Memorandumul conversației cu Ambasadorul Republicii Socialiste Romania în URSS, Ion BUCUR, 21 decembrie 1989

| VEZI SI ARHIVA STENOGRAME

Din aceasta informare, reiese că însuși Ceaușescu consideră că Moscova se află în spatele problemelor din România; Ambasadorul României in URSS, Ion Bucur, îl atenționează, pe 21 decembrie, pe vice-ministrul de externe Aboimov despre anumite acuzații specifice dintr-un discurs al lui Ceaușescu, precum că protestele de la Timișoara au fost „presupus pregătite și organizate cu consimțământul unui stat-membru din Organizația Tratatului de la Varșovia” și că „interferența în treburile interne ale RSR [se presupune că se pregătește în Uniunea Sovietică”. Referirea la membrii OMC indică Ungaria, întrucât regiunea transilvană făcuse parte din Ungaria până în 1920, iar disidentul Tőkés, el însuși de origine maghiară, se pronunțase pentru drepturile minorității maghiare.

Memorandumul conversației cu Ambasadorul Republicii Socialiste Romania în URSS, Ion BUCUR

21 decembrie 1989

L-am primit pe I. Bucur la cererea lui.

Ambasadorul a povestit despre mesajul lui N. Ceaușescu difuzat la radio și la televiziune pe 20 decembrie (1989) și a predat textul complet.

Când am întrebat dacă evenimentele de la Timișoara au implicat victime umane și care este situația actuală în acea regiune, ambasadorul a răspuns că nu deține informații cu privire la această problemă. El s-a referit la faptul că nici mesajul lui N. Ceaușescu nu spune nimic despre acest scor.

I-am spus ambasadorului că în timpul întâlnirii lui N. Ceaușescu cu responsabilul de afaceri sovietic din RSR, din 20 decembrie, [primul] și-a exprimat surpriza că reprezentanții sovietici au făcut declarații cu privire la evenimentele de la Timișoara. În plus, în cadrul ședinței s-a afirmat [de către Ceaușescu] că partea română deține informații că acțiunea de la Timișoara ar fi fost pregătită și organizată cu acordul statelor membre ale Organizației Tratatului de la Varșovia. Mai mult, acțiunile împotriva României ar fi fost complotate în cadrul Organizației Tratatului de la Varșovia.

Potrivit informațiilor noastre, oficialii din București, în conversație cu ambasadorii statelor socialiste aliate, și-au exprimat punctul de vedere cu privire la un anumit tip de ingerință în treburile interne ale RSR care, se presupune, că sunt pregătite în Uniunea Sovietică.

Trebuie să declar, în numele părții noastre, că astfel de afirmații nu pot decât să ne deruteze; nu au fundament și nu corespund cu realitatea.

Răspunzând întrebării ambasadorului dacă cuvintele mele reflectă punctul de vedere oficial al guvernului sovietic, i-am spus că până acum nu am instrucțiuni pentru a face declarații în numele guvernului sovietic, dar cuvintele mele reflectă cu siguranță poziția noastră oficială, care este aceea că Uniunea Sovietică își construiește relațiile cu statele socialiste aliate pe baza egalității, a respectului reciproc și a neintervenției stricte în treburile interne. Având în vedere caracterul grav al declarațiilor oficialilor români, nu mă pot abține să sugerez ca ar trebui sa ne exprimăm atitudinea față de aceste declarații. […]


Un document din 20 decembrie 1989, o notă a ministrului de externe Shevardnadze către secretarul general Gorbaciov, raportează că Moscova se bazează pe serviciile telegrafice occidentale pentru știrile despre România.[mai mult]

vezi si Raportul conversației cu ambasadorul RFS Iugoslavia în URSS, Milan Veres, 22 decembrie 1989


Lasă un comentariu