Stenograma conversației dintre Mihail Gorbaciov, François Mitterrand și soțiile lor, 4 iulie 1989: Opinii despre perestroika

| VEZI SI ARHIVA STENOGRAME

Conversația dintre Mihail Gorbaciov, François Mitterrand și soțiile lor, 4 iulie 1989

În timpul unei secvențe din discuția de la Paris, liderul francez se alătură efectiv lui Margaret Thatcher și Helmut Kohl, ca membru informal al primului grup internațional de peer al lui Gorbaciov, al cărui sprijin devine o sursă crucială a stimei de sine și a sentimentului de securitate. În conversațiile reproduse aici - a se vedea și stenogramele conversațiilor din 5 si 6 iulie 1989 -, Gorbaciov discută despre aparenții săi parteneri din Organizația Tratatului de la Varșovia, cu un lider occidental, în termeni mult mai onești decât cel al limbajului uzual de la Kremlin si cel utilizat fata de „aliații” direcți. Comentariile ambilor lideri despre președintele Bush (6 iulie 1989) este poate și cel mai sincer. Interesant este faptul că notele lui Anatoly Chernyaev o arată pe Raisa Gorbaciov ca participant activ la aceste conversații.

[…] Gorbaciov: Îți mulțumesc pentru cuvintele tale amabile. De asemenea, mizăm pe succesul întâlnirii noastre. Îmi amintesc de vizita mea din 1985. De atunci s-au întâmplat atât de multe lucruri! Probabil ați observat cum s-au schimbat afirmațiile noastre față de 1985. În general, mă simt ca și când am trăit patru vieți din 1985 încoace.

Raisa Gorbaciov: Cred că o persoană ar trebui să fie întotdeauna cine este.

Mitterrand: Nu pot rezista să nu-mi amintesc cuvintele poetului [Walt] Whitman: „Fii cine ești!”

Gorbaciov: Dați-mi voie să va întreb: ce opinie aveți despre perestroika și de un individ contemporan cu perestroika, in contextul in care oamenii încearcă să devină mai buni, mai puri?

Mitterrand: Sunt convins că o persoană devine mai bună dacă reușește să rămână ea însăși. […]

Mitterrand: Cea mai dificilă problemă pentru dvs. sunt relațiile interetnice.

Gorbaciov: Aveți dreptate, este o problemă dificilă; dar vom avea abordările necesare.

Mitterrand: Dacă aș fi în locul dvs., aș fi probabil incapabil să găsesc soluția potrivită.

Gorbaciov: Ați putea, pentru că pur și simplu ar trebui să căutați o soluție pentru această problemă. În ceea ce ne privește, suntem pe punctul de a lua măsurile corecte. De aceea nu avem motive de pesimism.

Raisa Gorbaciov: În țara noastră toată lumea înțelege inevitabilitatea schimbării. Dar sunt unii care sunt speriați, care sunt confuzi. Și sunt și cei care împing în direcția greșită.

Gorbaciov: Dar asta este ceva normal, ca în orice revoluție.

Conversația a continuat în timpul plimbării în parcul Palatului Élysée.
Mihail Gorbaciov si François Mitterrand | 4 iulie 1989

Gorbaciov: Ar fi inadmisibil dacă, în perioada unor schimbări formative importante care sunt acum în desfășurare în țara noastră și în celelalte țări din Europa de Est, cineva ar încerca să intervină brutal in acest proces, sub pretextul tuturor acestor emoții.

Mitterrand: Franța (n.r. spre deosebire de SUA) înțelege foarte bine această problemă din punct de vedere ideologic și politic. Mă număr printre cei care doresc sincer ca perestroika sa fie un succes, în URSS.

[Sursa: Arhiva Fundației Gorbaciov, Fond 1. Opis 1. În dosarele Arhivei Securității Naționale.]

citește si STENOGRAME ISTORICE – conversația dintre Mihail Gorbaciov și François Mitterrand. 6 iulie 1989: „Un elefant in magazinul de porțelanuri

Lasă un comentariu