1 mai 1939 – ISTORIA UNEI FALSIFICĂRI

Împlinirea a 100 de ani de la prima manifestație a muncitorilor, a fost sărbătorită printr-o falsificare, sub titlul: „O pagină glorioasă din istoria clasei noastre muncitoare, a Partidului Comunist Român

În perioada comunistă, s-a pus un accent deosebit pe trecutul „revoluționar” al liderilor P.C.R. Cum Ceaușescu, „cel mai iubit fiu al poporului”, nu stătea prea bine la acest capitol, perioada de ilegalitate a fost „presărată” cu diferite acțiuni marcante. Una dintre acestea ar fi fost si „implicarea” lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu in demonstrația din capitală, din 1 mai 1939, la care, in fapt, aceștia nu au participat.

În realitate, manifestația a fost organizată de PNŢ, nu de PCdR. Ulterior, după ce comuniștii au preluat puterea, s-a lansat ideea că și ei au contribuit la organizarea evenimentului, pentru ca, în final, propaganda comunistă să informeze că a fost una din marile realizări ale PCR.

Mai mult chiar, cel mai important rol l-a avut însuși Ceaușescu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, căruia, potrivit presei, poporul îi aduce „un fierbinte omagiu” pentru „strălucita activitate revoluționară pe care, cu eroism, cu profundă și fierbinte dragoste de țară, tov. Nicolae Ceaușescu o desfășoară încă din anii tinereții, consacrându-și viața luptei de eliberare socială și națională, luptei pentru edificarea noii orânduiri pe pământul României, pentru triumful cauzei păcii și colaborării naționale.” De aici și necesitatea introducerii celor doi Ceaușești printre manifestanți.

Ideea a fost pusă în practică și fotografia a fost publicată în presă în 1989, când se împlineau 100 de ani de la prima manifestație de 1 mai și 50 de ani de la acțiunea din 1939.

1 mai 1989 | fotografie trucata

Astfel, în grupul demonstranților, a fost plasat chipul lui Nicolae Ceaușescu (dreapta), luat de pe o legitimație UTM. După cum se poate observa, capul are o poziție nefirească, privind în faţă, în timp ce restul oamenilor se uită în dreapta lor.

Pentru Elena Ceaușescu, s-a ales imaginea de la concursul „Miss Munca”, purtând o rochie cu buline și volane, din care s-a folosit doar capul.

Deoarece nu părea veridic să figureze numai ei doi (se putea pune întrebarea: „De ce nu mai apare nici un alt comunist cunoscut în poză?”), în imagine a fost introdus și chipul lui Constantin David (ilegalist, executat de legionari la Jilava în 1940), imediat sub cel al lui N. Ceaușescu.

România Libera, 29 aprilie 1989: „O pagină glorioasă din istoria clasei noastre muncitoare, a Partidului Comunist Român”

Trucajele au fost executate de Serviciul Atelier Fotografic și Fototecă, al Institutului de Studii Istorice și Social Politice de pe lângă CC al P.C.R. (cunoscut ca Institutul de Istorie a Partidului).


Citește și:

| SĂ LĂMURIM NOȚIUNEA DE „ILEGALIST” COMUNIST
| SUBORDONAȚI COMINTERNULUI

Un gând despre „1 mai 1939 – ISTORIA UNEI FALSIFICĂRI

  1. Pingback: Prognoza meteo, luni, 1 mai 1989 | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu