„SITUATIA E GRAVA” – Telegrama șefului statului major al Armatei Roșii din Chișinău, către Sovietul din Odesa – 13 ianuarie 1918.

Telegrama Șefului Statului Major bolșevic din Kișinău, Caabac, către Sovietul soldaților și marinarilor din Odesa, cu ocazia intrării armatei române în Basarabia.

13 ianuarie 1918

Situația este gravă. Românii așezați în formă de semicerc se găsesc la 20-25 verste de liniile Bender-Kișinău și Ungheni-Kișinău. Românii de la Strășeni au un dos de apărare slab.

Sub influența propagandei Sfatului Țării, Comitetul moldovenesc a cerut evacuarea frontotdelului (n.r. Front-Otdel, фронтотдел Румчерода) care luptă împotriva Românilor. Țăranii care s-au despărțit au hotărât să nu permită intrarea românilor pe teritoriul lor. Sfatul Țării nu cedează.

Ne gândim lichidăm astăzi, mâine Sfatul Țării și Directoratul.

Caminski a părăsit astăzi comanda și nepredând-o nimănui, a plecat. Noi ne vom opune până la extrem, și vom lua măsuri decisive. Depozitele cu averi le evacuăm. În Bender lăsăm o comandă de mineri.

Plecând, vom strica drumul de fier. Pentru apărarea Benderului, unde sunt concentrat de forțe armate, vine din Odessa un batalion de căi ferate pe care se poate conta.

Situația în armată este satisfăcătoare.

Naștarum Caabac


citește si

Palatul Taurida vs Palatul Regal – TELEGRAMA LUI LENIN către REGELE FERDINAND I

Proclamația regelui Ferdinand către ostași (10 noiembrie 1918)

Lasă un comentariu