Nota din 20 decembrie 1989, către M. Gorbaciov

Documentul de mai jos, o notă a ministrului de externe Shevardnadze către secretarul general Gorbaciov, raportează că Moscova se bazează pe serviciile telegrafice occidentale pentru știrile despre România, începând cu 20 decembrie 1989. Aceasta este ziua în care armata română își încetează atacurile asupra manifestațiilor de masă de la Timișoara, pe care protestatarii îl proclamă oraș eliberat; are loc, de asemenea, la cinci zile după ce primele proteste au încercat să-l protejeze pastorul disident László Tőkés și la trei zile după ce Securitatea (cu armata) a început să tragă. Această notă sugerează că KGB oferă puține informații relevante conducerii superioare de la Moscova și, spre deosebire de anumite suspiciuni ulterioare, probabil că nu conspiră pentru a-l răsturna pe Ceaușescu. (Guvernul Elțin, care a lansat acest document, ar fi desecretizat cu siguranță orice derogare materială a lui Gorbaciov și a promisiunilor sale de neintervenție.)

În ceea ce privește evenimentele din România din ultimele zile, încă nu putem judeca decât pe baza informațiilor de la agențiile de știri, în primul rând ale celor occidentale. Aceste informații sunt adesea contradictorii și nu ne permit să construim o imagine adevărată.

Încercările noastre de a obține versiunea oficială de la București nu au produs rezultate. Astăzi, 20 decembrie, ambasadorul României va fi invitat în MAE URSS pentru a obține informații de la acesta cu privire la această problemă.

Până când nu avem informații complete și obiective, nu ar trebui, în opinia noastră, să ne grăbim să emitem o declarație din partea Congresului Deputaților Poporului din URSS. În cel mai bun caz, nu am putea face mai mult decât să instruim Comisia pentru afaceri externe [a Sovietului Suprem al Congresului] să pregătească un proiect de propunere cu privire la posibila noastră reacție, având în vedere toate circumstanțele.

E. Shevardnadze

20 decembrie 1989


După cum se raportează într-un alt doilea document, din 21 decembrie 1989, in memorandumul întâlnirii dintre ambasadorul României in URSS, Ion Bucur, si vice-ministrul de externe Aboimov, însuși Ceaușescu consideră că Moscova se află în spatele problemelor de la Timisoara. 
Bucur informează despre anumite acuzații lansate intr-un discurs al lui Ceaușescu, care considera că protestele de la Timișoara au fost „presupus pregătite și organizate cu consimțământul unui stat-membru din Organizația Tratatului de la Varșovia” și că „interferența în treburile interne ale RSR [se presupune că] se pregătește în Uniunea Sovietică ”.[mai mult]

vezi si

Lasă un comentariu