din orașul Herson.

Herson este unul dintre orașele cheie din sudul țării noastre și singurul centru regional pe care Rusia a reușit să-l ocupe după 24 februarie.

Și acum Herson este deja eliberat.

Ce înseamnă? Pentru Ucraina, această operațiune de eliberare a Forțelor noastre de Apărare amintește de multe bătălii din trecut, care au devenit puncte de cotitură în războaiele din trecut.

Acele bătălii au simbolizat astfel de schimbări, după care oamenii știau deja cine va fi învingător, deși mai trebuia luptat pentru victoria finală.

Este ca, de exemplu, Ziua Z – debarcarea Aliaților în Normandia. Nu a fost încă un punct final al luptei împotriva răului, dar a determinat deja întregul curs ulterior al evenimentelor. Este exact ceea ce simțim acum.

Acum – când Herson este liber.

Pentru a ne elibera întregul pământ de rusiști, va trebui să mai luptăm încă o vreme… Să luptăm! Totuși, dacă victoria va fi a noastră în orice caz și suntem siguri de ea, atunci nu ar trebui să încercăm să punem în aplicare formula noastră de pace pentru a salva mii de vieți și pentru a proteja lumea de destabilizari ulterioare?

De aceea vreau să vă prezint viziunea noastră despre calea către pace – cum să o atingem efectiv. Și nu numai pentru noi, ci și pentru voi toți, aliații și partenerii voștri.

În declarația mea din septembrie a acestui an la Adunarea Generală a ONU, am prezentat formula Ucrainei pentru pace. O formulă de pace pentru lume.

Tocmai când lumea spera să-și revină după loviturile pandemiei, războiul rusesc a provocat o serie întreagă de noi provocări globale. Acest lucru trebuie oprit!

Există un set de soluții care trebuie implementate. Și vreau ca conversația despre asta să fie publică, nu în culise. Vreau să fie discutat în termeni specifici, și nu în linii mari.

Poate voi depăși timpul alocat.

Dar problema păcii merită.

Îmi doresc ca acest război agresiv rusesc să se încheie pe drept și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional. Nu „cumva” – după formularea potrivită a secretarului general al ONU, António Guterres.

Nu ar trebui să i se ofere Ucrainei să încheie compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt.

Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii și lumea a fost martoră la asta. Și dacă Rusia spune că se presupune că vrea să pună capăt acestui război, să-l demonstreze cu acțiuni.

Aparent, nu se poate avea încredere în cuvintele Rusiei și nu va exista Minsk-3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare.

Dacă nu există acțiuni concrete pentru a restabili pacea, înseamnă că Rusia dorește pur și simplu să vă înșele pe toți din nou, să înșele lumea și să înghețe războiul tocmai atunci când înfrângerile sale au devenit deosebit de notabile.

Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală.

Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv rus trebuie și poate fi oprit.

Deci, iată propunerile Ucrainei:

Primul punct se referă la siguranța nucleară.

Nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru radioactiv. Aceasta este o axiomă.

Cu toate acestea, în fața ochilor lumii întregi, Rusia a transformat Centrala noastră nucleară Zaporizhzhia într-o bombă radioactivă care poate exploda în orice moment. Unde va ajunge norul de radiații? Poate spre teritoriul UE. Poate în Turcia. Poate în Orientul Mijlociu. Consider penală chiar și o posibilitate ipotetică a unui astfel de scenariu!

Siguranța radiațiilor trebuie restabilită. AIEA a furnizat deja recomandările respective, confirmând toate riscurile pe care le-am ridicat în mod repetat. Prin urmare, Rusia trebuie să-și retragă imediat toți militanții de pe teritoriul NPP Zaporizhzhia. Stația trebuie transferată imediat sub controlul AIEA și al personalului ucrainean. Conexiunea normală a stației la rețeaua electrică trebuie restabilită imediat, astfel încât nimic să nu amenințe stabilitatea reactoarelor.

Am propus ca misiunile AIEA să fie trimise la toate centralele nucleare ucrainene – patru dintre ele, 15 unități nucleare în total. Plus uzina Chornobyl, care a fost închisă și este în conservare. Astfel de misiuni pot verifica dacă orice activitate ostilă împotriva instalațiilor nucleare ucrainene a încetat într-adevăr.

Cât durează implementarea acestuia? Rusia poate începe demilitarizarea CNE Zaporizhzhia încă de mâine, dacă este într-adevăr pregătită să restabilească siguranța radioactivă pe care a încălcat-o.

Același lucru este valabil și pentru amenințările nebunești cu arme nucleare la care recurg oficialii ruși. Există și nu pot exista scuze pentru șantajul nuclear. Și vă mulțumesc, dragă G-19, pentru că ați clarificat acest lucru.

Cu toate acestea, vă rugăm să folosiți toată puterea pentru a face Rusia să abandoneze amenințările nucleare. Baza unor astfel de eforturi poate fi Memorandumul de la Budapesta și capacitățile respective ale statelor semnatare.

A doua provocare este securitatea alimentară.

Datorită participării puternice a ONU, a Turciei și a altor parteneri, am demonstrat cum cooperarea câtorva poate restabili securitatea alimentară pentru mulți.

Cred că inițiativa noastră de export de cereale merită o prelungire nedeterminată – indiferent când se termină războiul.

Dreptul la hrană este un drept fundamental al oricărei persoane din lume.

Din iulie, Ucraina a exportat peste 10 milioane de tone de alimente pe mare. Putem crește exporturile cu câteva milioane de tone pe lună. Astfel, pentru aceasta, îmi propun să extindem inițiativa de export de cereale către celelalte porturi ale noastre – în special către porturile Mykolaiv și „Olvia” din regiunea Mykolaiv.

De asemenea, fac un apel tuturor țărilor – și în special țărilor dumneavoastră, dragi lideri ai G-19 – să se alăture inițiativei noastre de a ajuta cei mai săraci cu alimente.

Am lansat deja inițiativa – „Grain From Ukraine”. Iar primul vas – Nord Vind – pleacă în Etiopia cu 27 de mii de tone de grâu la bord. Aceasta este cantitatea care poate hrăni aproape 100.000 de oameni pe an. Pot exista multe astfel de nave din Ucraina și, prin urmare, vor fi mulți oameni din țările sărace care sunt salvați de foame.

Ucraina poate exporta 45 de milioane de tone de alimente în acest an. Și o parte semnificativă a acesteia să fie direcționată către cei care suferă cel mai mult.

Ce ne propunem mai exact? Fiecare țară se poate alătura cu o contribuție specifică și poate deveni un co-creator al victoriei asupra foametei și al crizei alimentare.

Al treilea este securitatea energetică.

Cu toții puteți fi martori la ce vizează teroarea rusă acum. Aceasta este o încercare de a transforma frigul într-o armă. O armă împotriva a milioane de oameni.

Aproximativ 40% din infrastructura noastră energetică a fost distrusă de loviturile rachetelor rusești și ale dronelor iraniene folosite de ocupanți. În fiecare săptămână, Rusia aruncă în aer centralele noastre, transformatoarele și liniile de alimentare cu energie electrică.

Un obiectiv conex al acestei terori este acela de a preveni exportul de energie electrică către țările vecine, ceea ce le-ar putea ajuta în mod semnificativ să stabilească situația energetică și să reducă prețurile pentru consumatori.

Rusia este interesată de criza energetică. Și ar trebui să fim cu toții interesați să punem capăt terorii.

Mulțumesc tuturor partenerilor noștri care au ajutat deja Ucraina cu furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. Acest lucru ne permite să doborâm unele dintre rachetele rusești și dronele iraniene. Dar trebuie să ne protejăm pe deplin cerul. Vă rog să măriți asistența respectivă!

Am propus deja trimiterea unei misiuni de experți ONU la obiectele infrastructurii energetice critice din Ucraina pentru a evalua amploarea daunelor și nevoile de restaurare, precum și pentru a preveni distrugerea lor ulterioară. Trebuie să grăbim trimiterea acestei misiuni!

Aceasta va fi o contribuție specifică a comunității internaționale la stabilizarea situației energetice din Ucraina și Europa și, prin urmare, pe piața globală a energiei.

Cu toate acestea, indiferent de deciziile lumii, în orice zi Rusia poate să abandoneze pur și simplu grevele asupra producției de energie și a instalațiilor de alimentare cu apă și căldură din Ucraina. Lăsați Rusia să demonstreze prin respingerea terorii că este cu adevărat interesată de restabilirea păcii.

De asemenea, trebuie să facem un pas fundamental pentru ca resursele energetice să nu mai fie folosite ca arme. Ar trebui introduse restricții de preț pentru resursele energetice rusești.

Dacă Rusia încearcă să priveze Ucraina, Europa și toți consumatorii de energie din lume de predictibilitate și stabilitate a prețurilor, răspunsul la aceasta ar trebui să fie o limitare forțată a prețurilor de export pentru Rusia. Astfel încât prețul de export să nu fie mai mare decât costul de producție. Este corect. Dacă luați ceva, lumea are dreptul să vă ia.

A patra provocare este eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților.

Mii de oameni ai noștri – militari și civili – se află în captivitatea Rusiei. Sunt supuși torturii brutale – acesta este abuz în masă!

În plus, cunoaștem pe nume 11 mii de copii care au fost deportați forțat în Rusia. Sunt despărțiți de părinți știind că au familii. 

În afară de copii, ale căror date le cunoaștem, sunt zeci de mii de cei care au fost deportați forțat și despre care știm doar indirect. Printre ei sunt mulți, ai căror părinți au fost uciși de loviturile rusești, iar acum sunt ținuți în statul care i-a ucis.

Adăugați la asta sute de mii de adulți deportați și veți vedea ce catastrofă umanitară a provocat războiul rusesc.

Adăugați prizonieri politici – cetățeni ucraineni care sunt deținuți în Rusia și pe teritoriul ocupat temporar, în special în Crimeea.

Trebuie să eliberăm pe toți acești oameni!

Vreau să subliniez că nu am găsit sprijin din partea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Nu vedem că se luptă pe deplin pentru a avea acces în lagărele, unde sunt ținuți prizonierii de război și prizonierii politici ucraineni. Nici ei nu ajută la găsirea ucrainenilor deportați. Această auto-retragere este autodistrugerea Crucii Roșii ca organizație care a fost odată respectată.

Nu putem astepta.

Prin urmare, trebuie să ne unim de dragul singurului model realist de eliberare a prizonierilor – „toți pentru toți”.

Și, de asemenea, pentru eliberarea tuturor copiilor și adulților care au fost deportați în Rusia.

Le mulțumesc partenerilor pentru eforturile lor, care au permis eliberarea multor ucraineni și cetățeni străini, care au fost capturați de ruși. Și lăsați conducerea voastră și inima sinceră a altor lideri, care sunt prezenți acum, să ajute să elibereze și alți ucraineni.

Al cincilea – punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale.

Articolul 2 al Cartei ONU definește totul foarte clar. Tot ce a încălcat Rusia prin acest război.

Prin urmare, trebuie să restabilim valabilitatea dreptului internațional – și fără niciun compromis cu agresorul. Pentru că Carta ONU nu poate fi aplicată parțial, selectiv sau „la dorință”.

Rusia trebuie să reafirme integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul rezoluțiilor relevante ale Adunării Generale a ONU și al documentelor internaționale obligatorii din punct de vedere juridic aplicabile.

Nu depinde de negocieri.

A șasea provocare este retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților.

Există o înțelegere clară a modului de a realiza acest lucru.

Rusia trebuie să-și retragă toate trupele și formațiunile armate de pe teritoriul Ucrainei. Controlul Ucrainei asupra tuturor secțiunilor graniței noastre de stat cu Rusia trebuie restabilit.

Aceasta va avea ca rezultat o încetare reală și completă a ostilităților.

Fiecare zi de întârziere înseamnă noi morți de ucraineni, noi amenințări la adresa lumii și o creștere nebună a pierderilor din cauza continuării agresiunii ruse – pierderi pentru toată lumea.

Al șaptelea – dreptatea.

Acesta este ceea ce stârnește cele mai mari emoții.

Peste tot, când ne eliberăm pământul, vedem un lucru – Rusia lasă în urmă camere de tortură și înmormântări în masă ale oamenilor uciși.

Așa a fost cazul în Bucha și în alte orașe din nordul țării după ocupație. Acesta a fost cazul în regiunea Harkov. Același lucru îl observăm și acum în regiunea Herson.

Începând de astăzi, avem informații complete despre patru sute treizeci de copii uciși de atacurile rusești. Doar copii! Și numai cei despre care știm totul cu siguranță.

Și câte gropi comune există pe teritoriul care rămâne încă sub controlul Rusiei? Ce vom vedea la Mariupol?

De aceea, lumea ar trebui să aprobe înființarea Tribunalului Special cu privire la crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism internațional pentru compensarea tuturor pagubelor cauzate de acest război. Despăgubiri în detrimentul bunurilor rusești, pentru că agresorul este cel care trebuie să facă totul pentru a restabili justiția încălcată de acesta.

Am propus deja o rezoluție a Adunării Generale a ONU privind un mecanism internațional de compensare a pagubelor cauzate de războiul rusesc. Este avizat. Vă rugăm să o implementați.

Pregătim și a doua rezoluție – privind Tribunalul Special. Vă rugăm să vă alăturați și să-l susțineți.

Pentru că nu există o astfel de națiune în lume care să nu aprecieze dreptatea.

A opta provocare este ecocidul, nevoia de protecție imediată a mediului.

Milioane de hectare de pădure au fost arse prin bombardare. Aproape două sute de mii de hectare din pământul nostru sunt contaminate cu mine și obuze neexplodate. Zeci de mine de cărbune sunt inundate, inclusiv mina în care a avut loc o explozie subterană de testare nucleară în 1979…

Aceasta este mina „Yunkom” din regiunea Donețk. Este situat pe teritoriul ocupat de Rusia. Este inundat de câțiva ani – tocmai din cauza ocupanților. Toată lumea din Moscova știe ce amenințare reprezintă nu numai pentru râurile din regiunea Donețk, ci și pentru bazinul Mării Negre. Doar dezocuparea teritoriului nostru poate oferi condițiile pentru eliminarea acestei amenințări.

Este imposibil să se calculeze cu exactitate cantitatea de poluare atmosferică din depozitele de petrol ars și alte incendii… La fel și din instalațiile de canalizare aruncate în aer, instalațiile chimice arse, nenumărate locuri de înmormântare ale animalelor ucise.

Imaginează-ți asta – din cauza agresiunii ruse, 6 milioane de animale domestice au murit. 6 milioane! Acestea sunt numere oficiale. Cel puțin 50.000 de delfini au fost uciși în Marea Neagră. Mii de hectare de sol sunt contaminate cu substanțe nocive – majoritatea sunt soluri fertile. Au fost soluri fertile.

În timpul Summitului Climatic de săptămâna trecută din Egipt, am propus o platformă pentru a evalua daunele asupra mediului cauzate de război. Trebuie să o implementăm.

De asemenea, trebuie să găsim răspunsuri comune la toate amenințările asupra mediului create de război. Fără aceasta, nu va exista întoarcere la o viață normală, stabilă, iar reverberațiile războiului vor rămâne multă vreme – în exploziile minelor care vor lua viața copiilor și adulților, în poluarea apei, a solului. si atmosfera.

Mulțumesc tuturor țărilor care deja ne ajută cu deminarea. Este nevoie urgentă de un număr sporit de echipamente și experți pentru aceste operațiuni.

De asemenea, sunt necesare fonduri și tehnologii pentru refacerea instalațiilor de tratare a apei.

Aceasta nu este doar o problemă ucraineană. Aceasta este o provocare pentru întreaga lume.

Următorul – al nouălea – este prevenirea escaladării.

Un risc care încă există și va rămâne până când securitatea noastră va fi asigurată corespunzător.

Ucraina nu este membră a niciunei alianțe. Și Rusia a putut începe acest război tocmai pentru că Ucraina a rămas în zona gri – între lumea euro-atlantică și imperialismul rus. 

Acum nu avem nicio asigurare de securitate. Deci, cum putem preveni repetarea unei astfel de agresiuni a Rusiei împotriva noastră?

Avem nevoie de asigurări eficiente de securitate. De aceea, am pregătit un proiect de acord – Kyiv Security Compact, și l-am prezentat deja partenerilor.

Astfel, ar trebui să organizăm o conferință internațională pentru a cimenta elementele cheie ale arhitecturii de securitate postbelică în spațiul euro-atlantic, inclusiv garanțiile pentru Ucraina.

Principalul rezultat al conferinței ar trebui să fie semnarea Pactului de securitate de la Kiev.

O putem face oricând – chiar și anul acesta. Și trebuie să o facem.

Și al zecelea – confirmarea sfârșitului războiului.

Când toate măsurile antirăzboi sunt implementate, când securitatea și justiția încep să fie restabilite, un document care să confirme încheierea războiului ar trebui semnat de părți.

Aș dori să subliniez că niciunul dintre pașii de mai sus nu poate dura mult. O lună pentru un pas cel mult. Pentru unii pași, câteva zile sunt suficiente.

Avem deja o experiență pozitivă cu inițiativa de export de cereale. Cum funcționează?

Există ONU – și alte două părți la aceste acorduri: pe de o parte Ucraina, Turcia și ONU, iar pe de altă parte Rusia, Turcia și ONU.

Implementarea fiecăruia dintre punctele pe care tocmai le-am prezentat poate fi elaborată într-un mod similar. Statele gata să preia conducerea în această sau acea decizie pot deveni părți la acord. 

Din nou:

radiații și securitate nucleară; siguranța alimentară; securitatea energetică; eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate; punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale; retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților; restabilirea justiției; combaterea ecocidului; prevenirea escaladării; și în sfârșit – confirmarea sfârșitului războiului.

Dragi lideri!

Am schițat căile pe care fiecare dintre voi le poate alege singur – cum să deveniți un co-creator al păcii.

Vă rugăm să alegeți calea pentru conducere – și împreună vom implementa cu siguranță formula păcii.

Ce va face?

Va salva mii de vieți. Va restabili valabilitatea dreptului internațional. Va revitaliza arhitectura de securitate. Va reveni la stabilitatea globală, fără de care întreaga lume suferă. În esență, pentru asta cooperează țările oneste ale lumii.

Pacea este o valoare globală – importantă pentru fiecare persoană din lume. 

Sunt încrezător că este la fel pentru fiecare dintre voi, liderii G-19.

Am schițat soluții concrete, practice. Ele pot fi implementate. Repede. Sunt eficiente.

Și dacă Rusia se opune formulei noastre de pace, veți vedea că nu vrea decât război.

Ucraina este recunoscătoare tuturor celor din lume care ne ajută să protejăm libertatea și să restabilim pacea.

Eforturile noastre comune să fie încununate cu succes cât mai curând posibil și să se reflecte în rezultatele acestui summit.

Multumesc pentru invitatie!

Glorie Ucrainei!

^


Lasă un comentariu