STENOGRAME ISTORICE – conversația dintre Mihail Gorbaciov și François Mitterrand. 6 iulie 1989: „Un elefant in magazinul de porțelanuri”

6 iulie 1989

În această conversație, Gorbaciov îi împărtășește lui Mitterrand îngrijorarea sa față de declarațiile lui George Bush în timpul vizitei sale recente la Varșovia, prilej cu care acesta cerea retragerea trupelor sovietice din Polonia. El avertizează împotriva unei situații similare celei căreia „cineva ar încerca să se comporte ca un elefant într-un magazin de porțelanuri” într-un moment atât de sensibil în Europa. Mitterrand promite să ridice aceste probleme la viitoarea întâlnire cu Bush. Gorbaciov îl informează, de asemenea, pe liderul francez că negocierile sale cu americanii privind reducerea cu 50% a armelor strategice nu vor afecta armele nucleare franceze și britanice.

Gorbaciov: Este bine că dvs. și cu mine discutăm acum acest subiect, în contextul actualelor schimbări profunde. Este foarte important acum, când responsabilitatea și gândirea pe scară largă sunt necesare.

Nu înclin să supra-dramatizez situația. Vă pot spune că vom continua să luăm inițiativa în conducerea relațiilor noastre cu Statele Unite. M-am gândit doar că este necesar să vă împărtășesc cele mai recente observații și gânduri despre modul în care Statele Unite privesc lumea și, mai mult, modul în care acționează. Să mergi în Polonia și să vorbești despre restaurarea granițelor din 1939 în Europa și să ceri retragerea trupelor sovietice – toate acestea mi se par foarte ciudate.

Mitterrand: (îl întreabă pe asistentul său, J. Musitelli, când anume a făcut Bush aceste declarații.) Sincer, sunt și eu surprins de asemenea declarații, care nu țin cont de experiența celor 45 de ani de dezvoltare postbelică. Nu cred că putem deschide o nouă eră în Europa dacă începem cu acest tip de propuneri. Nu pot decât să sper că aceasta a fost o concluzie, nu un preambul.

Gorbaciov: Este important, domnule președinte, să evităm o situație ca aceasta, în care, mai ales în aceste vremuri, marcate cu semne de mari schimbări și speranțe comune, cineva ar încerca să se comporte ca un elefant într-un magazin de porțelanuri.

Mitterrand: Voi avea o întâlnire cu Bush în viitorul apropiat și, bineînțeles, voi ridica problemele pe care le-am discutat aici. Promit că va fi o conversație de fond.

Gorbaciov: Aș dori să abordez si problema forțelor nucleare franceze și britanice. Înțelegem și luăm în considerare natura specifică a acestor arme. Aș dori să vă rog, domnule președinte, să vedeți că această situație nu afectează acțiunile franceze în contextul proceselor care se desfășoară acum în Europa, la Geneva. Am în vedere, de exemplu, negocierile sovieto-americane cu privire la reducerea cu 50% a armelor strategice ofensive. Despre asta aș vrea să vă întreb. Cu toate acestea, nu este o cerere mică.


[Sursa: Arhiva Fundației Gorbaciov, Fond 1. Opis 1. În dosarele Arhivei Securității Naționale]

citește si

Stenograma conversației dintre Mihail Gorbaciov, François Mitterrand și soțiile lor, 4 iulie 1989: Opinii despre perestroika

STENOGRAME ISTORICE – conversația dintre Mihail Gorbaciov și François Mitterrand. 5 iulie 1989

Discursul lui Mihail Gorbaciov către Consiliul Europei, la Strasbourg, 6 iulie 1989

STENOGRAME ISTORICE – conversația dintre Mihail Gorbaciov și François Mitterrand, 6 decembrie 1989

„EUROPA, UN CONDOMINIU RUSO-AMERICAN”

Lasă un comentariu