MOARTEA MAREȘALULUI ION ANTONESCU

STENOGRAMA EXECUȚIEI MAREȘALULUI ION ANTONESCU

– extras din documentul dactilografiat și redactat, conform parafei de pe prima pagină, de un oarecare E.M. Safir, avocat (martor ocular la execuția din 1 iunie 1946)

ION ANTONESCU REFUZĂ SĂ FIE LEGAT LA OCHI”

„In urma celor doi reprezentanți ai justiției, urmând același ordine, in fata fiecărui osândit, se apropie șeful plutonului de execuție însoțit de un gardian public.”

„Pe iarbă, in fața lui Ion Antonescu zac câteva cârpe albe, de unde șeful plutonului ridica una dintre ele, pe care o îndreaptă către primul osândit cu intențiunea de a-i aplica tradiționalul legat la ochi. Ion Antonescu refuză printrʹun gest al mâinii, ca și cum se aștepta dinainte la aceasta oferta.”

„Cei doi polițiști dintre care gardianul public ținând in mâna dreapta legătura albă, își continua misiunea apropiindu-se de asta data de Ica (n.r. Mihai Antonescu), care întrebat fiind dacă dorește sa primească legătura alba la ochi, răspunde negativ, fără a face vreo mișcare sau vreun semn de desaprobare. Alexeanu nici nu așteaptă sa fie întrebat si ridicându-si mana dreapta pana in dreptul ochilor sai, ca și cum se apară de aceasta formalitate și o agita de vreo doua ori in semn de desaprobare. In tot acest timp, atât Alexeanu cat si ceilalți, au privirile ațintite in jos.”

„In schimb, Generalul (n.r. Constantin Z. Vasiliu) care timp de ani de zile a hotărât de viețile si libertatea oricărui om aflator pana la Bug, «Jandarmul» Constantin Vasiliu se grăbește a cere sa fie legat la ochi. Ba ceva mai mult, când unul dintre gardieni ii duce spre ochi legătura albă, Piky (n.r. porecla generalului) oferă fularul său de pe gât, cu care venise purtându-l pe tot parcursul dela celula până aci la stâlp (…)”

„SĂ TRAGEȚI BINE, SĂ NU MĂ CHINUIESC” (generalul Vasiliu)

„In timp ce gardianul ii inoada la ceafa fularul pus peste ochi, Piky ii spune: «Strange, te rog, mai tare» iar in timp ce gardianul trage cu putere de capetele legaturei, pana ce vedem cum fata osânditului se învinețește, un altul ii leagă bratele la spate, in jurul stâlpului (…) Osânditul roagă și pe acest gardian sa-l lege mai strâns.”

„Privim cum corpul lui Piky se lipește cu putere de stâlp, la smuciturile pe care le face gardianul ce îndeplinește cu conștiinciozitate rugămintea osânditului.”

„- «Sa trageți bine, ca sa nu ma chinuiesc» se adresează acestor gardieni generalul Vasiliu. Unul dintre gardieni a adunat celelalte fire de cablu electric, cari i-au mai rămas neîntrebuințate, prin refuzul a trei osândiți de a fi și ei legați de stâlpii lor.

„SA LEG PORTIȚA PE CARE AU RUPT-O PORCII”

Cu grija de bun gospodar, gardianul face un mic colac din acele bucăți de sarma pe care il depune in dosul nostru, pe iarba, in timp ce însoțea aceasta mica operațiune cu următoarele cuvinte:
– «Le iau și eu acasă sa leg portița pe care mi-au rupt-o porcii.» (…)”

„TATĂL NOSTRU”

„Noi priveam spre cei patru criminali de rasboi si detestam respingătoarea lașitate a lui Piky Vasiliu, care spunea de zor «Tatăl Nostru» după a carui terminare adaoga: «Doamne, iartă-mi păcatele» si încă multe alte versete din Noul Testament. Apoi din nou relua, cu glas mai puternic rugăciunea «Tatăl Nostru» dar limba împleticindu-i-se de bomboana întăritoare pe care o avea in gura, o scuipa si termina astfel repetarea rugăciunii sale (…)

Dupa ce gardienii publici au terminat operațiunea legării Generalului Vasiliu, procurorul Petrescu sʹa îndreptat spre flancul drept al plotonului de execuție, oprindu-se la mijlocul distantei dintre gardieni si Ion Antonescu.”

„ÎNCEPE EXECUȚIA”

„Cu o voce foarte liniștita și puternica (…) el anunța: «Începe execuția!»
E momentul culminant al intregei operațiuni la care asist si din nou încerc o foarte mica emoție. Privesc cu toată încordarea la chipurile osândiților, fără a ma mai preocupa de cei din jurul meu”.

„Comandantul plutonului de execuție, tânărul cu nas puternic acvilin, da comanda: «Ploton, drepti!» Gardienii publici cu hainele învechite și decolorate și cu carabinele sistem vechi, iau poziția de drepți, după același sistem vechi”.

„Urmează a doua comanda: «Grupa întâia, in genunchi!»”
Cei 16 gardieni din primul rand iau poziția in genunchi cu armele la picior, in timp ce restul rămân in picioare, cu armele la picior.”

„Condamnații cu vederea libera privesc spre gardieni, iar Ion Antonescu ridica pălăria sa până la înălțimea capului, mișcare pe care o executa cu mâna stânga” (n.r. de fapt, Maresalul a ridicat pălăria cu mâna dreapta)

„Comandantul a comandat mișcarea: «La ochi!»”

„LINIȘTE CALMA”

„Privirile noastre ale tuturor sunt fixe spre condamnați, numai operatorii Gologan (n.r. angajat al Oficiului National Cinematografic) si Bobrov (n.r. operator rus, a filmat pentru sovietici(*)) fac sa se audă sgomotele aparatelor cinematografice. E liniște calma”.

„NU AȚI TRAS BINE”

„Numai Ion Antonescu se sforteaza sa se arate mai curajos, ceilalți sunt complet pierdutu in inconștienta (…)
Nu se aud decât rugăciunile lui Piky Vasiliu, pe a cărui fata învinețită se distinge numai gura mișcându-si buzele.
Comandantul a dat ultima comanda: «Foc!» (…)”

„In aceiași clipa toți condamnații au căzut la pământ, in mod fulgerător. Chiar si Piky Vasiliu sʹa desprins din legătura de la stâlp si a căzut pe o parte in iarba de lângă el. A rămas totuși cu mâinile legate la spate.”

„Dupa o secunda privim cu surprindere cum Ion Antonescu sprijinindu-se cu mana dreapta de pământ se ridica si striga către ploton: – «N-ati tras bine.»”

„In același moment auzim vocea lui Piky Vasiliu, care urla văitându-se cu capul bagat in iarba: «Nu mʹau omorât domnule, nu mʹau omorât domnule.»”

UN SCURT MOMENT PENIBIL

„Un scurt moment penibil face pe procurorul Petrescu sa tipe la medicul legist Ionescu, care sta împietrit in dosul nostru: «Medicul, unde e medicul? Du-te domnule si vezi ce e cu ei!» (…) Medicul legist Ionescu se mișca greoi, cu trupul gras, se apropie de Piky Vasiliu, il pipăie și striga către procurorul Petrescu: «Asta traeste.»”

„Își continua misiunea, pipăind apoi pe Alexeanu si pe Mihai Antonescu, adresându-se din nou procurorului: «Astia doi sunt morți.»”

LOVITURA DE GRAȚIE

Execuția mareșalului Ion Antonescu, 1 iunie 1946, Jilava

„Intre timp, comandantul plotonului se îndreaptă către stâlpul lângă care zacea Piky Vasiliu, care se văita mereu, ținând in mana pistolul sistem butoi.
El trage cu mana stânga, îndreptând arma spre capul lui Piky si trei pocnituri înfundate fac sa înceteze gemetele executatului” (n.r. in realitate, comandantul plutonului de execuție a tras cu mana dreapta).

„Tanarul comandant se îndreaptă apoi spre cadavrele lui Alexeanu si Mihai Antonescu si descarca cate un glonte in țeasta inerta a fiecăruia dintre ei”.
„Intre timp Ion Antonescu si-a primit glonțul de gratie din carabina a doi gardieni.”

„Întrucât am devenit foarte contrariat de neîndemânarea gardienilor cari au provocat aceasta scena, nu am reținut amănuntul asupra felului cum au fost trase gloanțele de gratie asupra lui Ion Antonescu” (n.r. de fapt, comandantul plutonului de execuție este cel care i-a tras doua gloanțe in cap Maresalului, căzut la pământ, dar încă in viata. Dupa ce i-a tras primul glonte in cap, comandantul a dat sa se îndepărteze, a făcut un pas înapoi, apoi s-a răzgândit, s-a apropiat din nou si a mai tras o data)

„TOT CE A FOST MAI JOSNIC IN ISTORIA POPORULUI ROMANESC”

„Mʹam îndreptat spre cadavrele acelora cari pana acum cinci minute întruchipau tot ce a fost mai bestial, mai josnic, mai murdar in istoria Poporului Romanesc (…)
Nu stiu dacă numai aceste patru stârvuri sunt suficiente spre a șterge neagra pata a sivoaielor de sânge din paginile istoriei noastre (…)”
„Pieptul lui Ion Antonescu e plin de sânge, iar din loc in loc sa vad găurile făcute de gloante (…)”

ULTIMA SCENA

„Operatorii mai turnează ultimele scene. Gologan ma roaga sa-l ajut sa se urce pe grilajul de fier din fata stâlpilor de execuție și înregistrează o scena de ansamblu (…)”

(*) „La scurt timp după execuție, procurorul Gheorghe Sandulescu, in urma ordinului telefonic primit de la Lucrețiu Patrascanu, a predat lui Avram Bunaciu, secretarul general al Ministerului de Interne, trei casete de film si patru rolfilme” – Maresalul Antonescu la judecata istoriei, Gh. Buzatu (coordonator)


Citește și