Războiul din Ucraina – 31 mai 2022, ZIUA 97

| VEZI SI ISTORIA IN DATE

< | >

Marţi, 31 mai 2022 | RĂZBOIUL DIN UCRAINA – ZIUA 97

Kievul spune că nu are nicio intenție să atace Rusia cu armament de fabricație americană | Biden a declarat că Statele Unite furnizează Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate” | SUA vor trimite Ucrainei sisteme de rachete HIMARS | Premierului Poloniei și-ar dori ca Vladimir Putin să „înlăturat cu totul” de la Kremlin | UE a convenit asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni | Ministrul german al economiei spune că „Europa trebuie să se reinventeze” | Regiunea Herson va deveni parte a Federației Ruse în viitorul apropiat, spune presa rusă | Parlamentul ucrainean îl demite pe avocatul pentru drepturile omului |


Kievul nu are nicio intenție să atace Rusia cu armament de fabricație americană, spune Zelenski

Marţi, 31 mai 2022

Într-un interviu acordat postului de televiziune american Newsmax TV, Zelenski spune că Kievul nu are nicio intenție de a folosi sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și lansare multiplă de fabricație americană pentru a ataca teritoriul rusesc.

^


Biden afirmă că Statele Unite furnizează Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate”

Marţi, 31 mai 2022

(CNN) – Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite furnizează Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate”, în contextul în care războiul cu Rusia continuă.

Într-un articol de opinie publicat în New York Times, Biden a declarat că obiectivul SUA în Ucraina este „să vadă o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă, cu mijloacele necesare pentru a descuraja și a se apăra împotriva unei noi agresiuni”.

El a spus că noul transport de arme le va „permite să lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Biden a încercat să precizeze clar care sunt obiectivele SUA în Ucraina și a avut grijă să menționeze că SUA nu caută să angajeze direct Rusia.

„Noi nu căutăm un război între NATO și Rusia. Oricât de mult aș fi în dezacord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt un scandal, Statele Unite nu vor încerca să obțină înlăturarea sa de la Moscova”, a precizat Biden, la aproximativ două luni după ce a declarat la Varșovia că Putin „nu poate rămâne la putere”.

„Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi implicați direct în acest conflict, nici prin trimiterea de trupe americane pentru a lupta în Ucraina, nici prin atacarea forțelor rusești”.

El a continuat spunând că SUA „nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu dorim să prelungim războiul doar pentru a provoca durere Rusiei”.

Biden a declarat că oficialii americani „nu văd în prezent niciun indiciu că Rusia are intenția de a folosi arme nucleare în Ucraina, deși retorica ocazională a Rusiei de a agita sabia nucleară este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă”.

„Permiteți-mi să fiu clar: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict, la orice scară, ar fi complet inacceptabilă pentru noi, precum și pentru restul lumii și ar atrage consecințe grave”, a scris Biden, într-un articol de opinie publicat de NYT.

^


SUA vor trimite Ucrainei sisteme de rachete HIMARS

Marţi, 31 mai 2022


(CNN) – În urma articolului de opinie al lui Biden, oficiali de rang înalt ai administrației americane au confirmat că SUA vor trimite Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, ca parte a celui de-al 11-lea pachet de asistență pentru securitate al țării.

Oficialii au declarat că HIMARS vor fi echipate cu muniții care vor permite Ucrainei să lanseze rachete la aproximativ 80 km (49 de mile), mai puțin decât raza maximă de acțiune a sistemelor, dar mult mai mare decât tot ceea ce a fost trimis Ucrainei până în prezent.

Noul pachet de asistență pentru securitate, care va fi anunțat oficial miercuri, va include, de asemenea, radare de supraveghere aeriană, arme antitanc Javelin suplimentare, arme antiblindate, rachete de artilerie, elicoptere, vehicule tactice și piese de schimb pentru a-i ajuta pe ucraineni să continue întreținerea echipamentelor, au declarat oficialii.

Oficialii americani au dezbătut timp de săptămâni întregi dacă să trimită Ucrainei sistemele avansate de rachete, deoarece acestea pot lovi mult mai departe decât orice arme pe care le au deja. Raza lungă de acțiune a armelor, capabile din punct de vedere tehnic să lovească în teritoriul rusesc, a generat îngrijorarea că Rusia ar putea considera transporturile ca fiind provocatoare.

Oficialii au declarat marți că SUA „nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale” și „nu caută să prelungească războiul”.

De asemenea, aceștia au declarat că au primit asigurări din partea Ucrainei că nu vor folosi sistemele pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei. Dar au subliniat că, pe măsură ce conflictul evoluează, SUA „vor continua să își adapteze” asistența la nevoile cele mai urgente ale Ucrainei.

Oficialii au mai spus că noile sisteme de rachete vor contribui la plasarea Ucrainei „în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor” cu Rusia și au reiterat că SUA „nu vor exercita presiuni asupra guvernului ucrainean, în public sau în privat, pentru a face concesii teritoriale”.

^


SUA va oferi Ucrainei doar arme defensive pentru a lupta împotriva Rusiei

Marţi, 31 mai 2022

(CNN) – Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că administrația președintelui american Joe Biden a fost „clară încă din prima zi” că va oferi Ucrainei doar arme defensive pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Nu oferim nicio armă care să le permită ucrainenilor să atace Rusia din interiorul Ucrainei. Și președintele Biden a fost foarte clar în acest sens, că nu suntem, nu vom deveni parte la război, dar vom sprijini eforturile Ucrainei de a-și apăra propria suveranitate și integritate teritorială”, a spus ea la o știre. briefing la ONU.

Biden a spus luni că SUA „nu vor trimite nimic care să poată trage în Rusia”, în timp ce ucrainenii au cerut în mod repetat partenerilor internaționali să le trimită sisteme cu lansare multiplă de rachete (MLRS) pentru a lupta împotriva războiului.

CNN a raportat săptămâna trecută că administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă, spun mai mulți oficiali. 

^


SUA, preocupate de măsurile Rusiei pentru a instituționaliza controlul asupra regiunii Herson din Ucraina

Marţi, 31 mai 2022

(CNN) – SUA sunt preocupate de măsurile pe care Rusia le ia pentru a încerca să instituționalizeze controlul asupra regiunii Herson din Ucraina.

Statele Unite rămân „îngrijorate de măsurile pe care Rusia le ia pentru a încerca să instituționalizeze controlul asupra teritoriului ucrainean suveran, în special în regiunea ucraineană Herson”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În cadrul unui briefing, Price a declarat că „Kremlinul i-a în calcul, probabil, câteva abordări, începând cu recunoașterea unei așa-numite Republici Populare, așa cum a făcut Rusia cu forța în Donețk și Lugansk, și până la o tentativă de anexare, așa cum a făcut Rusia în Crimeea”.

„Este o parte previzibilă a cărții de joc a Rusiei, motiv pentru care continuăm să tragem un semnal de alarmă acum, în special după decretul unilateral al președintelui rus Putin care ar accelera eliberarea de pașapoarte rusești cetățenilor ucraineni. Rusia a folosit tactici similare în Donețk și Lugansk în 2019”, a spus el.

„Este aproape sigur că Rusia nu reușește să obțină legitimitatea guvernelor proxy din teritoriile recent confiscate în Ucraina, deoarece protestele persistă, iar locuitorii refuză să coopereze”, a adăugat Price.

„Obiectivele inițiale ale Rusiei de a controla mari porțiuni din Ucraina au fost nimic mai puțin decât un eșec total. Kremlinul consideră probabil că deținerea cu forța a Hersonului ar oferi Rusiei o punte terestră către Crimeea, precum și obținerea unui fel de așa-zisă victorie și încercarea de a justifica Rusia – în fața publicului intern al Rusiei – [de] miile de vieți pe care războiul ales de Putin le-a distrus.”

Price a mai precizat ca SUA vor continua să scoată „în evidență proiectele teritoriale ale Rusiei în Ucraina, precum și agresiunea sa continuă” şi îi vor trage „la răspundere pe cei care o facilitează, inclusiv prin măsuri economice punitive suplimentare.”

^


Premierului Poloniei și-ar dori ca Vladimir Putin să „înlăturat cu totul” de la Kremlin

Marţi, 31 mai 2022


(DPA) Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a afirmat că i-ar plăcea să-l vadă pe preşedintele rus Vladimir Putin „înlăturat cu totul” de la Kremlin. El a mai precizat că situația în care Ucraina va rămâne un stat suveran va fi o victorie pentru întreaga lume.

„Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub amenințare şi șantajați de Putin”, a spus Mateusz Morawiecki.

Morawiecki a făcut aceste declarații pentru Sky News, în timp ce participa la un summit al UE la Bruxelles, în cadrul căruia liderii blocului au convenit luni seară o a șasea tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra țițeiului și produselor petroliere, cu excepția petrolului livrat prin conducte.

Premierul Poloniei a adăugat, în acest context, că „am vrea să-l vedem (pe Vladimir Putin) înlăturat total din cursă”, precizând că Putin reprezintă „o putere brutală”.

„Bineînțeles, ne-am dori (ca Vladimir Putin – n.red.) să fie înlăturat total de la putere, dar el reprezintă o putere brutală, iar Rusia este o superputere și dacă, la sfârșit, Ucraina supraviețuiește ca stat suveran, acesta fiind singurul nostru obiectiv și de aceea o sprijinim prin tot felul de mijloace, atunci aceasta va fi victoria noastră”.

Preşedintele SUA a fost „admonestat” explicit în luna martie a.c. de preşedintele Franței, Emmanuel Macron, după ce Joe Biden a făcut o declarație asemănătoare cu cea a premierului polonez, afirmând, într-un discurs susţinut în fața oficialilor polonezi adunați la Castelul Regal din Varșovia, pentru numele lui Dumnezeu, acest om (Vladimir Putin n.r.) nu poate rămâne la putere”.

Macron avertizase, la acea data că, prin asemenea declarații fățișe, Biden escaladează conflictul, punând în pericol negocierile privind un eventual armistițiu între Rusia și Ucraina.

La 24 februarie, Rusia a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

^


UE a convenit asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni

Marţi, 31 mai 2022

Potrivit unui comunicat oficial, liderii UE au condamnat cu hotărâre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și au convenit asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni

Pachetul va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre. Va fi introdusă o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conductă.


Guvernul maghiar a obținut luni o concesie majoră de la Uniunea Europeană


Liderii au cerut Consiliului Uniunii Europene să finalizeze și să adopte fără întârziere noile sancțiuni.

În timpul summitului, liderii au discutat, de asemenea, despre siguranța civililor, urmărirea penală a crimelor de război, sprijinul UE pentru Ucraina – inclusiv sprijin umanitar, financiar, militar și politic – și sprijinul UE pentru țările vecine. 

Aceștia au subliniat, de asemenea, importanța implementării hotărâte a busolei strategice și a creșterii capacității de securitate și apărare a UE.



Consiliul European a abordat, de asemenea, provocările legate de securitatea alimentară rezultate din războiul rusesc și a solicitat accelerarea lucrărilor pe căile de solidaritate pentru a facilita exporturile de alimente din Ucraina.

Liderii au analizat progresele înregistrate în ceea ce privește consolidarea independenței energetice a UE și au convenit asupra acțiunilor pentru asigurarea în continuare a aprovizionării cu energie.

^


SUA „aplaudă” anunțul Uniunii Europene privind propunerea de interzicere a petrolului rusesc

Marţi, 31 mai 2022

„Aplaudăm măsurile luate de aliații și partenerii noștri europeni pentru a-și reduce dependența de petrolul și gazele naturale rusești prin diversificarea surselor de energie și reducerea consumului, în conformitate cu obiectivele noastre comune privind clima”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

^


Zelenski salută noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, dar consideră amânarea acestora ca fiind „inacceptabilă”  

Marţi, 31 mai 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei, dar a criticat blocul pentru intervalul de peste 50 de zile dintre runda a cincea și a șasea de sancțiuni.   

„Au trecut mai bine de 50 de zile de la cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, acest lucru este inacceptabil pentru noi”, a spus Zelenski, în timp ce s-a adresat marți la Kiev, la o nouă conferință comună, alături de premierul slovac Zuzana Caputova.  

UE a fost de acord să interzică 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului, au declarat luni liderii Consiliului European.

Petrolul rusesc livrat de cisterne va fi interzis, în timp ce se va face o scutire pentru segmentul sudic al conductei Drujba, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, într-o conferință de presă.

Segmentul de nord al conductei Drujba („Prietenia”), face conexiunea între Polonia și Germania, a fost de acord cu embargoul. Partea de sud, care merge spre Ungaria, Slovacia și Republica Cehă va rămâne însă funcțională.

Von der Leyen a spus că se va face o scutire pentru segmentul sudic, care reprezintă 10% din importurile de petrol rusesc.

^


Croația va crește capacitatea conductei petroliere adriatice pentru a furniza petrol Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe

Marţi, 31 mai 2022

(Reuters) – Croaţia a promis că va crește capacitatea conductei petroliere adriatice pentru a furniza petrol Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe în cazul perturbării livrărilor de petrol din Rusia prin oleoductul Drujba care traversează Ucraina, a declarat marţi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

Un oficial ucrainean a sugerat recent că „ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta Drujba, o amenințare voalată cu un sabotaj asupra acestui oleoduct ca represalii împotriva Ungariei, care a condiționat acceptarea embargoului UE asupra importurilor de petrol din Rusia de exceptarea respectivei conducte de la aplicarea acestor sancțiuni.

^


Ministrul german al economiei spune că „Europa trebuie să se reinventeze”

Marţi, 31 mai 2022

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat marți că „puterea și determinarea Europei au avut de suferit cu siguranță” în timpul „certurilor” dintre statele membre ale Uniunii Europene cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei convenite luni de bloc.  

„Este un compromis și poate că trăim într-o perioadă în care prea multe compromisuri nu numai că nu numai că nu, ci distrug claritatea în cele din urmă. Cu siguranță nu sunt mulțumit de asta”, a spus Habeck în timpul unei conferințe de presă la Berlin. 

Habeck l-a acuzat pe liderul maghiar Viktor Orban că și-a urmărit „nemilos” „propriile interese” în timpul negocierilor pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Moscovei.  

Ministrul a spus că există o confuzie între o perspectivă pe termen scurt a propriei țări și o respectare pe termen lung a principiilor care pot fi îmbrățișate doar la nivel global.  

„Sunt iritat și acesta este modul politicos de a spune – cum Viktor Orban poate interveni atât de profund încât să joci poker fără milă pentru propriile interese”, a spus Habeck.   

Marele obiectiv al acestei perioade pentru Europa este realizarea unității ca regiune economică, a subliniat ministrul. 

 „Europa trebuie să se reinventeze”, a spus el. 

^


Germania vrea să devină independentă de importurile de petrol rusesc

Marţi, 31 mai 2022

Decizia UE privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni va afecta dezvoltarea economică și prosperitatea Rusiei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă marți, după o reuniune extraordinară a Consiliului European.

„Sancțiunile au un obiectiv clar, de a determina Rusia să pună capăt acestui război și să-și retragă trupele și să ajungă la un acord cu Ucraina privind o pace rezonabilă și echitabilă”, a spus Scholz la Bruxelles.

Aproximativ 90% din importurile de petrol în Europa sunt acoperite de embargo. O excepție pentru petrolul din conducte livrat către unele țări din Europa a permis un acord comun, a explicat Scholz. „Acest lucru a fost important pentru că măsurile tranzitorii pe care aceste țări trebuie să le ia nu au putut fi finalizate atât de repede”, a spus el. 

Germania îşi menține obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului, a anunţat marţi cancelarul Olaf Scholz.

El a precizat că opțiunile privind modul în care va fi gestionată rafinăria Schwedt încă urmează să fie stabilite.

Germania și Polonia își continuă eforturile de a deveni independente de petrolul rusesc până la sfârșitul anului, a spus cancelarul german.

Un embargo pe gaz la nivel european nu este încă la îndemână, deoarece multe țări vor rămâne dependente de gazul rusesc mult mai mult decât Germania, a spus Scholz. 

„Germania devine rapid independentă de importurile de gaze prin construirea infrastructurii care să permită importurile de gaze din alte țări cu nave”. 

„Unele investiții se vor face foarte repede, așa că sperăm că vor exista deja schimbări semnificative la începutul anului, dar unele lucruri vor dura mai mult. Dar un lucru este destul de clar din punctul meu de vedere: multe țări vor avea nevoie de mai mult decât Germania.” 

Cancelarul german a învinuit Rusia pentru criza alimentară care se profilează.  „Responsabilitatea revine în mod clar Rusiei și președintelui său”, a spus Scholz. 

Germania lucrează la un schimb de arme cu Grecia, a mai anunțat Scholz, astfel încât țara să își poată trimite tancurile din fostul tratat de la Varșovia în Ucraina, care vor fi înlocuite cu vehiculele de luptă ale infanteriei germane.

^


Danemarca confirmă că Gazprom va opri livrările de gaz începând cu 1 iunie

Marţi, 31 mai 2022

(CNN) – Firma daneză de energie Ørsted a confirmat că gigantul energetic de stat rus Gazprom va opri livrările de gaz începând cu 1 iunie, după ce Ørsted a refuzat să plătească gazul în ruble. 

„La Ørsted, suntem fermi în refuzul nostru de a plăti în ruble și ne-am pregătit pentru acest scenariu, așa că ne așteptăm în continuare să putem furniza gaz clienților noștri”, a declarat Mads Nipper, președintele grupului și CEO al companiei. Firma daneză.

Ørsted a avertizat luni că ar putea fi întreruptă, adăugând că pregătirile pentru a minimiza riscul pentru aprovizionarea mai largi includ umplerea depozitelor de gaze din Germania și Danemarca.

„Din moment ce nu există o conductă de gaze care să meargă direct din Rusia în Danemarca, Rusia nu va putea întrerupe direct aprovizionarea cu gaze către Danemarca și, astfel, pentru Danemarca va fi încă posibil să obțină gaz. Totuşi, aceasta înseamnă că gazul pentru Danemarca trebuie, într-o măsură mai mare, să fie achiziționat pe piața europeană a gazelor. Ne așteptăm ca acest lucru să fie posibil”, a informat compania.

Finlanda, Polonia și Bulgaria au fost deja întrerupte de aprovizionarea cu gaze rusești după ce au refuzat să plătească în ruble. 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în martie că națiunile „neprietenoase” ar trebui să plătească ruble, mai degrabă decât euro sau dolari, aşa cum era prevăzut în contracte. 

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a anunţat luni că va întrerupe furnizarea de gaze naturale companiei olandeze de comercializare a gazelor naturale GasTerra începând de marți, 31 mai.

Totodată, luni, compania daneză de energie Ørsted și firma olandeză de comercializare a gazelor naturale GasTerra au avertizat că Rusia ar putea închide robinetele de îndată marți, deoarece au refuzat să facă plăți în ruble – la doar câteva săptămâni după ce Moscova a făcut același lucru cu Polonia, Bulgaria și Finlanda .

Până acum, Gazprom nu a comunicat nimic oficial despre reducerea aprovizionării cu gaz către Ørsted din Danemarca.   

Aproximativ 4% din consumul total de energie al Danemarcei provine din gazul rusesc, potrivit think tank-ului european Bruegel.

^


Macron spune că nu nimic poate fi exclus în legătură cu o posibilă următoare rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Marţi, 31 mai 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că nu nimic poate fi exclus în legătură cu o posibilă următoare rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Cred că nu ar trebui să excludem nimic în următoarele săptămâni. Totul depinde de evoluția situației de pe teren”, a declarat Macron reporterilor după un summit special al Uniunii Europene la Bruxelles. 

Remarcile sale au venit după ce liderii UE au convenit luni să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei – „[…] un pachet foarte puternic despre care, acum câteva săptămâni, nimeni nu credea că este posibil”, a spus Macron.   

„Este o măsură […] care va penaliza economia rusă pe termen scurt”, a continuat liderul francez, adăugând că „ceea ce trebuie să vedem în spatele ei, este o restructurare a economiilor noastre”. 

^


Apetitul Indiei pentru petrol rusesc ieftin crește

Marţi, 31 mai 2022

(CNN) – Apetitul Indiei pentru petrol rusesc ieftin crește, în timp ce Occidentul  continuă să lovească Moscova cu  sancțiuni fără precedent 

Fluxurile de țiței rusești către India sunt de așteptat să atingă 3,36 milioane de tone metrice în luna mai, potrivit estimărilor furnizorului de date de pe piața financiară Refinitiv. 

Asta înseamnă aproape nouă ori mai mult decât media lunară din 2021 de 382.500 de tone metrice.

În total, de când a început războiul din Ucraina, India a primit 4,8 milioane de tone metrice de petrol rusesc la preț redus, a adăugat Refinitiv. 

Petrolul din Ural din Rusia se tranzacționează în prezent la aproximativ 95 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul Brent de referință global este peste 119 de dolari pe baril.

O parte din motivul disparității de preț este dată de decizia Occidentului de a evitat petrolul rusesc. 

Luni, UE a fost de acord să interzică 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului. Europa este cel mai mare cumpărător de energie rusească.

Rusia este al doilea mare exportator de țiței din lume, iar anul trecut a reprezentat aproximativ 27% din importurile de petrol ale UE.

Statele Unite, Canada, Regatul Unit și Australia au interzis deja  importurile.

Embargoul de la un importator uriaș precum Europa ar pune presiune asupra economiei ruse, dar Moscova a găsit alți cumpărători în Asia.

India, care importă 80% din petrolul său, cumpără de regulă numai 2% până la 3%  din Rusia. Dar, în condițiile în care prețurile petrolului au crescut în acest an, guvernul și-a crescut constant aportul de la Moscova, profitând de mari reduceri.

Potrivit Refinitiv, fluxurile de țiței din Rusia către India au crescut la 1,01 milioane de tone metrice în aprilie, de la 430.000 de tone metrice în martie.

La începutul lunii mai, India a minimizat creșterea importurilor, ministerul Petrolului și Gazelor Naturale declarând că țara importă petrol din întreaga lume, inclusiv un volum semnificativ din Statele Unite.

„În ciuda încercărilor de a prezenta altfel lucrurile, achizițiile de energie din Rusia rămân minuscule, în comparație cu consumul total al Indiei”, a spus ministerul, într-un comunicat. „Tranzacțiile legitime cu energie ale Indiei nu pot fi politizate”, a adăugat acesta.

India s-a abținut să adopte o poziție dură împotriva Moscovei în legătură cu războiul din Ucraina. Rusia și India au o istorie lungă  de relații de prietenie, care se întinde până în epoca sovietică, când URSS a ajutat India să câștige războiul din 1971 cu Pakistanul.

India nu este singurul gigant asiatic care cumpără petrol rusesc. China, cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din punct de vedere istoric, este de așteptat să adopte probabil; aceeași cale, notează CNN.

^


Ucraina se află într-o stare de „șoc al prețului” combustibilului, afirmă președintele Asociației Ucrainene pentru Petrol și Gaze

Marţi, 31 mai 2022

Ucraina se află într-o stare de „șoc al prețului” combustibilului și acum este „complet dependentă” de importurile de combustibil, după ce luna trecută cea mai mare rafinărie de petrol a țării din Kremenciuk a fost distrusă de rachete rusești, a declarat Andrii Zakrevskyi, președintele Asociației Ucrainene pentru Petrol și Gaze. la un briefing de presă care aa vut loc marți.

„Acum suntem complet dependenți de importurile de combustibil. Lanțurile de aprovizionare feroviare au fost, de asemenea, sub presiune. Sunt cozi la granițe, iar dacă adăugați 3.000 de camioane cu combustibil, sarcina pe rutele logistice va crește”, a spus Zakrevskyi.

El a adăugat că războiul a redus consumul național cu 30-40%, dar încă îi lipsesc patru până la cinci milioane de tone de combustibil pe an. El a spus că înainte de război, 75% din tot combustibilul provenea din Belarus. 

„Acum suntem într-o situație de șoc al prețurilor. Pentru a îmbunătăți cu adevărat situația cu deficitul de combustibil, trebuie să desfășurăm complexe mobile de rafinare a petrolului în regiunile Lviv, Ivano-Frankivsk și Zakarpattia. Trebuie să creștem producția de petrol”, a spus Zakrevskyi.

Zakrevskyi a mai spus că țara sa trebuie să „construiască conducte din porturile Mării Baltice până în Ucraina”, dar „există multe dificultăți”.

^


Ucraina lucrează împreună cu ONU, pentru o rută comercială sigură în vederea exporturilor de alimente

Marţi, 31 mai 2022

Ucraina lucrează la o operațiune internațională condusă de Națiunile Unite împreună cu partenerii navali pentru a asigura o rută comercială sigură pentru exporturile de alimente, a scris, pe Twitter, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Ministrul de externe a acuzat totodată Rusia că practică „jocurile foamei cu lumea, blocând exporturile de alimente ucrainene cu o mână și încercând să transfere vina asupra Ucrainei cu cealaltă”.   

În timpul unui apel telefonic de luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Ankara acordă o „o importanță deosebită” stabilirii unui coridor sigur pentru exportul de produse agricole ucrainene pe mare, potrivit unui comunicat.   

În ceea ce privește cooperarea Moscovei, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat mai devreme că, dacă Ucraina își va curăța apele de coastă de mine, forțele navale ruse vor garanta trecerea navelor de cereale în Marea Mediterană.  

Vineri, Zelenski a spus că o cantitate de cca 22 de milioane de tone de cereale, reprezentând aproape jumătate din oferta de export de cereale a Ucrainei, este blocată de Rusia, care controlează principalele rute de export prin Marea Neagră și Marea Azov.    

Kremlinul a respins în mod repetat acuzațiile referitoare la faptul că ar fi blocat aprovizionarea cu cereale din Ucraina și a acuzat Occidentul de acțiunile care au dus la această criză alimentară.  

^


Regiunea Herson va deveni parte a Federației Ruse în viitorul apropiat, spune presa rusă

Marţi, 31 mai 2022

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a anunțat marți că regiunea Herson va deveni parte a Federației Ruse în viitorul apropiat, potrivit oficialului local numit de Rusia Kirill Stremousov.

RIA-Melitopol, un site de știri ucrainean, a mai raportat că Stremousov a declarat că rubla rusă a fost pusă în circulație completă ca monedă în Herson începând de luni, împreună cu grivna ucraineană.

^


Dmitro Kuleba și-ar dori ca Emmanuel Macron să viziteze Kievul

Marţi, 31 mai 2022

Dmitro Kuleba şi-a exprimat marți dorința ca preşedintele francez Emmanuel Macron, care nu a mai fost în Ucraina de la începutul invaziei ruse, să facă o vizită la Kiev înainte de 30 iunie, când are loc încheierea președinției franceze a Consiliului UE, transmite AFP.

^


Peste 23.000 de ucraineni au fost autorizați să vină în Statele Unite

Marţi, 31 mai 2022

Mai mult de 23.000 de ucraineni au fost autorizați să vină în Statele Unite ca parte a procesului simplificat al administrației Biden pentru refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă.

În aprilie, președintele american Joe Biden a anunțat „Uniting for Ukraine”, un program care oferă o cale de acces pentru ucrainenii interesați să vină în SUA pentru o perioadă temporară.

Programul prevede ca ucrainenii care doresc să intre în SUA să fie sponsorizați de un cetățean american sau de o persoană fizică, care ar putea include organizații de reinstalare și organizații non-profit. De asemenea, pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să fie supuși unor verificări și controale de securitate riguroase, inclusiv la o verificare biografică și biometrică, și să completeze vaccinările și alte cerințe de sănătate publică, inclusiv să primească vaccinul Covid-19.

Până la data de 31 mai, Serviciile de Cetățenie și Imigrare ale SUA au primit peste 42.000 de cereri din partea solicitanților care au acceptat să sprijine ucrainenii, potrivit DHS. Mai mult de 5.800 de ucraineni au sosit în SUA în cadrul acestui program. După ce primesc autorizația, ucrainenii au la dispoziție o perioadă de timp pentru a cumpăra un bilet de avion și a călători în SUA.

Administrația Biden s-a angajat să accepte până la 100.000 de refugiați ucraineni.

^


Ucraina a identificat peste 600 de ruși suspecți de crime de război

Marţi, 31 mai 2022

Ucraina a identificat peste 600 de ruși suspecți de crime de război și a început urmărirea penală a aproximativ 80 dintre aceștia, a declarat marți procurorul general al Ucrainei Iryna Venediktova. 

Venediktova a vorbit alături de procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) Karim Khan și alți omologi, în urma unei întâlniri la Haga pentru a discuta investigațiile privind presupusele crime de război din Ucraina.

Ea a spus că oficialii militari la nivel înalt, politicienii și „agenții de propagandă ai Federației Ruse” se numără printre cei peste 600 de suspecți ruși. 

Venediktova a mai menționat că investigațiile au fost complicate de faptul că luptele sunt încă în desfășurare. 

Estonia, Letonia și Slovacia s-au alăturat echipei internaționale care investighează presupusele crime de război din Ucraina, care a fost formată inițial de Ucraina, Lituania și Polonia pe 21 martie pentru a permite schimbul de informații și resurse, a spus Venediktova. 

^


Parlamentul ucrainean îl demite pe avocatul pentru drepturile omului

Marţi, 31 mai 2022

(CNN) – Parlamentul ucrainean a votat pentru demiterea ombudsmanului țării pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, declarând că aceasta ar fi eșuat în rolurile sale principale.

Parlamentul a adoptat cu o majoritate covârșitoare un vot de neîncredere în Denisova, cu 234 pentru și 9 împotrivă, plus 28 de abțineri. 

„Domnișoară. Denisova și-a exercitat cu greu autoritatea de a organiza coridoare umanitare, de a proteja și de a face schimb de prizonieri, de a se opune deportării oamenilor și copiilor din teritoriile ocupate și altor activități legate de drepturile omului”, a declarat Pavlo Frolov, un deputat al Radei Supreme, citat de CNN.

Frolov a spus că viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk – care a condus organizarea coridoarelor de evacuare pentru civilii ucraineni care încercau să scape de lupte și a negociat mai multe schimburi de prizonieri -, „a fost forțată să facă toată această muncă”.

El a mai precizat că decizia de a solicita demiterea lui Denisova a avut loc în urma unei întâlniri a partidului de guvernare în parlamentul ucrainean condusă de consilierul prezidențial David Arakhamia.

Într-o scurtă declarație pe canalul ei Telegram, Denisova a descris demiterea ei ca fiind neconstituțională.

„Astăzi este ultima zi a muncii mele în calitate de comisar al Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului”. „Concedierea mea s-a efectuat încălcând Constituția, legile Ucrainei și standardele internaționale. Voi contesta această decizie în instanță”, a adăugat ea. „Legea este aceeași pentru toată lumea!”.

^


Alexey Navalnîi spune că ar putea risca încă 15 ani de închisoare

Marţi, 31 mai 2022

Criticul de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a declarat marți că ar putea risca încă 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de noi acuzații pentru „crearea unei organizații extremiste”.  

„Se pare că am creat un grup extremist pentru a incita la ură față de oficiali și oligarhi”, a spus liderul opoziției ruse într-o postare pe Instagram.  

„Pentru aceasta, ar trebui să mai adauge încă 15 ani”, a spus Navalnîi.  

În martie, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare de maximă securitate, după ce a fost condamnat pentru acuzații de fraudă de către tribunalul Lefortovo din Moscova din cauza acuzațiilor că a furat de la Fundația sa Anticorupție. 

Sentința a venit în timp ce Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-un centru de detenție la est de capitala Rusiei, după ce a fost arestat în februarie 2021 pentru încălcarea termenilor de probațiune.  

^


Taiwanul va dona 6 milioane de dolari către cinci orașe ucrainene, potrivit Ministerului Afacerilor Externe

Marţi, 31 mai 2022

Taiwan a anunțat marți că va dona 6 milioane de dolari cinci orașe ucrainene afectate de invazia Rusiei – inclusiv Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei – ca semn de sprijin și pentru a ajuta la reconstruirea școlilor și a infrastructurii civile, potrivit unui comunicat al ministerului său de externe.

Într-o convorbire telefonică cu primarul din Harkov, Ihor Terekhov, ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a declarat că Taipei va dona 2 milioane de dolari Harkovului și 500.000 de dolari în plus pentru Cernihiv, Mikolaiv, Sumi și Zaporojie.    

„Oamenii din Taiwan empatizează și sunt alături de poporul Ucrainei, deoarece ne confruntăm de mult cu amenințările din China”, i-a spus Wu lui Terekhov. „Sperăm că ajutorul nostru în reconstruirea infrastructurii civile grav distruse poate atenua impactul adus asupra poporului ucrainean de război.”  

Potrivit declarației, Terekhov și-a exprimat recunoștința și a spus că așteaptă cu nerăbdare să-l invite pe Wu la Harkov după război.

Convorbirea telefonică cu primarul Harkovului urmează unui apel cu primarul Kievului, Vitali Klitschko, în aprilie, unde Taipei a anunțat o donație de 8,8 milioane de dolari Ucrainei.  

Vinerea trecută, Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că a finalizat un transport de 582 de tone de ajutor și provizii către poporul ucrainean.

Taiwan nu are relații diplomatice oficiale cu Ucraina.  

^


Mai multe orașe din sudul Ucrainei se află într-o „blocadă completă a informațiilor”, spun oficialii

Marţi, 31 mai 2022

O „blocadă completă a informațiilor” este impusă în mai multe orașe ținute de Rusia din sudul Ucrainei, iar trupele ruse vând acum carduri SIM rezidenților, au declarat marți oficialii ucraineni.

„Nu există internet și nicio conexiune mobilă în regiunea Herson timp de aproape 24 de ore”, a spus Hennadii Lahuta, șeful administrației militare regionale a Hersonului. 

„Ocupanții ruși vând carduri SIM rusești în oraș. Trebuie să furnizați datele pașaportului pentru a cumpăra o cartelă SIM. Vă îndemn să nu faceți acest lucru și să nu furnizați datele dumneavoastră personale ocupanților.”

Lahuta a mai spus că difuzoarele din Herson difuzează anunțuri locuitorilor precum că autoritățile ucrainene sunt de vină pentru lipsa de comunicare, in timp, ce, spune el, „Ucraina face tot posibilul pentru a aduce comunicațiile mobile și internetul înapoi în regiunea Herson”.

Separat, centrul de presă ucrainean Ukrinform a spus că Ihor Kolykhaiev, primarul orașului Herson, nu a luat legătura astăzi, în ciuda unui briefing online planificat la ora locală 13.00. Centrul de presă a spus că va încerca să reia legătura cu el miercuri.

Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene a declarat că luptele și bombardamentele continuă în întreaga regiune Herson.

„Multe așezări sunt fără energie electrică, apă și gaz. Regiunea are nevoie de medicamente și ajutor umanitar.

La est de Herson, în orașul Melitopol deținut de ruși, Rusia „a făcut o altă blocare completă a informațiilor”, a declarat Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului.

„Astăzi, internetul și comunicațiile operatorilor de telefonie mobilă ucraineană sunt complet deconectate”, a spus Federov. „Este imposibil să contactați rudele și prietenii, doar calea este un operator rus necunoscut. Cozi pentru carduri (SIM) pentru 100-200 de persoane.”

În regiunea Zaporojie, care include Melitopol, trei din cele cinci districte sunt fără comunicații, potrivit Oleksandr Staruh, șeful administrației militare regionale.

^


Lasă un comentariu