INTERESANTA ZI DE 6 MARTIE

6 martie 1919Ungaria i-a act de hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris („Nota Vyx”) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

Prin Hotărârea Consiliului Militar Interaliat de la Paris, numită și „Nota Vyx (Vix)” înmânată efectiv guvernului Ungariei pe data de 19 martie 1919, de către Lt. col. Ferdinand Vyx,(Vix) șeful Misiunii Aliate de la Budapesta, s-a decis retragerea trupelor maghiare din Transilvania, pe linia de demarcație Satu Mare – Oradea – Arad, până la încheierea păcii.

Confruntat cu o situație controversată, Guvernului Károlyi. demisionează, declarând că „nu se află in poziția de a aplica hotărârea”.(Leonard V. Smith, „Sovereignty at the Paris Peace Conference of 1919”).

Pe 21 martie 1919, Károlyi il anunță oficial pe Vix de respingerea de către maghiari a noii frontiere, cât și despre demisia sa și formarea unui nou guvern de coaliție – între social-democrați și comuniștii bolșevici -, condus, de facto, de comunistul Béla Kun. La 26 martie 1919, delegația aliată părăsește Budapesta, lăsând în urmă primul guvern comunist din Europa.

Comunicatul de la Paris are ca rezultat final, odată cu instalarea noului guvern, și declararea Republicii Sovietice Maghiare (RSU). Forțele comuniste maghiare au atacat atât trupele cehoslovace, cât și trupele române de pe teritoriul Transilvaniei, în intenția de a face joncțiunea cu trupele sovietice care, la rândul lor au atacat Basarabia (Est-Moldova) și Ucraina.

În iulie 1919, armata română pornește ofensiva contra forțelor comuniste maghiare, trece granița și, pe 3 august 1919, ocupă Budapesta, doborând regimul sovietic Béla Kun. RSU, care a eșuat în obiectivele sale, este efectiv desființată pe 6 august 1919.

Soldați români din regimentul 27 infanterie în faţa Parlamentului din Budapesta, august 1919. O consecință a nerespectării pct. 1) mai sus menționat, de către Ungaria, care, in martie 1919, s-a aliat cu sovieticii comuniști și s-a declarat Republică Sovietică, in încercarea (eșuată) de cucerire a Transilvaniei.

Armata română s-a retras din Budapesta în octombrie 1919. În cursul staționării sale pe teritoriul Ungariei, a organizat o serie de puncte pentru distribuția alimentelor către populația maghiară înfometată.

6 martie 1945 – in Romania se instaurează guvernul dr. Petru Groza

6 martie 1953: – Gheorghi Malenkov urcă (pentru scurt timp) pe „tronul lui Stalin„, ca premier și Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. .

6 martie 1967Svetlana Allilueva, fiica lui Iosif Stalin, cere oficial azil politic la ambasada SUA din India.

6 martie 1989: – purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunță abolirea „Doctrinei Brejnev”, afirmând că viitorul fiecărei țări est-europene se află, de aici înainte, „în propriile ei mâini”.

6 martie 1897 – a intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și de sărbători.


Lasă un comentariu