COMUNICATUL CFSN CĂTRE ȚARĂ – 22 decembrie1989

 – Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1 din 22/12/1989 –  

Cetățeni şi cetățene,  

Trăim un moment istoric. Clanul Ceaușescu, care a dus tara la dezastru, a fost eliminat de la putere. Cu toții știm si recunoaștem ca victoria de care se bucura întreaga tara este rodul spiritului de sacrificiu al maselor populare de toate naționalitățile si, in primul rind, al admirabilului nostru tineret, care ne-a restituit, cu prețul singelui, sentimentul demnității naționale.

Un merit deosebit il au cei care ani de zile si-au pus in pericol si viața, protestind împotriva tiraniei.

Se deschide o pagină nouă in viata politică și economică a României.

In acest moment de răscruce am hotarit să ne constituim in Frontul Salvării Naționale, care se sprijină pe armata română si care grupează toate forțele sănătoase ale țării, fără deosebire de naționalitate, toate organizațiile si grupările care s-au ridicat cu curaj in apărarea libertății si demnității în anii tiraniei totalitare.

Scopul Frontului Salvării Naționale este instaurarea democrației, libertății şi demnității poporului roman.

Din acest moment se dizolvă toate structurile de putere ale clanului Ceaușescu. Guvernul se demite, Consiliul de Stat si instituțiile sale îşi încetează activitatea, întreaga putere in stat este preluată de Consiliul Frontului Salvării Naționale.

Lui i se vor subordona Consiliul Militar Superior, care coordonează întreaga activitate a armatei si a unităților Ministerului de Interne. Toate ministerele si organele centrale in actuala lor structura isi vor continua activitatea normala, subordonindu-se Frontului Salvării Naționale, pentru a asigura desfășurarea normala a întregii vieți economice si sociale.

In teritoriu se vor constitui consilii județene, municipale, orășenești şi comunale ale Frontului Salvării Naționale, ca organe ale puterii locale.

Miliția este chemată ca, împreună cu comitetele cetățenești, să asigure ordinea publică.

Aceste organe vor lua toate măsurile necesare pentru asigurarea aprovizionării populației cu alimente, cu energie electrică, cu căldură si apă, pentru asigurarea transportului, a asistentei medicale şi a întregii rețele comerciale. 

Ca program, Frontul propune următoarele:


1. Abandonarea rolului conducător al unui singur partid si statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernământ.

2. Organizarea de alegeri libere in cursul lunii aprilie.

3. Separarea puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca in stat si alegerea tuturor conducatorilor politici pentru unu sau, cel mult, doua mandate. Nimeni nu mai poate pretinde puterea pe viata.

Consiliul Frontului Salvarii Nationale propune ca tara sa se numeasca in viitor Romania.
Un comitet de redactare a noii Constitutii va incepe sa functioneze imediat.

4. Restructurarea intregii economii nationale pe baza criteriilor rentabilitatii si eficientei. Eliminarea metodelor administrativ-birocratice de conducere economica centralizata si promovarea liberei initiative si a competentei in conducerea tuturor sectoarelor economice.

5. Restructurarea agriculturii si sprijinirea micii productii taranesti. Oprirea distrugerii satelor.

6. Reorganizarea învățământului romanesc potrivit cerintelor contemporane. Reasezarea structurilor învățământului pe baze democrate si umaniste.
Eliminarea dogmelor ideologice care au provocat atitea daune poporului roman si promovarea adevăratelor valori ale umanității. Eliminarea minciunii si a imposturii si statuarea unor criterii de competenta si justiție in toate domeniile de activitate. Asezarea pe baze noi a dezvoltării culturii naționale.
Trecerea presei, radioului, televiziunii din miinile unei familii despotice in miinile poporului.

7. Respectarea drepturilor si libertăților minorităților naționale si asigurarea deplinei lor egalitati in drepturi cu romanii.

8. Organizarea întregului comerț al tarii, pornind de la cerințele satisfacerii cu prioritate a tuturor nevoilor cotidiene ale populației României. In acest scop, vom pune capăt exportului de produse agroalimentare, vom reduce exportul de produse petroliere, acordind prioritate satisfacerii nevoilor de căldura si lumina ale oamenilor.

9. întreaga politica externa a tarii sa servească promovării bunei vecinătăți, prieteniei si păcii in lume, integrindu-se in procesul de construire a unei Europe unite, casa comuna a tuturor popoarelor continentului. Vom respecta angajamentele internaționale ale României si, in primul rind, cele privitoare la Tratatul de la Varșovia.

10. Promovarea unei politici interne si externe subordonate nevoilor si intereselor dezvoltării ființei umane, respectului deplin al drepturilor si libertatilor omului, inclusiv al dreptului de deplasare libera.

Constituindu-ne in acest front, sintem ferm hotariti sa facem tot ce depinde de noi pentru a reinstaura societatea civila in Romania, garantând triumful democrației, libertății si demnității tuturor locuitorilor tarii.


In mod provizoriu, în componenta consiliului intră următorii: Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Laszlo Tokes, Dumitru Mazilu, Dan Deșliu, general Stefan Guse, general Victor Stănculescu, Aurel-Dragos Munteanu, Corneliu Mănescu, Alexandru Birladeanu, Silviu Brucan, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Mihai Montanu, Mihai Ispas, Gelu Voican Voiculescu, Dan Marțian, căpitan Lupoiu Mihail, general Voinea, capitan de rangul I Dumitrescu Emil, Neacsa Vasile, Ciontu Cristina, Baciu Marian, Bogdan Teodoriu, Eugenia Iorga, Negritiu Paul, Manole Gheorghe, Cazimir Ionescu, Adrian Sirbu, Cirjan Constantin, Domokos Geza, Magdalena Ionescu, Marian Mierla, Constantin Ivanovici, Ovidiu Vlad, Bucurescu Valeriu, Ion Iliescu.


| citește si

„Cetățeni! Frați români! AM INVINS!”

REGIMUL COMUNIST MAFIOT ȘI URMAȘII LUI

CONSPIRAȚIA – dezvăluiri din culisele revoluției române, într-un interviu cu Nicolae Militaru (II)

CONSPIRAȚIA – dezvăluiri din culisele revoluției române, într-un interviu cu Nicolae Militaru (III)


Lasă un comentariu