„Lumea este mai aproape de războiul nuclear decât în timpul crizei rachetelor din Cuba”

30 aprilie 2022 | Războiul din Ucraina

Strănepoata lui Hrușciov spune că lumea este mai aproape de un război nuclear decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962.

Rusia și Occidentul sunt mai aproape de război nuclear decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, a avertizat strănepoata lui Nikita Hrușciov.

Nina Hrușciova, al cărei străbunic a fost liderul Uniunii Sovietice Nikita Hrușciov, a avertizat că războiul din Ucraina pare a fi mai periculos, deoarece niciuna dintre părți nu pare dispusă să „retragă”.

Hrușciova a mai spus că atât președintele SUA, John F Kennedy, cât și Hrușciov, au convenit să se retragă, de îndată ce războiul nuclear a devenit o amenințare reală.


| vezi și CRIZA RACHETELOR CUBANZE – CRONOLOGIA EVENIMENTELOR


Hrușciova, profesor de afaceri internaționale la New School din New York, a relatat la emisiunea Today, despre criza din 1962:

„Ceea ce a salvat cu adevărat lumea la acea vreme a fost faptul că atât Hrușciov, cât și Kennedy, indiferent de ceea ce credeau despre ideologia celuilalt, nu au vrut să cedeze și să clipească primii, dar atunci când a apărut amenințarea unui potențial conflict de orice fel, au dat imediat înapoi.

Suntem mai aproape de mai multe probleme nucleare decât în orice alt moment, pentru că nu văd astăzi nicio parte, în special partea rusă, dând înapoi, și asta este ceea ce mă sperie cel mai mult” , a adăugat ea.

Războiul Rusiei în Ucraina este „un război prin procură” între Occident și Rusia, în care Ucraina este „un pion”

Hrușciova a mai afirmat că războiul Rusiei în Ucraina este „un război prin procură” între Occident și Rusia, în care Ucraina este „într-o anumită măsură un pion”.

Fostul șef al MI6, Sir Alex Younger, a secondat temerile ei cu privire la amenințarea unui război nuclear, dar a respins afirmația potrivit căreia conflictul ar fi un „război prin procură”.

„Ideea că acest război este mai amplu, că suntem într-un conflict mai amplu cu Rusia, este pur și simplu în favoarea narațiunii rusești, deoarece vor putea spune poporului lor că acesta este un război defensiv”, a spus Younger.


[1] Noțiunea de bunic si străbunic se suprapune, în cazul Ninei Hrușciova. Ea s-a născut la Moscova, în 1964si este strănepoata (dar si nepoata)fostului lider sovietic Nikita Hrușciov.
Când fiul lui Hrușciov, Leonid, a murit în cel de-al Doilea Război Mondial, Nikita a adoptat-o pe fiica de doi ani a lui Leonid, Iulia, care mai târziu a devenit mama Ninei. Tatăl lui Hrușciova, Lev Petrov, a murit în 1970, la vârsta de 47 de ani.
Hrușcheva a obținut o diplomă de la Universitatea de Stat din Moscova, cu specializare în limba rusă, în 1987, și un doctorat în literatură comparată la Universitatea Princeton din New Jersey, în 1998.

De pe site-ul oficial al Ninei: „Sunt foarte mândră de numele meu. Este al bunicului meu – Nikita Hrușciov. Aici sunt cu bunicul meu în 1971, în casa lui unde se retrăgea în Petrovo Dalnee, la 50 de kilometri vest de Moscova.

Există o singură problemă cu acest nume de familie: de multe ori, oamenii nu vorbesc cu mine, ci cu Hrușciov, regretatul premier sovietic. Uneori devin doar o recuzită pentru idiosincraziile lor ideologice sau pentru amintirile lor istorice, precum acele figurine de carton – Nixon, Clinton sau Schwarzenegger – cu care faci poze într-un parc de distracții.”

„Hrușciov, premierul, este de fapt străbunicul meu biologic. Când fiul său cel mare, Leonid, a pierit într-o bătălie aeriană din al Doilea Război Mondial deasupra Rusiei centrale, Nikita a adoptat-o pe fiica de doi ani a lui Leonid, mama mea, Iulia, ca fiind a lui. Iulia, nepoata lui prin naștere, a devenit fiica lui prin alianță. Prin urmare, prin relații, Nikita Hrușciov este bunicul meu și mă refer întotdeauna la el ca atare.” [înapoi]

| vezi si CRIZA RACHETELOR CUBANEZE – comunicatul premierului Hrușciov adresat președintelui Kennedy, prin care se accepta încetarea crizei rachetelor

Lasă un comentariu