TABLOURI DE PATRIMONIU, LĂSATE DE CEAUȘESCU „MOȘTENIRE COPIILOR”

Pe 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați ca urmare a „procesului” (cu recurs in zece zile) de la Târgoviște.

Copiii cuplului Ceaușescu au fost arestați, iar procurorii au dispus confiscarea tuturor bunurilor acestora.

Ulterior, Valentin Ceaușescu a „recuperat” integral, fără sa prezinte acte de proveniență, toate tablourile solicitate.

Acesta a revendicat 42 de tablouri din patrimoniul național, semnate de pictori romani celebrii, devenind in 2007/2008, proprietarul a 15 dintre aceste lucrări de artă, evaluate la sute de mii de euro.

In 2014, Valentin Ceaușescu a obținut și restul picturilor solicitate (încă 27 de opere).

In lotul primelor 15, se număra picturile semnate de Gheorghe Petrașcu – „Natura statica cu Flori”, „Interior cu femeie”, „Natura statica: Urcior cu pere” si „Peisaj: Casa țărănească”; Theodor Pallady – „Natura statica: Fructiera cu lamaie si portocale”, „Femeie in rochie oranj, citind”, „Catedrala Notre Dame din Paris” si „Peisaj: Port in Franta”; Nicolae Tonitza – „Portret: Cap de copil cu boneta (Nelu)” si „Peisaj de iarna”; Nicolae Darascu – „Natura statica: Mere, vas de arama oriental; Max Arnold – „Peisaj portuar”; Dumitru Ghiață – „Peisaj”; Alexandru Ciucurencu – „Peisaj”; Ion Popescu-Negreni – „Peisaj”.

În prezent, acestea sunt expuse la Muzeul Național De Artă al României, cu titlul de „depozit”, putând fi retrase oricând de către actualul proprietar sau comercializate.

PENTRU CA…”SE AFLAU LA REȘEDINȚA LUI CEAUȘESCU”

In decembrie 2008, Curtea de Apel a dat sentința în favoarea lui Valentin Ceaușescu, motivând că „acesta a depus un proces verbal în care scria că obiectele respective s-au găsit în reședința lui Ceaușescu de la Snagov” și, drept urmare, „oricine poate face dovada moștenirii acestora poate sã le revendice”. (!)

Valentin Ceaușescu nu a făcut niciodată dovada achiziționării acestor opere de artă de către părinții săi, și, se pare, pentru statul român un asemenea act nu a fost deloc necesar.

In opinia Curtii de Apel, tablourile confiscate de soții Ceausescu de la statul roman și de la colecționarii privați care le-au donat statului, pe care aceștia le-au expus in reședințele „lor”, revin, de drept, moștenitorilor acestora, deoarece …se aflau acolo.

DECIZIE DEFINITIVA SI IREVOCABILA

In 2013, prin Decizia Curții de Apel București definitivă și irevocabilă, Valentin Ceaușescu a recuperat integral toate cele 42 de picturi revendicate, la care se adaugă trei gravuri de Goya, obiecte din porțelan și argint.

In 2014, Valentin Ceausescu a mai solicitat de la Muzeul Național de Artă încă o lucrare semnată de Gheorghe Petrașcu, „Natură statică cu ulcică de aramă”.

„Acest tablou figurează în procesul verbal încheiat la data de 26 februarie 1990 (fila 16, volumul X din dosarul de urmărire penală numărul 517/P/1989 la poziția 8), procesul verbal încheiat de către reprezentantul Procuraturii Generale, cu ocazia ridicării bunurilor proprietatea mea, asupra cărora s-a instituit măsura asiguratorie dispusă de către acesta.”
„Tabloul menționat împreună cu celelalte bunuri supuse măsurii au fost date în custodia MNAR”, a spus Valentin Ceaușescu.

Pictura, datată 1931, a fost ridicată de la imobilul de pe strada Cosmonauților, în care locuia Valentin în decembrie 1989. „În procedura executării silite, tabloul nu mi-a fost predat, prin refuzul Muzeului,” -a declarat V. Ceausescu,
Cererea adresată judecătorilor „are ca obiect obligarea pârâtelor să-mi predea tabloul”. – a spus Valentin Ceausescu.

El nu a oferit niciun document din care sa reiasă achiziția respectivei opere de artă.

După decesul fraților săi, Zoia şi Nicu, Valentin a devenit unicul moștenitor al cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu.

În 1970, el s-a căsătorit cu Iordana Borilă (1), fiica activiștilor comuniști Petre Borilă (nume real Iordan Dragan Rusev (2)) şi Ecaterina Abraham. Din căsătoria lor a rezultat un fiu, Daniel Valentin, născut în 1981, care trăiește in SUA (New York).
Valentin şi Iordana au divorțat în 1988. În 1995, Valentin Ceaușescu s-a recăsătorit, iar din această căsătorie s-a născut, în 1996, Alexandra.

Valentin Ceauşescu şi Mircea Opran, fostul soţ al Zoiei, au înregistrat marca „Ceauşescu” la OSIM.

Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Valentin Ceaușescu

citește si „PARTEA VĂTĂMATĂ”

__

(*1) Iordana Borilă (1946- 2017). muzeograf la Muzeul de Artă. In 1990 plecat din ţară împreună cu fiul lor, Daniel, mai întâi în Israel, apoi în SUA. După ce a revenit în România, a lucrat pentru Comunitatea Evreiască din Bucureşti până când a ieşit la pensie.

(*2) Petre Borilă (nascut Iordan Dragan Rusev) din 1924, membru al PCdR (Partidul Comunist din România), subordonat Cominternului, având in statut „dezmembrarea României ca stat multinațional, asupritor al popoarelor„; retras la Moscova până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial; șeful organizației București a PCR (1944-1947); membru al CC al PCR (1948-1965), al Biroului Politic și al Comitetului Executiv (1965-1969), șeful Direcției politice a Armatei (1948-1950), a participat la ședința de dizolvare a Comitetului Democrat Evreiesc de la data de 16 martie 1953[2], membru al Biroului Organizatoric al PMR (1950-1953); președintele Comisiei Controlului de Stat (1951-1958); membru în Biroul Politic al CC responsabil cu economia (1952-1953); ministru al Industriei Alimentare (1953-1955), vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1954-1965). Petre Borilă a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1948 – 1969.


citește si

„CEAUSESCU” – MARCA INREGISTRATA

NICU CEAUSESCU, IN OPINIA LUI MIHAI PACEPA

REVOLUTIA DIN 1989, IN OPINIA LUI NICU CEAUSESCU


Lasă un comentariu