DECRET nr. 306 din 9 octombrie 1981.


Publicat în BULETINUL OFICIAL nr. 77 din 9 octombrie 1981

EMITENT: CONSILIUL DE STAT

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:

Articolul 1
Constituie infracțiune de specula şi se pedepsește potrivit prevederilor Codului penal cu închisoare de la 6 luni la 5 ani cumpărarea de la unitățile comerciale de stat şi cooperatiste, în scop de stocare, în cantități care depășesc nevoile consumului familial pe o perioadă de o luna, de ulei, zahăr, făina, mălai, orez, cafea, precum şi de alte produse alimentare a căror stocare afectează interesele celorlalți cumpărători și buna aprovizionare a populației.
Dispozițiile alineatului precedent nu se aplică în cazul cumpărării de legume, cartofi sau fructe în scopul aprovizionării obișnuite pentru perioada de iarna.
Cu pedeapsa prevăzută în alin. 1 se sancționează şi cumpărarea de pîine şi alte produse făinoase pentru a fi folosite la furajarea animalelor.

Articolul 2
Persoanele care dețin stocuri de produse alimentare din cele prevăzute la art. 1, sînt obligate ca, în termen de 3 zile de la data prezentului decret, sa restituie unităţilor comerciale cantitățile de produse ce depășesc nevoile de consum familial pe o luna, urmînd a primi contravaloarea lor la preturile legale de cumpărare.
Nepredarea cantităților suplimentare de produse alimentare în termen de 3 zile constituie infracțiune şi se sancționează cu pedeapsa prevăzută la art. 1.

Articolul 3
Consiliile populare sînt obligate sa ia măsuri ca unităţile comerciale şi cooperatiste sa vinda zahăr şi ulei numai cetăţenilor care au domiciliul sau care sînt încadraţi în munca la unităţi din localitatea respectiva.
În localităţile mari, consiliile populare pot stabili magazine pentru aprovizionarea cu zahăr şi ulei a populaţiei din zona acestora, în scopul unei desfaceri ritmice, evitării aglomerărilor și deplasării cetățenilor.

Articolul 4
Personalul unităţilor comerciale este obligat sa vinda cumpărătorilor produsele alimentare prevăzute la art. 1 numai în cantitățile şi condițiile stabilite de consiliile populare.
Nerespectarea prevederilor alin. 1 constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Articolul 5
Constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, dacă legea nu prevede o pedeapsă mai mare, sustragerile sub orice formă din avutul obștesc de produse agricole, de pe cimp, din mijloacele de transport, din locurile de depozitare ori de desfacere.
Constituie, de asemenea, infracțiune şi se pedepsește potrivit prevederilor Codului penal distrugerea sau degradarea, în orice condiţii, cu intenţie ori din culpa, în paguba avutului obştesc, de produse agricole din locurile prevăzute la alin. 1.
Faptele prevăzute în prezentul articol sînt, în toate cazurile, de competenţa instanţelor judecătorești.

Articolul 6
Produsele alimentare care fac obiectul infracţiunilor prevăzute la art. 1, 2 şi 4 se confisca, potrivit prevederilor Codului penal.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele Republicii
Socialiste România



Aprovizionarea cu alimente in #epocadeaur

NIVELUL DE TRAI AL POPULAȚIEI, EPOCA DE AUR

Un gând despre „DECRET nr. 306 din 9 octombrie 1981.

  1. Pingback: ISTORIA COMUNISMULUI IN DATE | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu