Cum ajunge Gherghe Apostol prim-secretar şi Gheorghiu-Dej premier

Pe 19 aprilie 1954, Plenara C.C. al P.M.R. îl „alege“ pe Gheorghe Apostol în funcția de prim-secretar al C.C.

Ca secretari, sunt desemnați Nicolae Ceaușescu, Mihai Dalea si Ianoș Fazekaș.

Hruşciov a hotărât sã nu mai fie premier și l-a avansat pe Bulganin ca prim-ministru”- relatează Gheorghe Apostol.

„S-a hotărât că ar fi bine sã facem si noi acest lucru.

Dej a avut o discuție cu mine si mi-a explicat de ce trebuie sã facem si noi la fel (…) M-a rugat sã accept sã fiu ales ca prim-secretar al C.C. la prima plenară.”

Apostol acceptã și îndeplinește „misiunea” mai mult formal, activitatea PMR fiind condusã, in fapt, tot de Gheorghiu-Dej.

Sosirea lui Nikita Sergheevici Hrusciov pe Aeroportul Băneasa din București; in imagine (de la stg. la dr.): Gheorghe Apostol, prim-secretar al Comitetului Central al Partidul Muncitoresc Roman (PMR), dr. Petru Groza, președintele prezidiului Marii Adunări Nationale, Gheorghe Gheorghiu-Dej, primul ministru al României, Nikita Sergheevici Hrusciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, membru in prezidiul Sovietului Suprem al U.R.S.S, N.A. Bulganin, presedintele Consiliului de Miniștri si A.I. Mikoian, prim – vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al U.R.S.S, 5 iunie 1955

Teama de a nu fi înlocuit din fruntea partidului, de către Hruşciov, intenția acestuia fiind aceea de a-i schimba pe toți șefii partidelor comuniste din blocul sovietic rămași de pe timpul lui Stalin, l-a făcut pe Gheorghiu-Dej sã renunțe la statutul de secretar general PMR, în favoarea celui de premier, însă nu pentru multă vreme.

„Am lucrat în acest post din aprilie 1954 până în octombrie 1955, când, din nou, s-a făcut o schimbare în U.R.S.S.”, spune Gheorghe Apostol.


| citește si:

DEJ A VEGHEAT „LUMINA” COMUNISMULUI DIN ROMANIA, ÎNSA COMUTATORUL ERA LA STALIN


„Am fost ales de către o plenară a C.C, și, după aceea, tot de către o plenară (pe 30 septembrie-1 octombrie 1955 – n.r. ) am fost eliberat din această funcție, prim secretar fiind ales Gheorghiu-Dej“, a adăugat Apostol.

„UN INTERLOCUTOR PE MĂSURĂ”

El (n.r. Gheorghiu-Dej) mi-a demonstrat că este necesar să facem asta, fiindcă e cazul sa ne așteptăm la acțiuni neplăcute cu Hruşciov în relaţiile noastre de partid şi de stat şi trebuie să aibă un interlocutor pe măsură: «Tu te reîntorci la conducerea sindicatelor», mi-a zis Dej. Conducerea sindicatelor încăpuse sub influenţa sovieticilor. Liuba Chişinevschi şi alţii domneau în conducerea centrală a sindicatelor.


citește și

STENOGRAMELE PUTERII, REGIMUL GHEORGHIU-DEJ ACORDĂ NOMENCLATURIȘTILOR TEZE DE DOCTORAT FĂRĂ STUDII

REALIZARILE SOCIALISMULUI: VIZITA LUI GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ LA IASI, 1961

„TESTAMENTUL LUI DEJ”

CUM AU GONIT PORCII AUTOHTONI CONSILIERII SOVIETICI DIN ROMÂNIA


Lasă un comentariu