CAROL AL II-LEA, ALĂTURI DE REGII ROMANIEI

REPATRIEREA SI REÎNHUMAREA

Carol al-II-lea a murit in exil, pe 4 aprilie 1953, în urma unui atac de cord, și a fost înmormântat la Mănăstirea Bisericii Romano-Catolica São Vicente de Fora, la Lisabona, alături de regii Portugaliei. La funeralii nu a participat nimeni din familia regală a României.

Timp de mai multe zile, corpul neînsuflețit al lui Carol, îmbrăcat în straie civile, cu o eșarfă a înaltului Ordin „Carol I” petrecută peste umeri, a fost expus pe catafalc în salonul vilei Mar y Sol. Sute de persoane au venit să-i aducă un ultim omagiu.

Funeraliile au avut loc marţi, 7 aprilie. La înmormântarea lui au participat „multe foste capete încoronate ale Europei, prinţi, şi oameni importanţi din toată Europa şi chiar din America. Guvernul României, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, n-a trimis niciun reprezentant.

În urma demersurilor începute de Guvernul României la 18 decembrie 2002, pentru repatrierea rămășițelor pământești ale fostului suveran, acestea au fost aduse în ţară la 13 februarie 2003, împreună cu cele ale ultimei sale soții, Magda Lupescu.

Meritul îi aparţine lui Teodor Baconschi, la acea vreme ambasador al României în Republica Portugheză. După ce a fost la Estoril, lângă Lisabona, pentru a vedea casa unde Carol al II-lea şi Elena Lupescu, devenită soţie legitimă, şi-au petrecut exilul postbelic, alături de alte capete încoronate din Balcani, sau de familia regală spaniolă, a dorit să viziteze şi mormântul regelui. A mers la Catedrala São Vincente din Lisabona, unde se află necropola Casei regale de Bragança şi unde ştia că trebuie să găsească şi mormântul lui Carol al II-lea. A fost surprins să constate insa că sicriul regelui român fusese mutat. „Sicriul se afla într-o nişă cu un aspect obscur, de simplă debara, după 1974, când a fost înlăturat regimul lui Salazar-Caetano, după Revoluţia Garoafelor“, a povestit fostul ambasador pentru „Adevărul de Weekend“.

Cum în 2003 se împlinea jumătate de secol de la moartea lui Carol al II-lea, a propus Ministerului Afacerilor Externe să aprobe demersurile oficiale pentru repatrierea osemintelor regale. „După primirea aprobării, operaţiunea s-a desfăşurat rapid, astfel încât sarcofagul regal a primit onoruri liturgice şi militare lusitane, urmate de transportul cu o cursă specială spre Bucureşti şi reînhumarea în cripta regală de la Curtea de Argeş“, spune Teodor Baconschi, care consideră că a fost datoria lui să aducă în ţară rămăşiţele pământeşti ale lui Carol al II-lea. „Mi s-a părut important, în ordinea reconstituirii unei memorii colective judicioase, să particip, ca diplomat român, la această reparaţie simbolică: e firesc ca foştii suverani ai României, cu bunele şi relele lor, să-şi afle odihna veşnică în ţara lor, alături de voievozii noştri din vechime“..

„Osemintele fostului suveran au fost reînhumate, la 14 februarie 2003, după o ceremonie militară şi religioasă, în fostul paraclis al Mănăstirii Curtea de Argeș(*), iar cele ale Elenei Lupescu lângă o bisericuță din lemn, la marginea parcului mănăstirii.” – agerpres

Regele Mihai nu a participat la ceremonie. Acesta și-a dat însă acordul pentru viitoarea înhumare a tatălui sau, regele Carol al-II-lea, în noua catedrală ce urma, la acea vreme, să fie construită.

A DOUA REÎNHUMARE

Ulterior (09 Martie 2019), sicriul cu rămășițele lui Carol al II-lea a fost mutat în Noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeș, unde a fost și înhumat. Sicriul a fost purtat de brigada de elită a armatei la Noua Catedrală.
Au fost funeralii de stat, la care au asistat oficiali ai statului.și membri ai Familiei Regale, prințesele Sofia și Maria, fiicele regelui Mihai, alături de prințul Radu

„A lipsit însă Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. A respectat astfel decizia Regelui Mihai, care (n.r. in 2003) a refuzat să fie prezent la repatrierea osemintelor tatălui său”
„Regele Carol al II-lea a avut parte de slujba ortodoxă care nu a fost posibilă în Portugalia, în 1953, la moartea lui”. – tvr

În Noua Catedrală, în partea dreaptă, se află mormintele Regelui Mihai și al Reginei Ana, iar în stânga este înmormântat Regele Carol al II-lea.

TOȚI REGII ROMANIEI SUNT ACUM ÎMPREUNĂ

Pe 19.10.2019 a fost adusa, la Curtea de Argeș Regina – Mamă Elena, înmormântată în Elveția.

„Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. După șapte decenii, Regina Elena s-a întors acasă”. – digi24, 19.10.2019
„Osemintele Reginei-Mamă au fost aduse de la Geneva cu avionul militar „Spartan”, aparținând Forțelor Aeriene Române.”

În vara anului 1946, Regina Elena, aflata in exil, scria în jurnal sau – au fost arestate politic 200.000 de persoane, de patru ori mai multe decât în vremea dictaturii militare a lui Ion Antonescu.
„Îmi îngheța sângele în vine de câte ori auzeam de cruzimile de nedescris aplicate unor deținuți, mulți dintre ei oameni pe care îi cunoșteam – ofițeri, avocați, ingineri, secretari, negustori, chiar şi tinere a căror singură crimă fusese aceea că au cunoscut pe cineva detestat de comuniști. Una dintre doamnele mele de onoare mi-a spus: „Vă implor să nu-mi spuneți niciodată nimic secret sau important. Dacă mă ridică şi mă torturează, n-am să pot suporta şi am să vorbesc”. Tot timpul mă obsedează gândul că vom fi și noi arestați,”

Pentru mine, familia regală reprezintă un model de demnitate, pentru România reprezintă un element de continuitate. Fără ei, poate nu am fi ce suntem azi” – a declarat un tânăr regalist, pentru digi24, 19.10.2019

–––––––––
(*)Vechea catedrală, de militari ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada” din Curtea de Argeș

surse: agerpres.ro, familiaregala.ro, peles.ro, tvr.ro, digi24, Resting Places: The Burial Sites of More Than 14,000 Famous Persons, 3d ed., Scott Wilson


citește si

ROMÂNIA REGELUI CAROL AL-II-LEA

Manifestul prin care regele CAROL al-II-lea renunță la tronul României, in favoarea fiului său, Mihai (6 septembrie 1940)

CONSTITUȚIA României din 1938

Lasă un comentariu