FIICA LUI STALIN CERE AZIL POLITIC IN SUA – SCANDAL INTERNATIONAL DE PROPORȚII

Svetlana Allilueva, alias Svetlana Iosifovna Stalina (Светлана Иосифовна Аллилуева, n. 28.02.1926- d. 22.11.2011) – al treilea copil și singura fiică a lui Stalin (din a doua sa căsătorie cu Nadezhda Alliluyeva), ajunge „cap de afiș” in mass media mondiala, când, la 6 martie 1967, solicita azil politic în SUA.

SUA NU ESTE IMEDIAT FAVORABILA CERERII

205. „Telegrama De la secretarul de stat Rusk la ambasadorul Uniunii Sovietice (Thompson) 1
Washington, 6 martie 1967.
Pentru ambasador de la secretar
.”

1*. „Svetlana Iosifovna Stalin (n. r. 41 ani), fiica lui Josef Stalin, a intrat în Ambasada SUA la New Delhi, 6 martie, cu pașaport și bagaje și a solicitat oficial azil politic. Solicitare semnată pentru azil în S.U.A„.

2.* „Ambasadorul Bowles (n.r. Chester Bowles) a autorizat eliberarea vizei SUA pentru Svetlana, cu scopul exclusiv de a-i permite plecarea din New Delhi. Aceasta a părăsit India la scurt timp după miezul nopții, cu zborul Quantas spre Roma, însoțită de un ofițer al ambasadei care călătorește cu pașaport diplomatic. Svetlana deține un bilet de avion „deschis” (n.r. nedatat) pe ruta Roma-SUA, fără alte rezervări de călătorie„.

3. „Svetlana a raportat că a sosit în India pe 20 decembrie 1966, aducând cenușa soțului ei (de drept) decedat in URSS(*), Brajesh Singh, indian expatriat care locuia Moscova, unde lucra la o editura de limbi străine. Ea a declarat că Brajesh Singh este unchiul lui Dinesh Singh, cu care Svetlana și-a petrecut ultima săptămâna in India, înainte de a veni la Ambasada SUA, New Delhi. Dinesh Singh este secretar de stat în Biroul de Externe indian.”

4. „Svetlana susține că a venit în India initial într-o viză de o lună, însa a făcut încercări repetate să rămână acolo, adresând inclusiv apeluri către Dinesh Singh și către doamna Gandhi, toate fără succes. Pe 6 martie, Svetlana i-a cerut personal ambasadorului sovietic Benediktov permisiunea de a rămâne in India, dar a fost refuzata. Ambasadorul a insistat ca Svetlana să revină urgent la Moscova, urmând sa o îmbarce pe Aeroflot, pe 8 martie și i-a comunicat că nu i se va mai permite să părăsească din nou URSS. Svetlana a venit apoi la ambasada SUA„.

5.”Ambasadorul Reinhardt a fost sfătuit că noi (.n.r. SUA) considerăm că nu este de dorit ca Svetlana să vină în SUA, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al securității sale. Considerăm ca este urgent sa se depună toate eforturile pentru organizarea unui alt azil, mai sigur, în Elveția, Spania sau Italia și l-am rugat pe ambasadorul Reinhardt să facă toate demersurile pentru a o convinge pe Svetlana că acest lucru este în interesul ei. Atunci când ea va fi de acord, ne vom adresa guvernelor în cauză, înainte de cererea ei formală de autorizare de intrare in noua tara. Se fac aranjamente cu italienii pentru ca ea să rămână acolo, în siguranță, pentru o perioadă suficientă de timp care sa ne permită sa rezolvam problema

6. „Solicitam de urgenta comentarii și sugestii. Sentimentul noastru este că, de îndată ce scenariul va fi elaborat, ar trebui să-i informăm sincer pe sovietici, probabil prin Dobrynin aici, subliniind că aceasta a fost o problemă care ne-a fost impusă de circumstanțe și nu de intervenția noastră
Sfârșitul mesajului.”

CONFLICT DIPLOMATIC SUA – URSS

Pentru ca India sa nu fie expusă reacțiilor sovietice negative, Svetlana a fost scoasă imediat din țară și trimisă la Roma (Italia), ulterior în Elveția, la Geneva, cu o viza turistica.

După șase săptămâni, Svetlana părăsește Europa, plecând în Statele Unite. Crescută într-o cultura a crimei, a terorii și a conspirațiilor, ea va face dezvăluiri de senzație in prima sa carte, intitulată „Twenty Letters To A Friend” (Douăzeci de scrisori către un prieten, lucrare autobiografică)

Publicarea cărții Svetlanei, „Twenty Letters To A Friend„, prevăzută initial pentru 1967, an dedicat de URSS celei de-a 50-a aniversări a „Marii revoluții socialiste din Octombrie„, s-a lovit de opoziția extrem de dură a guvernului Uniunii Sovietice.
Pentru aplanarea conflictului diplomatic, creat de acest incident, apariția cărții sale a fost amânată.

„UN OM FOARTE CRUD”

Svetlana, fiica lui Stalin, in SUA, aprilie 1967

La sosirea in SUA, într-o conferință de presă care a avut loc in aprilie 1967, Svetlana a denunțat regimul tatălui ei – STALIN, dar și pe cel instituit de noii lideri sovietici de la Kremlin. (conducătorul URSS, la acea vreme, era Leonid Ilici Brejnev).
Ea a spus ca Stalin s-a făcut vinovat de crime oribile, adăugând ca cei care l-au ajutat sa comită toate atrocitățile au continuat să conducă URSS și după moartea sa.
Întrebată de presa occidentala cum și-ar descrie ea propriul tată, Svetlana a declarat: „Un om foarte simplu. Primitiv. Foarte crud.” (original :”A very simple man. Very rude. Very cruel”)

„INSTABILA PSIHIC”

Copiii(**) Svetlanei, ramași în URSS – un băiat, Iosif, născut in 1945, din prima ei căsătorie cu Grigory Morozov (de care divorțează in 1947) și o fata, Ekaterina, născută in 1950 din a doua căsătorie a Svetlanei, in 1949, cu Yuri Jdanov, fiul lui Andrei Aleksandrovici Jdanov -, nu au avut voie sa mențină contactul cu ea

În mai 1967, președintele KGB-ului, Vladimir Semiceastnîi, este înlocuit de Iuri Andropov.
Poliția secreta sovietice se mobilizează pentru compromiterea Svetlanei. In iunie 1967, la o conferință de presă (după întâlnirea cu președintele Lyndon Johnson, la Glassboro), premierul Kosîghin va declara ca Svetlana este efectiv „o persoană instabilă psihic”.

Lovitura data URSS de decizia de emigrare a Svetlanei a fost echivalenta unui cutremur.

Nu era doar o simpla „opțiune’ de viata in neconcordanta cu viziunea modului sovietic de dictatura.
Condamnarea “patriei comunismului” de către fiica celui al cărui nume fusese sinonim cu URSS însemna condamnarea regimului URSS însuși.

VIATA IN SUA – SVETLANA DEVINE LANA PETERS

În 1970, la invitația văduvei lui Frank Lloyd Wright, Olgivanna Wright, Svetlana vizitează Taliesin West, Scottsdale, Arizona.

Conform cărții sale autobiografice „Distant Music„, Wright avea convingerea că Svetlana Allilueva era de fapt „reincarnarea” spirituală a propriei sale fiice, Svetlana, decedata într-un accident de automobil, care fusese căsătorită cu William Wesley Peters, principalul colaborator al lui Frank Lloyd Wright. După numai câteva săptămâni, Svetlana Stalina se căsătorește, in 1970, cu același W.W. Peters.

După căsătorie, Svetlana se va numi Lana Peters.
Mariajul lor nu a fost de lunga durata (practic, se încheie in 1973), disensiunile dintre cei doi fiind, in mare parte, datorate presiunilor făcute de Olgivanna Wright.
Din aceasta uniune, se naște nepoata lui Stalin, Olga, cu care Svetlana se va muta, in 1982, la Cambridge, Anglia.

BACK IN URSS – dar nu pentru mult timp

In 1984 Svetlana si Olga se întorc în Uniunea Sovietică, unde primesc cetățenia sovietică, stabilindu-se la Tbilisi, Georgia.

SVETLANA SI COPIII EI

În 1986, Svetlana revine în Statele Unite; mai târziu părăsește iar SUA, mutându-se in Franța, apoi la Bristol, Anglia.

În 2010, Svetlana Stalina Peters locuia in Richland Center, Wisconsin. In mare parte, si-a petrecut ultimii sai doi ani de viața sale în sudul Wisconsinului, în Richland Center, sau în Spring Green, la casa de vară al lui Wright, „Taliesin”.

Svetlana a decedat pe 22 noiembrie 2011 în urma unui cancer de colon în Richland Center.

La acea data, fiica sa cea mai mică, Olga (Chrese Evans), era proprietara unui „fashion boutique” în Portland, Oregon. Fiica sa cea mare, Iekaterina, era geolog si locuia în Peninsula Kamchatka, Siberia, lucrând ca cercetător.
Celalalt copil al ei, Iosif, cardiolog, a murit în Rusia în 2008.

citește si „CINEVA CU CARE NU MAI AM NIMIC IN COMUN” – I.V. Stalin

–-

1* – Biblioteca Johnson, Dosarul securității naționale, Fișierul informațiilor, Svetlana Alliluyeva. stare: Secret; -precizare: desecretizata după 1985

NOTA: 2* Rusk l-a informat pe președinte asupra situației referitor la Svetlana Alliluyeva într-o conversație telefonică care a început la 16:03 p.m. pe 6 martie. O înregistrare a conversației se afla la dept. „Înregistrări și transcrieri”, Banda F67.08, Fata B, PNO 3

alte surse: „Lana about Svetlana: Stalin’s daughter on her life in Wisconsin”. TwinCities.com. 18.04.2010;Thompson, Nicholas (2009). The Hawk and the Dove. New York: Henry Holt and Co. ISBN 978-0-8050-8142-8.

(*) Brajesh a murit în 1966, iar Svetlana a primit permisiunea să plece în India, pentru a-i duce familiei sale urna, urmând ca cenușa soțului ei să fie aruncată în fluviul Gange.

(**) A treia căsătorie oficiala a Svetlanei, dizolvata in 1963, a fost cu Ivan Svanidze, cu care nu a avut copii. A patra, neoficial, cu Brajesh Singh, iar a cincea, și ultima, cu W.W. Peters, de care va divorța in 1973


citește si SECRETELE LUI STALIN

Lasă un comentariu