„EROU ȘI MUCENIC AL ACELEIAȘI CAUZE” – Nicolae Iorga, despre Alexandru Ioan Cuza

Erou și mucenic al aceleiași cauze”[…] Alexandru Ioan Cuza „a întrupat lupta de veacuri a săracului ţăran român, veșnic obijduit şi jignit, peste margenile suferinței omenești, contra acelor exploatatori, dintoate neamurile și cu nici un suflet„- Nicolae Iorga,1920, in “Centenarul nașterii lui Cuza Vodă”

Astăzi, vineri, se împlinesc o sută de ani de la nașterea lui Cuza vodă. Un domn care nu s-a născut din neam mare, care n-a avut o cultură superioară, care n-a protejat artele, care n-a înălţat clădiri menite să rămâie, care n-a strâns în jurul său pe fruntaşii prin talente ai neamului, care s-a arătat indiferent faţă de opinia scrisă. Un român care n-a iubit solemnităţile şi care nu s-a gândit că ar putea să poarte, dacă nu coroana vechilor domni independenţi, măcar cuca lui Alexandru Ghica și a lui Bibescu, a lui Mihail Strudza. Un stăpânitor care nu s-a deosebit prin fapte de milostenie, prin mari aşezăminte pentru ajutorarea semenului său. Un monarh care nu şi-a însemnat numele între ale voievozilor celor cucernici – căci a bruscat pe mitropolit şi a “stricat legea” canoanelor – ori ale celor virtuoși, căci a fost aplecat patimilor pământului şi a crescut în palatul său copii cari nu erau ai doamnei. Şi, în sfârşit, un domn care n-a purtat nici un război, n-a câştigat nici o biruinţă, n-a adus o palmă de pământ ţării aşa cum o apucase.”

„Dar Alexandru Ioan a întrupat lupta de veacuri a săracului țăran român, veșnic obijduit şi jignit, peste margenile suferinței omenești, contra acelor exploatatori, dint oate neamurile şi cu nici un suflet, 0e care el i-a fixat cu numele de “ciocoi” – ceea ce înseamnă (s-o ştiţi bine), nu o clasă socială, ci o categorie politică şi economică, o varietate morală degenerată a omenirii. I-a sfidat, în ciuda tuturor legăturilor pe care le avea du dănşii, s-a bătut vitejește cu ei şi, a doua zi după împroprietărirea care a fost, de fapt, sămânţa cea mai bună pentru viitor, a căzut prin răzbunarea lor. Erou şi mucenic al aceleiași cauze, de aceea a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte şi binefăcător. Veşnică fie amintirea lui!

– Nicolae Iorga, text publicat în volumul “Oameni cari au fost”

NOTA: La 12 iunie 1931, in cuvântarea sa intitulata „APELUL CATRE UNIRE AL LUI CUZA-VODA LA 1859”, Nicolae Iorga menționa:

In 1859, Cuza-Vodă a îndemnat la o frăție peste luptele de partid. Societatea românească n’a înțeles Si n’a urmat. De azi înainte, îndemnuri de acestea trebuie făcute neapărat, dar, in ce privește efectul lor, trista experiență a trecutului lasă loc la îndoială.


citește si

CAROL I vs CUZA Vodă, in opinia lui Nicolae IORGA, 1933

Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care i-a împroprietărit pe țărani și i-a trimis la școală

„STRAȘNIC DOMN A MAI FOST CUZA-VODĂ”

„MONSTRUOASA COALIȚIE”

ABDICAREA LUI CUZA VODA

MOARTEA LUI ALEXANDRU IOAN CUZA

PRIMUL PRIMAR AL BUCURESTIULUI – Realizările lui Barbu Vlădoianu


Lasă un comentariu