Pactul Ribbentrop-Molotov, „reabilitat” de Vladimir Putin

Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat la 23 august 1939 între URSS și Germania nazistă, este de actualitate și astăzi, la atâția ani de la război.

Deoarece Uniunea Sovietică s-a aflat în tabăra învingătoare, puterile occidentale aliate nu au reușit să împiedice „rămânerea sub influență sovietică, după terminarea războiului, a teritoriilor intrate în componența URSS prin pactul Hitler-Stalin„, explică istoricul german Jörg Ganzenmüller.

Abia la începutul anilor 1990, țările baltice şi-au redobândit independența.



În anii de după război, în estul Europei, pactul Hitler-Stalin a fost trecut sub tăcere, iar în Germania occidentală, în cercetarea istorică nu a jucat un rol însemnat. Abia după căderea comunismului, în 1989, subiectul a început să fie dezbătut public.



„Imorală…dar necesară”

Dar rănile nu s-au vindecat. Dimpotrivă. La împlinirea a 70 de ani de la parafarea infamei înțelegeri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat-o, „într-o scrisoare adresată polonezilor”, drept imorală.

Cu toate acestea, in 2014, la doar câteva luni după anexarea Crimeei de către Rusia, Putin a luat apărarea înțelegerii, spunând că din perspectiva de atunci, fusese necesară.

Putin, the new Hitler

Putin nu va participa la ceremoniile comemorative din acest an, care marchează împlinirea a opt decenii de la începutul celei de-a doua conflagrații mondiale.

În Rusia de astăzi, și Stalin a fost, în bună măsură, reabilitat. Un sondaj efectuat pe această temă relevă că 70% dintre ruși apreciază drept pozitiv rolul jucat de dictatorul sovietic pentru Rusia.



Pactul de „neagresiune” care declanșează al Doilea Război Mondial

Hitler și Stalin caricaturizați, salutându-se reciproc

Pactul Ribbentrop-Molotov (The Communazi Pact), semnat la 23 august 1939, intre Germania nazistă – Hitler și URSS – Stalin, va duce la declanșarea imediată al celui de-al Doilea Război Mondial.

La adăpostul pactului, URSS va dezmembra Romania, in iunie 1940, anexând Basarabia.

Prezentat ca un „pact de neagresiune” (intre URSS și Germania), a fost, de facto, și pactul de agresiune planificata asupra Poloniei, Lituaniei Letoniei, Estoniei, Finlandei și României, conform protocolului secret dintre Hitler și Stalin, care definea granițele de influență ale sferelor sovietice și germane.


Citește și

Propagandă deșănțată la București: „Armata Roșie a adus pacea în România!”


2 gânduri despre „Pactul Ribbentrop-Molotov, „reabilitat” de Vladimir Putin

  1. Pingback: RUSIA ESTE INCOMPATIBILĂ CU DEMOCRAȚIA | AMINTIRI DIN COMUNISM

  2. Pingback: CEAUȘESCU, TEZAURUL ROMÂNIEI ȘI BASARABIA | AMINTIRI DIN COMUNISM

Lasă un comentariu