MAREA UNIRE 1 decembrie 1918 – Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România 1 decembrie 1918
Locul Alba Iulia, Cercul militar (Sala mare a cazinoului)
Organul legislativ Adunarea Națională
Rezoluție Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia
Voturi exprimate unanimitate
Ratificarea unirii Legea din 11 decembrie 1918

În lunile septembrie-octombrie 1918, PNR – Partidul Național Român și PSD – Partidul Social-Democrat iau inițiativa formarii unui Consiliu Național Român.

Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, PNR, prin Comitetul Executiv, a adoptat o Declarație prin care proclama dreptul națiunii române la autodeterminare, citită în Parlamentul de la Budapesta pe 5 octombrie/18 octombrie 1918.

Imperiul Austro-Ungar își trăia ultimele zile – își proclamau independența Cehoslovacia (28 octombrie), Ungaria (2 noiembrie), Austria (12 noiembrie), Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (24 noiembrie).

1 decembrie 1918 – La Alba Iulia, în sala casinei militare, are loc Marea Adunare Națională, la care au participat 1 228 de delegați aleși în circumscripții electorale, de diferite instituții și organizații politice, culturale, profesionale, de sindicat, militare, religioase etc.

Este ales un Birou al Adunării, compus din președinții Gheorghe Pop de Băsești, episcopii Ioan I. Pop si Dimitrie Radu, vicepreședinții Ștefan Cicio-Pop, Teodor Mihali, Ioan Flueraș, precum și un secretariat format din nouă membri transilvăneni. Gheorghe Pop de Băsești declară ședința Adunării constituită și deschisă, iar Vasile Goldiș rostește o cuvântare solemnă și prezintă proiectul de rezoluție, anunțand că “Adunarea Națională a a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează Unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

După cuvântările liderilor celor două partide, Iuliu Maniu (PNR) și Iosif Jumanca (PSD), proiectul de rezoluție este adoptat de cei prezenți la Adunarea Națională, cu ovații prelungite.

La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluției, Unirea Transilvaniei cu România era săvârșită. Rezultatul votului asupra rezoluției a fost anunțat de Gheorghe Pop de Băsești:”Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a primit rezoluțiunea prezentată prin Vasile Goldiș în întregimea ei și astfel unirea acestei provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă

Este decisă conducerea Transilvaniei de către o Adunare legislativă, Marele Sfat Național, format din 250 de membri – 200 aleși pe loc, iar 50 ulterior, de către Sfatul Național, urmând ca Adunarea legislativă să numească un guvern provizoriu, Consiliul Dirigent.

După îndeplinirea actului istoric, mulțimea participantă la Marea Adunare Națională, peste 100 000, adunată pe Câmpul lui Horea, a ovaționat cu entuziast hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

citește si Proclamația regelui Ferdinand către ostași (10 noiembrie 1918)

Lasă un comentariu