Ordinul transmis legionarilor de Corneliu Zelea Codreanu, 10 decembrie 1933

In urma hotărârii Consiliului de Miniștri din 9 decembrie 1933, privind dizolvarea Gărzii de Fier, guvernul I. G. Duca va desfășura o ampla acțiune de intimidare a membrilor acesteia. In zilele care urmează, sunt arestați și întemnițați, fără nicio formă legală, peste 10.000 de legionari.

Ciocnirile dintre forțele de ordine și legionari în zilele de 10 și 11 decembrie, se finalizează cu 20 de morți și câteva sute răniți. Printre cei arestați se află și Nicolae Constantinescu, originar din Galați, economist, licențiat al Academiei Comerciale, candidat pe listele Gărzii de Fier din Făgăraș, Ion Caranica, student la Academia Comercială și gazetar, care fusese în capul listei electorale pentru județele Durostor și Caliacra și Doru Belimace, licențiat al Facultății de Litere a Universității din București și student la Facultatea de Drept. Asa s-a decis răzbunarea și asasinarea lui I. G. Duca.

Corneliu Zelea Codreanu se ascunde și nu este arestat. Din ascunzătoare, în data de 10 decembrie 1933, transmite prin intermediul Generalului Cantacuzino Grănicerul, următorul ordin:

Camarazi,

1. Veți aștepta cu calm și cu aceiași neinvinsă eroință desfășurarea furtunii.

2. Nu vă veți îndoi niciodată că aceasta este calea marilor izbânzi.

3. Vă veți supune măsurilor justiției în ale cărei virtuți am crezut și vom crede nemărginit.

4. Voturile voastre în număr de peste 200.000 (două sute de mii), le veți împărți după cum urmează, ascultandu-mă și de această dată fără șovăire.

  1. Legionarii din Ardeal vor vota cu Iuliu Maniu;
  2. Legionarii din Vechiul Regat și celelalte Ținuturi vor vota cu Gheorghe Brătianu;
  3. În județele în care candidează personal Mareșal Averescu, îi veți da voturile și vă veți pune la dispoziția sa în orice provincie ar candida.
  4. Veți lupta pentru acești trei oameni cu acelaș dor ce ați fi luptat pentru propria voastră mișcare. Veți pune în joc toate puterile voastre pentru ca să-i vedeți biruitori, așa cum ați dori să ne vedeți pe noi.

Oamenii aceștia nu au credințele noastre, dar mai bine cu ei, decât cu cei ce s’ar părea ca au credințele noastre, dar sunt lipsiți de caracter.

Turcii n’au avut credința lui Stefan cel Mare, dar acesta i-a preferat pe ei înaintea tuturor popoarelor creștine din vecinătate, tocmai pentru ca acestora le lipsea caracterul.

Tin insa sa fac o precizare: cu acești oameni nu m’am întâlnit, n’am vorbit, nu mi-au cerut acest lucru si nici nu le-am promis.

Ordinul vi-l dau dela mine, izvorit din conștiința mea ca trebuie sa votați, ca nu este bine sa va anulați voturile.

In nici un caz nu veți vota cu cuziștii:

1. Pentru ca cuzistii si de asta data ca si in trecut sunt o alta fata a guvernului. A-i vota înseamnă a da voturile guvernului care ne-a făcut înalta onoare, in fata istoriei, de-a ne disolva.

2. Pentru ca bancherii iudeo-francezi n’au cerut liberalilor desființarea cuzismului, nici măcar oprimarea sau stingherirea lui, desigur pentru motivul ca acești stăpâni sunt mulțumiți de modul cum se comporta cuzismul si le convine existența lui sau in cel mai bun caz, n’au nici o teama de el.

3. Pentru ca m’am convins adânc ca nu te poți încrede in cuvântul cuzistilor; sunt oameni fără caracter, capabili de orice compromisuri, chiar si de acela de-a se pleca si-a săruta cu umilință mana acestor bancheri care au cutezanța de a-si lua aerul de stăpâni la noi acasă, considerându-ne ca o colonie a lor. Deci nu prin cuzism vad eu ca s’ar putea învinge cutezanța bancherilor jidani dela Paris.

Socot ca o mare nenorocire, in adâncul conștiinței mele de Roman, îndreptarea mișcărilor naționale pe căile cuzismului.

Camarazi,

Aștept dela voi in ceasul acesta dovada disciplinei, a credinței voastre si a celei mai dârze rezistente. Aduceti-va aminte necontenit de morții noștri care ne leagă si care ne poruncesc.

Împărtășind cu voi toți durerea tuturor loviturilor ce le primiți, beau alături de voi din paharul durerilor si al nedreptăților, având mai mult ca oricând însă, credința ca mâine vom bea împreuna din paharul sfințit de jertfe al biruintii legionare.

Va îmbrățișez cu vechea camaraderie,

CORNELIU ZELEA CODREANU
Seful „Garzii de Fier”


citește si

„RESPING REPUBLICA”

ASASINAREA LUI CORNELIU ZELEA CODREANU

Jurnalul Consiliului de Miniștri din 9 decembrie 1933 privind dizolvarea Gărzii de Fier

ASASINAREA PRIM-MINISTRULUI ION GHEORGHE DUCA, cu complicitatea Regelui Carol al-II-lea

Lasă un comentariu