„Al doilea Pact Ribbentrop-Molotov” din 28 septembrie 1939

Harta Poloniei semnată de Stalin și Ribbentrop, care ajustează frontiera germano-sovietică, în urma invaziei Poloniei de către Germania nazista și URSS.

ISTORIC: Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 a fost urmata de invazia Poloniei de către Germania nazista (1 septembrie 1939*) și URSS (17 septembrie 1939). Dupa capitulare, Polonia a fost divizata intre cele doua puteri, prin al doilea Pact Ribbentrop-Molotov.

*Atacul asupra Poloniei trebuia să aibă loc pe 26 august, dar Hitler l-a amânat pentru câteva zile din cauza tratatului polono-britanic. În cele din urmă, războiul avea să înceapă în zorii zilei de 1 septembrie.

Adversarii tradiționali ai Poloniei erau Germania, care nu s-a putut împăca cu pierderea teritoriilor estice (ocupate de Prusia la sfârșitul sec. al XVIII-lea, când Polonia a fost împărțită între Rusia, Austria și Prusia), și Uniunea Sovietică, care intenționa să-și ia revanșa pentru pierderea războiului din 1919-1921, folosind, în acest scop, mișcarea comunistă subversivă. In aceste circumstanțe, Polonia întreținea, pe timp de pace, o armată de peste 270.000 de ofiţeri şi soldați. Securitatea ei se baza, totodată, și pe alianțele militare cu Franța şi România.

Conducătorii polonezi erau convinși că amenințarea principală venea din partea Uniunii Sovietice conduse de Stalin (in ianuarie 1934, Polonia și Germania încheiaseră un tratat de neagresiune), subordonându-și politica de apărare acestui principiu. Strategia Poloniei in privința URSS nu s-a schimbat nici după încheierea pactului de neagresiune polono-sovietic în 1932 prelungit, în 1934, pentru o perioada de încă zece ani.

Planul de agresiune al Germaniei împotriva Poloniei (cu numele de cod „Weiss” (Alb)), presupunea scindarea forțelor poloneze provenind din regiunile Pomerania, Prusia Orientală şi Silezia, care trebuiau să se grupeze în regiunea Varșoviei. În faza a doua, forțele puternice dinspre nord şi sud urmau să se închidă ca într-un clește în regiunea Brest-Litovsk (Brześć) pe râul Bug.

Sprijinul efectiv pentru agresiunea lui Hitler împotriva Poloniei a venit din partea lui Stalin. Totalitarismul sovietic și cel hitlerist şi-au dat mâna la 23 august 1939, la Moscova, prin semnarea tratatului germano-sovietic, respectiv a Pactului Ribbentrop-Molotov (după numele semnatarilor), sau Pactul Hitler-Stalin (după numele liderilor). În protocolul secret al pactului se specifica împărțirea sferelor de influenţă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv a teritoriului polonez, pe o linie de-a lungul râurilor Narew, Vistula şi San. Deşi războiul a fost început de cel de-Al Treilea Reich, responsabilitatea pentru izbucnirea lui o poartă, de asemenea, şi Uniunea Sovietică, ca aliat al Germaniei naziste și agresor al Poloniei.

Citește și:

PACTUL RIBBENTROP-MOLOTOV 23 august 1939 DECLANȘAREA CELUI DE- AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, PROVOCATĂ DE DOI AGRESORI ALIAȚI: GERMANIA SI URSS

Harta Poloniei la 28 septembrie 1939

I. V. Stalin, spațiu de relaxare (caricatura, circa 1940) |

„Omagiul prusac la Moscova” în ziarul satiric polonez Mucha din 8 septembrie 1939