DECRET Nr. 770 din 1 octombrie 1966, pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii

EMITENTCONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA
Publicat în  BULETINUL OFICIAL NR. 60 din 1 octombrie 1966

Avînd în vedere ca întreruperea cursului sarcinii reprezintă un act cu grave consecințe asupra sănătății femeii și aduce mari prejudicii natalității şi sporului natural al populației,Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România d e c r e t e a z ă:

Articolul 1 Întreruperea cursului sarcinii este interzisă.

Articolul 2 În mod cu totul excepţional întreruperea cursului sarcinii va fi autorizata potrivit prevederilor art. 5, în cazurile în care:a) sarcina pune viaţa femeii într-o stare de pericol care nu poate fi înlăturat printr-un alt mijloc;b) unul din părinți suferă de o boala grava, care se transmite ereditar, sau care determina malformatiuni congenitale grave;c) femeia însărcinată prezintă invalidități grave fizice, psihice sau senzoriale;d) femeia este în vîrsta de peste 45 de ani;e) femeia a născut patru copii şi îi are în îngrijire;f) sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest.

Articolul 3 Întreruperea în cazurile prevăzute la art. 2 se poate efectua în primele trei luni ale sarcinii.În caz excepțional, cînd se constata o stare patologica grava care pune în pericol viaţa femeii întreruperea cursului sarcinii se poate face pînă la şase luni.

Articolul 4 Întreruperea cursului sarcinii se efectuează, în cazurile prevăzute de art. 2 şi 3, de medici obstetricieni-ginecologi, în unități sanitare de specialitate.

Articolul 5 Autorizarea întreruperii cursului sarcinii se da de către o comisie medicală raionala sau orășenească instituită în acest scop prin decizia comitetului executiv al sfatului popular regional sau al orașelor București și Constanta.

Articolul 6 În cazuri de extrema urgenta medicală, cînd întreruperea cursului sarcinii trebuie imediat efectuată, medicul are obligația ca înainte de intervenție, sau cînd nu este posibil, în cel mult 24 ore de la aceasta sa anunțe în scris pe procuror, care urmează a constata, pe baza avizului medicului legist şi a oricăror alte date, dacă intervenția pentru întreruperea cursului sarcinii a fost necesară.

Articolul 7 Efectuarea întreruperii cursului sarcinii în alte condiții decît cele prevăzute în acest decret constituie infracțiune şi se pedepsește potrivit dispozițiilor Codului penal.

Articolul 8 Prezentul decret intră în vigoare la 30 zile de la publicare. În același termen, ministrul sănătății şi prevederilor sociale va emite instrucțiuni de aplicare a acestui decret. Pe data intrării în vigoare a prezentului decret, Decretul nr. 463 pentru încuviințarea întreruperilor de sarcina, publicat în Buletinul Oficial nr. 26 din 30 septembrie 1957, se abroga.


Citește și DECRET nr. 779 din 8 octombrie 1966, pentru modificarea unor dispoziţii legale privitoare la divorţ


Lasă un comentariu