Concluziile reunii Comitetului prezidențial de evaluare: „situația afgană să nu fie abordată în acest moment în cadrul ONU”, 27 decembrie 1979

Rezumatul concluziilor unei reuniuni a Comitetului prezidențial de evaluare [1]

Washington, 27 decembrie 1979, orele 16:30-18:00.

SUBIECT: Asia de sud-vest

PARTICIPANȚI

STAT
Secretarul Cyrus Vance
Secretarul adjunct Warren Christopher
Dl David Newsom, Subsecretar pentru afaceri politice
Dl Harold Saunders, Secretar adjunct pentru afaceri din Orientul Apropiat și Asia de Sud

OSD
Secretarul Harold Brown
Secretarul adjunct W. Graham Claytor, Jr.

JCS (Joint Chiefs of Staff)
Amiralul Thomas Hayward
Generalul-locotenent John Pustay

DCI (Director of Central Intelligence)
Amiralul Stansfield Turner
Director adjunct Frank Carlucci

CASA ALBĂ
Dr. Zbigniew Brzezinski, Asistent al Președintelui pentru Afaceri de Securitate Națională
Dl David Aaron, adjunctul asistentului președintelui pentru afaceri de securitate națională

NSC (National Security Council)
Dl Thomas Thornton, membru al personalului
Dl Marshall Brement, membru al personalului

REZUMAT AL CONCLUZIILOR

PRC (Policy Review Committee) s-a reunit pentru a discuta situația din Asia de Sud, în special în lumina evenimentelor recente din Afganistan. Amiralul Turner a informat cu privire la evoluția rapidă a situației de la Kabul, menționând că prezența militară sovietică în această țară a fost de aproximativ 10 000 de militari. (S)

[Se omite aici discuția legată de India și Pakistan].

În ceea ce privește Afganistanul:

-PRC a fost informată de CIA cu privire la anumite programe de acțiune sub acoperire și a discutat despre acestea. Acțiunea oficială a fost amânată până la o reuniune ulterioară a SCC. (S)

-Dr. Brzezinski a remarcat faptul că OMB a creat dificultăți în implementarea unui program de radiodifuziune mai agresiv pentru a acoperi situația afgană și alte situații conexe. Vicepreședintele a solicitat informații suplimentare pentru a putea discuta cu OMB. S-a remarcat, de asemenea, că un comentariu recent făcut în cursul unei reuniuni a PRC, referitor la necesitatea de a nu lua inițiative de propagandă care ar putea determina probleme pentru ratificarea SALT (Strategic Arms Limitation Talks), nu constituie o îndrumare pentru agențiile operative. (S)

-Secretarul Vance a cerut insistent ca situația afgană să nu fie abordată în acest moment în cadrul ONU, pentru a nu distrage atenția de la eforturile noastre de eliberare a ostaticilor din Iran. A existat un sprijin general. (S)

S-a convenit să fie explorată posibilitatea unui dialog cu Irakul, bazat pe factori de securitate, pentru a evita sterilitatea discuțiilor politice. S-a luat act de faptul că un emisar american a fost deja programat să viziteze Irakul. (S)

Reuniunea s-a încheiat cu o discuție privind modul în care ar trebui să tratăm cu sovieticii în ceea ce privește Afganistanul. A existat o îngrijorare generalizată că sovieticii ar putea să nu aprecieze impactul pe care acțiunile lor în Afganistan, Cambodgia și, probabil, Angola, îl au asupra opiniei americane. Un nou demers al ambasadorului Watson a fost autorizat pe baza revizuirilor făcute în proiectul de instrucțiuni prezentat de către Departamentul de Stat.[2] Dincolo de aceasta, însă, s-a considerat că sovieticii trebuiau tratați cu mai multă fermitate. Vicepreședintele a sugerat că liderul majorității, Byrd, ar putea fi rugat să citească actul de revoltă în fața însărcinatului sovietic; s-a discutat, de asemenea, posibilitatea unui mesaj prin linie telefonică directă către Brejnev.[3] Nu s-a luat nicio decizie, în așteptarea rezultatului reuniunii NSC din 28 decembrie. (S) [4]

Secretarul Brown va include toate aceste subiecte în discuțiile sale cu chinezii. [5] În urma călătoriei sale, se va anunța că problemele de securitate din Asia de Sud-Vest au fost discutate între cele două părți. (S)

Secretarul Vance a subliniat pericolul oricăror scurgeri de informații de la această reuniune și a declarat că nu trebuie să se facă nici o informare de fond fără autorizarea la cel mai înalt nivel. (S)

citește si DE CE A INVADAT URSS AFGANISTANUL, IN 1979


[1]Sursa: Carter Library, National Security Affairs, National Security Affairs, Staff Material, North/South, Thornton, Country File, Box 102, Policy Review Committee (PRC): Afganistan, Iran, Pakistan și vecinii lor, 12/27/79: 11/79-1/80. Secret. Întâlnirea a avut loc în Sala de Situații a Casei Albe. Vezi aici procesul-verbal al reuniunii din 27 decembrie 1979.

[2]Pentru primul demers al lui Watson, a se vedea telegrama 28030. din 27 decembrie 1979. Potrivit arhivei, nu s-a găsit nicio înregistrare a celui de-al doilea.

[3]Nu s-a găsit nicio înregistrare a unei discuții între Byrd și însărcinatul sovietic. Vezi aici mesajul de la Carter către Brejnev, din 28 decembrie 1979.

[4]A se vedea documentul 107

[5]A se vedea Stenograma întâlnirii între secretarul apărării Harold Brown și viceprim-ministrul Republicii Populare Chineze, Geng Biao, din 7 ianuarie 1980 și documentul 150

Lasă un comentariu